PRESTIŽNO NATJECANJE

Proglašeni su najbolji sirevi na svijetu, najbolji je norveški plavi, a nagrade su odnijeli i hrvatski

 Gangstad Gårdsysteri As Facebook/
Među više od 4500 sireva iz 40 zemalja svijeta, najboljim je proglašen norveški plavi sir

Prošlog je tjedna u Norveškoj održano World Cheese Awards, najveće svjetsko natjecanje sireva, a pobjedu je odnio norveški plavi sir Nidelven Blå, koji proizvodi sirar Gangstad Gårdsysteri. Ovo je već 35. izdanje dodjele nagrada, a svake godine okuplja stručnjake iz cijelog svijeta koji potom kušaju prijavljene sireve i odabiru najbolji.

Kako piše CNN, 2023. godina bila je rekordna, s čak 4502 prijavljena, koje su proizvođači u Norvešku donijeli iz čak 40 zemalja iz cijelog svijeta. Pobjednik je proglašen nakon cjelodnevnog vijećanja, a najboljim je proglašen, kako je objasnio žiri, zbog kremoznosti i gustoće koje ga čini zanimljivim i podsjeća na gustu kremu te suptilnih voćnih tonova. Jedan od sudaca čak ga je prozvao i savršenim plavim sirom te dodao kako govori svoj jedinstveni jezik.

Na natjecanje su prijavljeni i hrvatski sirevi. Kolan ekstra stari Sirane Gligora osvojio je zlato, srebro su osvojili istarski ovčji sir, istarski tvrdi kravlji sir, istarski miješani sir te istarski ovčji sir Agrolagune, a broncu paški sir, paški sir ekstra stari sirane Gligora, zatim Dukatov President Grand Oval Trapist, Vindijin tvrdi sir Riserva Ovidur te sir Dalmatinac Paške sirane. Listu pogledajte ovdje.

Sirevi se na ovom natjecanju inače ocjenjuju tako da se najprije promotri izgled, a zatim miris, okus te osjećaj u ustima koji izaziva pojedini primjerak. Potom se odabiru favoriti za zlato, srebru i broncu, a svaki stol za kojim sjedi žiri odlučuje i kojem će siru dodijeliti super zlato. Svi okupljeni suci potom testiraju 16 super zlatnih sireva i pronalaze jedan koji će proglasiti pobjednikom.

image

Najbolji sir na svijetu, fotografija: Bjørn Harry Schønhaug Instagram

Bjørn Harry Schønhaug Instagram/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:32