KREMASTI RECEPT PASTRY CHEFICE

PROLJETNI TARTOVI: Vječni izazov kuhara je kako na poseban način pripremiti jaje, a evo kako ga je doživjela Ivana!

 Marko Miščević
Vječni izazov većine kuhara je kako na poseban način pripremiti ovu savršenu namirnicu, a mi vam donosimo recept pastry chefice Ivane Čuljak

''Zadanoj temi uvijek pokušavam pristupiti na neki drugi/svoj način. Temu jaja nisam vidjela kao doslovno integriranje jajeta u desert, nego sam ga odlučila vizualno dočarati s ganacheom od bijele čokolade i orange curda. Ideja je, naravno, došla sasvim slučajno dok smo se vozili iz Šibenika prema Zagrebu. Iako možda na prvi pogled desert izgleda komplicirano, doista nije i nadam se da će se čitateljima svidjeti!'' - rekla je Ivana.

Marko Miščević

PRHKO TIJESTO:

250 g maslaca
150 šećera u prahu
1 jaje
1 žumanjak
350 g brašna
60 g rižinog brašna
prstohvat soli

Maslac i šećer miksati. Dodati jaje i žumanjak. Miksati i zatim postepeno dodavati prethodno pomiješane suhe sastojke. Zamijesiti rukom i ostaviti u hladnjaku na sat vremena da se ohladi. Razvaljajte tijesto i oblikujte male tartove, a pecite ih na 170°C kojih 15 min.

GANACHE OD BIJELE ČOKOLADE:

200 g bijele čokolade
100 g vrhnja za šlag
50 g maslaca

Na laganoj vatri rastopiti navedene sastojke.

Marko Miščević

LEMON ORANGE CURD:

2 naranče
3 limuna
100 g šećera
5 žumanjaka
2 jaja
200 g maslaca

Iscijediti naranče i limun. U lonac staviti sok, maslac i šećer da zakuhaju. Zasebno izmiksati žumanjke s jajima i dodati u smjesu maslaca, soka i šećera. Kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Puniti u male kalupe i zamrznuti. Ako nemate kalupe, curd možete normalno staviti u tart.

MASCARPONE KREMA S MEDOM:

500 g mascarponea
100 g meda
250 g vrhnja za šlag

Izraditi mascarpone s medom. Odvojeno Izraditi vrhnje za šlag. Sve skupa primiješati u jednu kompaktnu kremu (paziti da se ne premiksa). Male tartove ili jedan veći puniti ganacheom od bijele čokolade, zatim curdom, te na kraju ukrasiti mascarpone kremom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:58