PROMO

PRŠUT, SIR, SMOKVE I TORTE: Mirisima i okusima Kvarnera uljepšajte prosinac u vlastitom domu

kvarner promo
Posebnost kvarnerske gastronomije je u isprepletanju morske i kontinentalne klime...

“Raznolikost je lijepa” slogan je koji Turistička zajednica Kvarnera ističe u promociji regije u svim njenim prelijepim segmentima, kako zemljopisno, gdje se ističu područja primorja, otoka i gorja (obuhvat Primorsko-goranske županije), tako i u segmentima turističkih proizvoda, od nautike, outdoor aktivnosti, kulturnog i zdravstvenog turizma, pa sve do gastronomije.

Uostalom, još u doba Frankopana, Ana Katarina Frankopan bila je promotorica dobre hrane na ovom području, a razvojem turizma u 19. stoljeću, kada se habsburško plemstvo iz Beča “spušta na more” u potrazi za zimskim blagodatima klime, bila je to potraga ne samo za boljim klimatskim uvjetima nego i gastronomijom koja je već tada bio dio zdravog života. S razvojem turizma 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća razvija se i obrazovanje kadrova te ugostiteljska struka, a brojni su nasljednici tadašnjih vladara restoranske scene i danas neprikosnoveni u ugostiteljstvu i hotelijerstvu - pravi znalci i zaljubljenici u svoj posao. Reklo bi se - “to im je u krvi”. Regija Kvarner privilegiran je prostor na kojem se gastronomija spaja s bogatom povijesno-kulturnom baštinom.

image
kvarner promo

Posebnost kvarnerske gastronomije je u isprepletanju morske i kontinentalne klime, plavog primorskog dijela s mediteranskim utjecajima i zelenog, šumovitog Gorskog kotara. Tako se primorska kuhinja temelji na ribama, rakovima (najznačajniji je kvarnerski škamp), školjkama, glavonošcima, janjetini, mediteranskom voću i povrću, začinskom bilju, maslinovu ulju i vinu dok goranska počiva na divljači, gljivama, mliječnim proizvodima, žabama, slatkovodnim ribama, povrću, posebice krumpiru i kupusu, šumskom bobičastom voću i začinima, te žesticama poput rakija od brinja, borovnice i gorkih trava te medica jer gastronomska destinacija regije Kvarnera i počinje u polju, na zemlji, u moru i šumi, a potom se preko obrade u kuhinji nastavlja na stolu i tanjuru.

Na žalost, ako niste gost hotela koji su ujedno i meka fine gastronomije, zbog epidemiološke situacije trenutno se ne može uživati u slastima, odnosno ponudi restorana čija je kvaliteta i umješnost potvrđena i mnogobrojnim domaćim te međunarodnim priznanjima, ali zašto u doba adventa, kada se pripremamo za blagdane za vrijeme kojih stolovi obiluju finim jelima i kolačima, ne biste uživali u okusima i mirisima koje ova regija nudi, i to zahvaljujući proizvodima vrijednih ljudi koji objedinjuju ljepote ovog kraja i divote koje zemlja i klima mogu dati.

Ako ste u blizini Rijeke ili vas put nanese u ovaj grad, savjetujemo da svakako posjetite specijaliziranu gastrosuvenirnicu Kašetica primorsko-goranska, mjesto koje objedinjuje proizvođače Primorsko-goranske županije. Naime, na riječkoj adresi Krojačka 1 možete nabaviti autohtone proizvode kvarnerske regije kao što su sirevi, suhomesnati proizvodi, medovi i pčelinji proizvodi, slastice, džemovi, čajevi, namazi, sirupi, maslinova ulja, vina i pjenušci vinskih kuća s područja Krka i Vinodola, rakije i likeri - sve što vrijedne ruke lokalnih proizvođača proizvode. Želite li, iz Kašetice možete sve proizvode naručiti iz svog doma, preko web stranice www.katalog.kasetica.hr.

image
www.katalog.kasetica.hr

Ili, da biste uživati u delicijama regije Kvarner, možete proizvode naručiti izravno od proizvođača, koji će vam ih dostaviti na kućnu adresu.

