Ako mislite da znate sve o sarmi, pričekajte dok ne upoznate njezine dalmatinske rođake - sinjske arambaše. Na prvi pogled sarmica kao i svaka druga - kiseli kupus, meso smotano u uredne rolice... Ali već prvi zalogaj donosi nešto sasvim drugo – fini miris sušenog mesa, začini poput cimeta, klinčića ili muškatnog oraščića i tekstura koja otkriva da tu nije bilo mljevenja, već strpljivog sjeckanja mesa nožem.
Ovo se jelo priprema za najvažnije svečanost u Sinju - Alku, ali i za proslavu Gospe, Božića i Nove godine, a ime "arambaši" nosi priču o harambašama, vođama četa, jer su se male sarmice u glinene posude slagale baš kao vojnici spremni za boj.
Sinjski arambaši toliko su posebni da su zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. A mi bismo dodali i kao neodoljiva delicija koju barem jednom u životu treba kušati.
O tome kako pripremiti prave sinjske arambaše pričali smo sa Suzanom Bogdan koja za ovogodišnju sinjsku alku priprema čak 200 komada.
"Najvažnije je da svi sastojci budu domaći i ono najbitnije, kada ih pripremate puni ljubavi prema njima, ali i prema onima za koje ovo jelo spremate", kazala nam je Bogdan.
Suzana s obitelji ima OPG te se bavi uzgojem povrća, tako da su sve povrtne namirnice koje koristi plodovi su iz vlastitog vrta, dok meso nabavlja u obližnjim OPG-ovima Poljak ili Jelinčić iz Sinja.
Osim mesa, zvijezda arambaša je kiseli kupus, koji Sinjani kisele prve dane mjeseca srpnja. Kupus se reže i stavlja u slanu vodu te se potpomognut velikim vrućinama ukiseli kroz mjesec dana, kako bi za Alku bio spreman za pripremu arambaša.
I dok čekamo da se arambaši skuhaju, ostaje nam pitati za koga se sprema čak 200 arambaša.
"Mi smo vam odmah tu na trkalištu, tu su obitelj, prijatelji, alkari, namjernici - okupi se stotinjak ljudi ispred kuće koji ne mogu ostati gladni", kaže nam naša sugovornica koja je posebno uzbuđena zbog ovodišnje alke.
Naime, među alkarima koji se natječu nalazi se i njezin sin - Stipo Bogdan. Pa tko zna, možda njezini arambaši ove godine postanu oni pobjednički.
Priprema arambaša
KORAK 1
Svi su sastojci spremni, a naša sugovornica krenula je s pripremom tako što je nasjeckala meso koje će biti srž naših arambaša. Za pripremu koristi sjeckano juneće meso te svinjsku lopaticu.
KORAK 2
U smjesu dodaje luk, češnjak, peršin, koncentrat domaće rajčice koji su sami pripremali, sol, papar i začine poput muškatnog oraščića.
KORAK 3
Smjesa se potom umijesi kako bi se svi sastojci povezali.
KORAK 4
Kada smo gotovi sa smjesom, hvatamo se u koštac s kupusom kojemu vadimo glavni korijen i mičemo korijenčiće sa svakog lista da se može lakše motati.
KORAK 5
Meso stavljamo u kupus pa motamo baš poput sarmica.
"Stavite mesa koliko ga stane u šaku, mi Sinjani smo široke ruke tako da ne štedimo", kazala nam je Bogdan kroz smijeh.
KORAK 6
Kada slažete u zdjelu arambaše ne zaboravite staviti i komad suhog mesa i pancetu, za onaj poseban miris i šmek. Arambaši se kuhaju 2-3 sata, a uz njih se tradicionalno sprema restani krumpir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....