SLATKO I ZDRAVO

Proučavali što se jelo pod turskom opsadom i kreirali recepte za klišku štrucu i uskočku pogaču

 Joško Šupić/Cropix/
OPG Miletić već godinama radi proizvode inspirirane povijesnim događajima

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu "Spara" u Klisu nastale su slastice iza kojih stoji više nego zanimljiva priča. Kako piše Slobodna Dalmacija, ondje je obitelj Miletić najprije proizvodila samo maslinovo ulje, no kasnije su se, kako su ispričali, usmjerili na stvaranje recepata za proizvode čiji je proizvod upravo njihovo ulje. Tako su, ispričala je Deana Miletić za Slobodnu Dalmaciju, razvili recepturu za čak tri trajna kolača od ručno sjeckanog suhog voća i ekstra djevičanskog maslinova ulja i dva proizvoda iz kategorije hrane s povećanom energetskom vrijednošću, nazvana "kripno slatko".

Kako je pojasnila Deana Miletić, na ideju su došli prisjetivši se priče o Kliškoj tvrđavi koju su dvadesetak godina opsjedali Turci. Naime, u to su se vrijeme uskoci i stanovništvo koje se sklanjalo u tvrđave, mogli hraniti samo trajnim proizvodima kao što je suho voće, usoljeno meso i riba, maslinovo ulje, mast, med i vino.

"Na tragu te povijesne priče osmislili smo recepturu za naše proizvode koji se baziraju na slatkom dijelu takve prehrane", rekla je za Slobodnu Dalmaciju.

image
Joško Šupić/Cropix/

Nastale su tako kliška štruca, voćni kolač od ekstra djevičanskog maslinova ulja, suhih smokava, meda, badema, oraha, kupina, grožđica, graham brašna i mlijeka, uz dodatak male količine klinčića, oraščića i koromača te džema od jabuke i naranče koji daje svježinu i na prirodan način produžuje trajnost kolača, dok mu liker od naranče daje posebnu aromatičnu notu. Posebno su ponosni i na činjenicu da njihov kolač ne sadrži baš nikakve aditive i konzervanse, a na sobnoj temperaturi može stajati više od mjesec dana.

Njihovoj uskočkoj pogači posebnu aromatičnu notu daje prošek, a baš kao i kripno slatko od meda i suhog voća, preporučuje se i sportašima. Zbog velike energetske vrijednosti, naime, ove je poslastice dobro konzumirati neposredno nakon tjelesnog napora.

"Htjela sam napraviti nešto u maloj količini hrane, da ne opteretim svoj probavni sustav, pokušala sam osmisliti kolače bez konzervansa, bez aditiva, da su dugotrajni, da ne moraju biti u frižideru, i da imaju veliku hranjivu i energetsku vrijednost. I tako su nastala tri različita kolača, svaki je aromatiziran drugom vrstom likera. U svakom je drukčija kombinacija suhog voća, koje svakom kolaču daje tu hranjivu i energetsku vrijednost", rekla je Deana Miletić za Slobodnu Dalmaciju.

image
Joško Šupić/Cropix/

Danas ima vlastiti pogon u kojem nastaju pobrojani proizvodi, a dodatna motivacija je i vlastita borba s bolestima. No, kako kaže, Deana se ne predaje, radi sve što je radila i kada je bila zdrava; priprema kolače, uzgaja i bere masline i gradi suhozide. Uz sve to, vodi i svoju malu proizvodnju, prima goste u kušaonici, a sa Spara proizvodima već je obišla i brojne sajmove. Cijelu priču pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:12