ISPROBALI SMO

Prva hrvatska craft kola je lounge piće za trezvenjake i one koji vole biti drukčiji

 Privatna Arhiva
Saznali smo kako je Monada dobila ime i još nekoliko simpatičnih detalja

U maloj pivovari za veliko pivo, kako Kings naziva Tomislav Juretić, jedan od trojice začetnika ideje o prvoj hrvatskoj koli, na zapadu Rijeke, nastala je Monada. Zajedno sa svoja dva prijatelja, Vedranom Jakominićem i Igorom Matetićem, osmislio je osvježavajuće piće za djevojke i mladiće kako bi domaćoj sceni ljubitelja craft napitaka ponudili nešto više od sveprisutnih piva i žestokih napitaka.

"Odlučili smo kreirati lounge piće za trezvenjake i nešto što će u punom obimu nadomjestiti doživljaj konzumacije alkoholnog pića, kada prilike to ne dopuštaju. Prvi korona lockdown oslobodio je većinu termina u našim planerima, stoga smo svu energiju koju smo mogli izolirati od frustracije uložili u stvaranje prve hrvatske zanatske kole, proizvoda o kojem smo ionako dugo unatrag razmišljali", rekao nam je Juretić.

image
Privatna Arhiva

Otkrio nam je i kako izraz "monada" u Istri i na Kvarneru označava glupariju pa im se to, s obzirom na situaciju u kojoj su odlučili pokrenuti brend, učinilo savršenim nazivom za njihov proizvod.

"Termin gluparija možemo koristiti ako ćemo baš biti pristojni. Ljudi iz Istre, s Kvarnera, iz tršćanskog bazena, ali i Dalmacije nerijetko ga koriste kad žele jednom riječju opisati odluku da u jeku najveće epidemije u povijesti svemira odlučiš izaći na tržište s craft bezalkoholnim pićem u čijoj je kategoriji najsnažniji globalni brend u povijesti tog istog svemira. S druge strane, u filozofiji, monada ima puno ozbiljnije značenje. Ona je jednostavni bitak, esencija svega, o kojoj su duboko razmišljali i raspravljali Leibniz, Bruno i mnogi drugi. Monade su 'atomi duha'. Tome težimo."

image
Privatna Arhiva

Objasnio nam je i kako je temelj svakog napitka dobra podloga, u njihovu slučaju to je karamel-temeljac, potom se isti sljubljuje s tajnim sastojkom koji daje prepoznatljivi okus i distancira Monadu od ostalih kola, a na kraju napitak prolazi kroz karbonator u kojem se tekućina ispunjava mjehurićima. Juretić je dodao i kako je ekipa na recepturi radila nekoliko mjeseci, mućkali su, kuhali, testirali svoj proizvod na, kako kaže, ponekad previše iskrenim članovima obitelji, a zatim i pronašli savršenu recepturu.

"Svaka prava kola ima svoj tajni sastojak, pa tako i Monada. Kao i svi drugi, i Monada u sebi sadrži karamelu, limun i još poneki sastojak s deklaracije zalijepljene na bocu, a naš se tajni sastojak zove 'mala pivarska tajna'. I nije alkohol, da se razumijemo", otkrio je pa dodao kako većinu sastojaka za Monadu nabavljaju u Hrvatskoj te kako bi, kada se za to ostvare uvjeti te kada kvalitetu budu mogle pratiti raspoloživost i cijena, voljeli da baš svaki sastojak bude domaće proizvodnje.

Zanimalo nas je i po čemu se Monada razlikuje od klasične kole na koju smo već navikli te je li njihova varijanta zdravija. Tomislav nam je pojasnio kako je najveća razlika u tome što je Monada craft proizvod te je, prema njegovu mišljenju, potpuno drugačijeg okusa od klasike, a koji opet, s druge strane, ljubiteljima kole ostaje blizak i poznat. Svoj proizvod, kaže, ne bi nazvao zdravim već kvalitetnog okusa.

"Daleko od toga da ne koristimo prirodne sastojke, no mi smo ovdje radi užitka konzumacije. Recimo da smo više u 'soul drink' karakteru nego 'živi zdravo' filozofiji."

image
Privatna Arhiva

Na kraju, dobro je napomenuti kako se, baš kao što su kreatori i poželjeli, Monada širi polako, ali sigurno pa se tako danas može popiti na pedesetak lokacija u Rijeci. Isprobati je možete i u drugim gradovima poput, primjerice, Rovinja, Ogulina, Bjelovara, Varaždina, Čakovca i Zagreba, a želite li se pak opskrbiti većim količinama, svratite u novootvoreni RougeMarin Doma, Krojačnicu ili Grunt Shop ili pak svoje zalihe potražite u web shopu varaždinskog Angry Moosea ili riječke Špajze i Brewtige.

"Julije Cezar rekao je: 'Ne vjeruj Danajcima ni kada ti darove donose', a mi poručujemo da nam ne vjerujete na riječ kad kažemo da je dobra i isprobate je sami", rekao je na kraju Tomislav Juretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:34