Primjerice, zašto se na svečanom stolu ne bi našla ručno rađena Rapska torta koja je prema predanjima prvi put napravljena 1177. godine u čast posjeta pape Aleksandra III.? I danas se umijeće sjedinjenja sastojaka i izrada nježnog, prhkog tijesta s mirisnom jezgrom smatraju dragocjenim, a recept naslijeđem koje se ljubomorno čuva i prenosi generacijama. Rabljani iz Vilma slastica, gdje se proizvode mnogobrojne slastice, čokolade i pića, uvijek su spremni na nove zahtjeve tržišta i klijenata, pa su otvorili svoj web shop. Stoga, slatke divote s otoka Raba jednim klikom miša na www.webshop.rabskatorta.com mogu zamirisati i u vašem domu i tako vas svim čulima “transportirati” na otok sreće - Rab.

image
www.webshop.rabskatorta.com
Petar Lupic/

Radite li sami kolač ili ga jednostavno obožavate za doručak (uostalom, on podiže imunitet što je sada itekako bitno), na adresi: med i pčelinji proizvodi@medmilinović ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. možete iz OPG-a Nikša Milinović naručiti kvalitetne domaće medove od lipe, bagrema, potom livadni med, med medljikovac i Mednu zlatnu mješavinu, spoj najmoćnijih pčelinjih proizvoda: meda, cvjetnog praha i propolisa.

Ako pak razmišljate koje sireve ponuditi za grickanje uz fina vina, ili pak kao predjelo (a neki ih nude i umjesto deserta), savjetujemo sireve Magriž iz mjesta Kornić na otoku Krku. Na web adresi islandkrkfood.com možete naručiti Ovčji sir, potom Zeleni bodul - polutvrdi i punomasni ovčji sir obogaćen aromom ružmarina, sir Magriž, tradicionalni krčki ovčji sir s pojačanom aromom kadulje i smilja, i Črni Bodul, krčki ovčji sir koji se proizvodi umatanjem u orahovo lišće, koje mu daje specifičnu aromu i boju.

image
https://islandkrkfood.com/

Uz sir se poslužuje i pršut, a nadaleko je poznat onaj koji proizvodi obitelj Žužić i lijepo ga predstavlja u Kući Krčkog pršuta, koju posjećuju tisuće gastronomada kada se nađu na otoku Krku. Krčki pršut, kojeg možete naručiti na adresi www.kuca-krckog-prsuta.com, prvi je hrvatski proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla zaštićen u EU, te dobitnik brojnih priznanja za kvalitetu. Tijekom proizvodnje oplemenjen je aromatičnim biljem, solju i sušen na buri, što mu daje posebnost.

image
www.kuca-krckog-prsuta.com
Brujo-krk Www.bodul.com

I za kraj, sve se mora začiniti, a tragate li za posebnim začinima, kliknite na adrese smokvenjak.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na kojima, osim savršenog Smokvina octa, Octa od rajčice i Smokvina octa s bijelim tartufima, možete naručiti male i velike smokvenjake, maslinovo ulje iz vlastitih maslinika, deliciju od jedinstvenog lovranskog maruna - namaz Marunela, razne čajeve i začine. Sve to u selu Kali iznad Medveje, s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev u kulinarskom ateljeu, proizvode vrijedne ruke obitelji Bistre-Vidović, koja godinama slijedi tradiciju oživljavanja autentičnih hrvatskih okusa. Probajte kuglice od suhih smokava. Prava su energetska bomba, prirodna da prirodnija ne može biti.

image
www.smokvenjak.com

Pa, ako trenutno ne možete do Kvarnera, dopustite da okusi i mirisi ove regije dođu u vaš dom. Zbog njih ćete sigurno ponovno posjetiti ovaj predivni kraj, prepun jednostavnih doživljaja koji će vas zaokupiti pričama, ispuniti radošću i dati energiju za budućnost.

image
Kvarner.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:41