ZIMSKI SPECIJALITET

Provjereno dobar: Ovaj originalni triljski recept za sarmu ne može biti jednostavniji

 Biljana Gaurina/Cropix/Cropix
Hladniji dani stvoreni su za uživanje u omiljenom zimskom specijalitetu, a ovog puta odlučili smo ga pripremiti po triljskom receptu

Ulazite li u skupinu ljudi kojima sarma baš nikada ne može dosaditi, za vas imamo još jedan recept koji morate isprobati. Dolazi iz triljskog kraja i, kako za Slobodnu Dalmaciju kažu tamošnje žene, ne može biti jednostavniji. Naime, u ovom receptu nisu bitni ni grami, ni kile, uopće nije bitno koliko čega ima, sve se radi od oka, baš onako kako to najčešće radimo doma.

"A štaš brojat kad sa sarmom, bogu fala, falit ne možeš", rekle su tamošnje majstorice od sarme za Slobodnu Dalmaciju.

Recept za sarmu žena iz triljskog kraja potražite u nastavku.

Priprema:

Oprati rižu, odvojiti listove kiselog kupusa i držati ih nakratko u vrućoj vodi da izađe gorčina. Isjeckati kapulu i češnjak, ispržiti ih kratko. U posudi sjediniti mljeveno meso, rižu, začiniti, dodati kockice pancete koje se po želji prethodno mogu prepržiti na masti, te izdinstanu kapulu i češnjak. Dobro zamiješati i začiniti. Tom smjesom puniti listove kupusa kojima prethodno, poradi lakšeg punjenja, treba skinuti debele žile. Smjesu staviti na sredinu lista, zarolati, i sarmice stavljati u široku teću, kojoj smo dno pokrili ostacima žila i rezanog kiselog kupusa.

Između redova stavljati suho meso, po želji prethodno prokuhano da mu izađe gorčina. Na vrh sarmi posložiti preostale listove kupusa. Skuhati vodu i tom vodom preliti sarmice, i na vrh, kako to neki rade, položiti tanjur da bi sarmice ostale na svom mjestu.

Ostaviti da kuhaju dva sata. Pred kraj u njih, po želji, dodati zapršku od masti, brašna, vode, crvene paprike i konšerve. Dobro promiješati da ne bude grudica, dodati u posudu, ručkama protresti. Sarme se poslužuju uz pire i kako se kaže, što dulje stoje, to su bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:56