BILI I PROBALI

Probajte Häagen-Dazsov čokoladni sorbet koji je neodoljivo kremast (dobra vijest - imaju dostavu)

 Marko Miscevic/Cropix
Iako hladnoća prije mami na vrući čaj nego na ledenu slasticu, ovo čokoladno čudo bit će vam sjajno društvo uz dobar film ili knjigu

U zagrebačkoj Cesarčevoj ulici, odmah do Cheese bara, nalazi se hrvatska ekspozitura svjetskog brenda Häagen-Dazs. Upravo ondje smo pojeli doista preukusan čokoladni sorbet. Iako, mnogi na prvi spomen sorbeta zamišljaju zaslađeni ledeni napitak koji se nerijetko služio u restoranima u obliku deserta, sorbet se može definirati i kao „lažni sladoled“ za čiju se bazu ne koristi mlijeko ili vrhnje. Pravilno napravljen sorbet može biti prekrasno gladak, svilenkaste teksture i podatnog okusa baš kao što je bio i ovaj Häagen-Dazsov čokoladnog okusa.

Za pripremu sorbeta, najčešće se koristi pire od voća i šećerni sirup (vodu i šećer potrebno je lagano rastopiti, zatim kuhati na vatri dok se ne zgusne), a zatim se postupak nastavlja kao i kod pripreme sladoleda. Naravno, prethodno opisani postupak koristi se za kućnu pripremu iako je uvriježeno mišljenje da se kod kuće ne može napraviti dobar sladoled. Dobra je vijest da može, samo morate imati na umu nekoliko stvari koje je detaljno raspisao naš suradnik Zoran Šimunić u svom editorijalu za Dobru hranu.

image
Marko Miscevic/Cropix

Kako biste dobili savršeno kremast sorbet, chefovi sugeriraju dodavanje nekoliko žlica alkohola jer imaju nižu točku zamrzavanja od vode pa je zbog njega sorbet laganiji i kremastiji kao što je to primjerice objašnjeno u sjajnoj knjizi francuskog chefa Davida Leibovitza. Iako, smo malo skrenuli s teme, veliki zaljubljenici u sladoledne slastice neće nam zamjeriti kad vam kažemo da baš sve o kućnoj pripremi slastica možete pronaći u njegovoj knjizi „Savršena kuglica“ (The Perfect Scoop) - dostupnoj na Amazonu.

Mi u okusu nismo osjetili alkoholnu notu koja bi pridonijela dodatnoj kremoznosti, ovo Häagen-Dazsovo čokoladno čudo zaslađeno je kukuruznim sirupom. To nije slučajno jer i on doprinosi podatnijoj i mekšoj teksturi i pomaže pri suzbijanju kristalizacije šećera.

image
Marko Miscevic/Cropix

Iako večernja šetnja u Cesarčevoj prije mami na topli napitak nego na ledenu slasticu, ovo bi vas moglo obradovati. Predlažemo ideju da čokoladni sorbet ponesete kući i uživate ga dugo i polako, zavijeni u meku deku na sigurnoj udaljenosti od hladnoće uz neku dobru knjigu ili film. Mi smo isprobali Mango sorbet koji je bio osvježavajuć i pun voćnog okusa koji vas u trenu lansira u ležaljku na nekoj pješčanoj plaži.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Zanimljivi su povijesni podaci o brendu najpoznatijeg sladoleda na svijetu. Reuben i Rose Mattus utemeljili brand Häagen-Dazs, a prva slastičarnica otvorena je 1976.u Brooklynu. Od tada pa do danas Häagen-Dazs je otvorio slastičarnice u cijelom svijetu, u kojima svake godine 54 milijuna posjetitelja konzumira 744 milijuna kuglica. Više od pola stoljeća Häagen-Dazs je vrlo strog po pitanju kvalitete svojih namirnica. Tako primjerice jagode za njihove sladolede dolaze iz Poljske, jer sadrže najmanji udio vode. Jedna sezona bila je klimatski vrlo teška i samim time nisu nabavili potrebne jagode te sladoleda od jagode nije bilo u ponudi. Svi proizvodi dolaze iz samo jedne, jedine tvornice u blizini francuskog Arrasa, otkud dolazi i mlijeko koje koriste u proizvodnji.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Ponose se što ne koriste umjetne sastojke, stabilizatore, emulgatore, arome ili konzervanse. Što se tiče same hrvatske ekspoziture, to je mjesto gdje će te najpovoljnije kupiti Häagen-Dazsov sladoled na svijetu. Pretočeno u brojkama, kuglica košta 16 kuna, a pakiranje od 250 ml stajat će vas 42 kune. Osim sladoleda, imaju i milkshakeove, kolače i vafle. Osobno su nam uz spomenute sorbete, favorit i čokoladni fondue koji dobijete uz pregršt voća i ledenih sladolednih kuglica koje mame na kupanje u divnoj čokoladnoj kremi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:52