KORAK PO KORAK RECEPT

Pripreme za Alku u sinjskoj obitelji Bogdan: "Arambaši su obavezni, radimo ih čak 200 komada, ljudi ne smiju ostati gladni"

Sinjski arambaši tradicionalno je jelo sinjskoga kraja koje se obično priprema za proslavu alke, a iako nalikuju sarmi, od nje se u mnogočemu razlikuju. Kako se pripremaju, otkrila nam je Suzana Bogdan

Ako mislite da znate sve o sarmi, pričekajte dok ne upoznate njezine dalmatinske rođake - sinjske arambaše. Na prvi pogled sarmica kao i svaka druga - kiseli kupus, meso smotano u uredne rolice... Ali već prvi zalogaj donosi nešto sasvim drugo – fini miris sušenog mesa, začini poput cimeta, klinčića ili muškatnog oraščića i tekstura koja otkriva da tu nije bilo mljevenja, već strpljivog sjeckanja mesa nožem.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ovo se jelo priprema za najvažnije svečanost u Sinju - Alku, ali i za proslavu Gospe, Božića i Nove godine, a ime "arambaši" nosi priču o harambašama, vođama četa, jer su se male sarmice u glinene posude slagale baš kao vojnici spremni za boj.

Sinjski arambaši toliko su posebni da su zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. A mi bismo dodali i kao neodoljiva delicija koju barem jednom u životu treba kušati.

image
Biljana Blivajs/Cropix

O tome kako pripremiti prave sinjske arambaše pričali smo sa Suzanom Bogdan koja za ovogodišnju sinjsku alku priprema čak 200 komada.

"Najvažnije je da svi sastojci budu domaći i ono najbitnije, kada ih pripremate puni ljubavi prema njima, ali i prema onima za koje ovo jelo spremate", kazala nam je Bogdan.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Suzana s obitelji ima OPG te se bavi uzgojem povrća, tako da su sve povrtne namirnice koje koristi plodovi su iz vlastitog vrta, dok meso nabavlja u obližnjim OPG-ovima Poljak ili Jelinčić iz Sinja.

Osim mesa, zvijezda arambaša je kiseli kupus, koji Sinjani kisele prve dane mjeseca srpnja. Kupus se reže i stavlja u slanu vodu te se potpomognut velikim vrućinama ukiseli kroz mjesec dana, kako bi za Alku bio spreman za pripremu arambaša.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

I dok čekamo da se arambaši skuhaju, ostaje nam pitati za koga se sprema čak 200 arambaša.

"Mi smo vam odmah tu na trkalištu, tu su obitelj, prijatelji, alkari, namjernici - okupi se stotinjak ljudi ispred kuće koji ne mogu ostati gladni", kaže nam naša sugovornica koja je posebno uzbuđena zbog ovodišnje alke.

Naime, među alkarima koji se natječu nalazi se i njezin sin - Stipo Bogdan. Pa tko zna, možda njezini arambaši ove godine postanu oni pobjednički.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Priprema arambaša

KORAK 1

Svi su sastojci spremni, a naša sugovornica krenula je s pripremom tako što je nasjeckala meso koje će biti srž naših arambaša. Za pripremu koristi sjeckano juneće meso te svinjsku lopaticu.

image
Biljana Blivajs/Cropix

KORAK 2

U smjesu dodaje luk, češnjak, peršin, koncentrat domaće rajčice koji su sami pripremali, sol, papar i začine poput muškatnog oraščića.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

KORAK 3

Smjesa se potom umijesi kako bi se svi sastojci povezali.

image
Biljana Blivajs/Cropix

KORAK 4

Kada smo gotovi sa smjesom, hvatamo se u koštac s kupusom kojemu vadimo glavni korijen i mičemo korijenčiće sa svakog lista da se može lakše motati.

image
Biljana Blivajs/Cropix

KORAK 5

Meso stavljamo u kupus pa motamo baš poput sarmica.

"Stavite mesa koliko ga stane u šaku, mi Sinjani smo široke ruke tako da ne štedimo", kazala nam je Bogdan kroz smijeh.

image
Biljana Blivajs/Cropix

KORAK 6

Kada slažete u zdjelu arambaše ne zaboravite staviti i komad suhog mesa i pancetu, za onaj poseban miris i šmek. Arambaši se kuhaju 2-3 sata, a uz njih se tradicionalno sprema restani krumpir.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 09:37