KOCKA PO KOCKA

Primjena leda u kuhinji ima široku namjenu - naučite kako ga koristiti da si olakšate kuhanje!

Summer fruit ice cubes
 Schulte-ladbeck, Stefan

Jedno je sigurno, ljetni mjeseci bez osvježavajućih napitaka i kockica leda jednostavno su nezamislivi. No, da ni kockice leda više nisu što su nekad bile, dokaz je novi trend koji posljednjih nekoliko godina vlada ljetnim terasama i vrtnim zabavama. Riječ je o aromatiziranim kockicama leda, koje sve više potiskuju one obične, pomalo dosadne ledene kockice od čiste vode. Osnova im je voće, začinsko bilje, jestivo cvijeće ili vino. Istinski kreativci s lakoćom će obogatiti svako piće, bilo ono bezalkoholno ili ne. Uz malo truda možete guštati u vrhunskom užitku u čaši. Prvi odabir je voće. Poželjno je ono sitno i bobičasto, poput malina, borovnica, kupina, ogrozda ili ribiza. Kalup za led napunite željenim voćem (koje ste prethodno dobro oprali), a ostatak prostora u kalupu dopunite voćnim sokom, kao što je primjerice onaj od bazge, limuna, ananasa… Važno je da sokovi nisu intenzivnih boja, da voće dođe do izražaja. Ako vam se ova varijanta čini “preslatkom”, napunite kalup običnom vodom, pri čemu je poželjno da ona bude prokuhana i ohlađena. Kalup stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Ovako pripremljenim ledenim kockicama možete oplemeniti negaziranu i gaziranu vodu, čaj, ali i koktel koji će biti vizualno fantastičan. Ako ste na ljetovanju ili živite na moru, prije odlaska na plažu u staklenu bocu stavite oko 70% aromatiziranih kockica leda, a ostatak dopunite vodom. Vaši mali kupači bit će oduševljeni jer kad god požele, moći će se osvježiti voćnim kapima. Nameće se još jedna divna varijanta u obliku ledenih kockica. Zamrznut napitak na bazi kofeina. Čak ne morate biti “ovisnik” o kofeinu, nego jednostavno ljubitelj arome kave. Omiljenu vrstu kave skuhajte i ohladite pa ulijte u kalup. Na tržištu su dostupne i plastične vrećice sa zanimljivim oblicima s kojima se možete poigrati. Tekućinu ulijte u jednu takvu vrećicu i stavite je u zamrzivač. Zahvaljujući kockicama u svojoj ledenici možete s lakoćom napraviti napitak na bazi kave. Čaša mlijeka, koja kockica leda i slamka sve su što vam treba za blagu ledenu kavu.

image
Summer fruit ice cubes
Schulte-ladbeck, Stefan

U kockici leda možete zarobiti i jestivo cvijeće. Da bi cvijeće bilo lijepo vidljivo i da bi kockica bila vizualno atraktivna, dobro je znati nekoliko korisnih trikova. Prvi korak je da vodu prokuhate i ohladite ili koristite kupovnu destiliranu vodu. Zahvaljujući tome kockica neće biti mutna nego bistra, a cvijet savršeno vidljiv. U silikonsku posudu za led u sredinu stavite cvijet te ga zalijte s vrlo malo vode, tek toliko da prekrijete dno kalupa. Stavite u zamrzivač. Čim se stvori tanak sloj leda, dodajte tekućinu do pola. I tako ponavljate postupak još dva puta dok kalup ne bude pun do vrha. Bitna je svaka ova faza, jer će kockica puno ljepše izgledati i predstavljati idealan dodatak koktelu, pjenušavom vinu ili gaziranom piću. U voćnu salatu ili umak dodajte koju kockicu zamrznutog vina kao što je rose, a dok se odmrzava, aromatizirat će sastojke. Osim kao sastojak koktela, kockica vina oplemenit će rižoto, jela s tjesteninom, ali i piletinu. Začinsko bilje poput mente, bosiljka, ružmarina, vlasca, majčine dušice, matičnjaka... Sve su to divne arome koje poboljšavaju okus obične vode, ali i sokova i koktela, a možete ih ubacivati u juhe, umake ili pri kraju pečenja. Svježe bilje sitno narežite te stavite u silikonski kalup. Bilje prelijte hladnom vodom ili povrtnim temeljcem, ovisno o tome za što ćete ga koristiti.

image
Pouring olive oil into ice cube tray with rosemary on table, closeup
Belchonock

Svakako si stavite oznaku, da u brzini kockicu mente s temeljcem ne stavite u koktel. Kalupa za led na tržištu je mnogo pa treba imati na umu da su oni silikonski praktičniji jer je iz njih vrlo lako izvaditi kockicu leda, a da pri tome bude cjelovita i neoštećena. Uživajte u aromatiziranim napitcima ili jelima. Ukrotite voće i začine još danas u zgodne kalupe i neka su vam pri ruci svaki dan. Začinsko bilje, i to posebno ružmarin, možete zamrznuti i s uljem. Usitnite začinsko bilje, ubacite ga u kalup i prelijte pažljivo uljem pa stavite u ledenicu. Prilikom zamrzavanja, kad god možete koristite svježe bilje i domaće ulje provjerene kvalitete. Tako pripremljenom začinskom kockicom ribljim jelima na samom kraju pripreme možete dodati dozu posebne herbalne arome. Na netom pečenu ribu s grilla stavite jednu ledenu kockicu koja će se polako topiti i ribi dati dodatni okus mediteranskog bilja. Osim pečene ribe, jela kao što su kuhani krumpir, blitva, razni umaci ili marinade također mogu imati koristi od kockice smrznutog začinskog bilja koje najviše volite, a tako ćete ga sačuvati od propadanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:03