Prva i jedina pačja pastorala u Gornjoj Pačetini

 Privatna arhiva /
Sve je počelo s tri patkice koje je Mario Krog dobio za rođendan, a danas sam vodi farmu na kojoj u slobodnom uzgoju živi više od četiri stotine simpatičnih pernatih stvorenja

piše: Mateja Domitrović

snima: Borko Vukosav

Mario Krog živi u zagorskom selu Gornja Pačetina gdje se bavi uzgojem pataka. Iako bi se moglo pretpostaviti da je ovo selo s obzirom na svoje ime poznato po patkama, ovo je tamošnja prva farma osnovana 2013. godine. U ovom slučaju riječ je o slobodnom uzgoju, što znači da ove patke žive vani, u prirodi i kreću se slobodno na prostoru gdje imaju sve što je potrebno za ugodan pačji život. One ovdje uistinu uživaju jer su okružene zelenilom, imaju vlastito jezero i vlasnika koji je svoj životni ritam podredio njima. Patke su u njegov život ušle sasvim slučajno, Mario Krog nikada se nije bavio poljoprivredom niti bilo kakvim uzgojem, no postojala je želja za promjenom posla koji ga do tada nije činio posve sretnim i otišao je kako se šali u mirovinu s 25 godina. Nije ništa planirao, ali korak po korak, metodom pokušaja i pogrešaka, stvorio je farmu na kojoj danas živi 400 pataka.

Privatna arhiva /

– Prošle godine za rođendan sam dobio tri patke koje su naravno s vremenom narasle i kućno dvorište im je ubrzo postalo premalo za kretanje pa sam svojim ljubimicama htio omogućiti bolje uvjete za život. Pronašao sam parcelu na kojoj je bilo dovoljno zelenila i na kojoj smo napravili i jezero. Naprosto sam iskopao rupu, napunila se vodom, patke plivaju i brčkaju se, a to uistinu vole.

Voda im je vrlo važna jer hranu će lako pronaći, no bez vode ne mogu – objašnjava Mario i nastavlja: – U početku nisam znao ništa, ni šta jedu ni koliko im treba hrane, niti sam ikad mislio da ću ljeti ustajati u četiri ujutro, a ići spavati kad zađe sunce. No, o nekim stvarima sam se informirao od onih koji o tome nešto znaju, ali većinu toga sam naučio sam. Kad si svaki dan na farmi, promatraš i naučiš svako malo nešto novo. Ubrzo je shvatio da je to ono što želi raditi, da i on kao i njegove patkice želi biti slobodan, da želi disati punim plućima, da ga briga o životinjama raduje, a ne umara, da bira život bez stresa pa se preko noći prekvalificirao i postao farmer. A da u tome uživa vidi se na prvu. Trenutno se u pačjim jaslicama nalazi 119 mališana starih tri tjedna i ubrzo će se pridružiti vani onim velikima. Patke se hrane žitaricama koje obitelj Krog sama uzgaja na ekološki način, a imaju i svoj mlin.

Privatna arhiva /

Mi smo tijekom posjeta farmi imali između ostaloga priliku probati i bakin kruh od zobi i pšenice kojima se hrane i patke. U matičnom jatu nalaze se 23 patke koje trenutno na dan nesu pet do deset jaja koja se također prodaju kad ih ima dovoljno. Patke osim kukuruza i smjese žitarica jedu naravno i gliste, crviće te jabukama i bučama, također iz njihovog voćnjaka i vrta. Patke se prodaju svježe i smrznute, a dostava se vrši u Zagreb i Rijeku, jedno vrijeme Mario je odlazio i na Dolac, ali ne stigne jer na farmi za sada radi sam, a posla ima od jutra do večeri.

Ova obitelj sve što im je potrebno za prehranu proizvodi sama, a Mario jako dobro shvaća važnost zdrave hrane i zdravog načina života. Vrlo je vedar i pozitivan čovjek i nimalo nerealan pa kada i priča o teškoćama s kojima se susreo ne govori o njima kao o nečemu što bi ga trebalo pokolebati u njegovu naumu da stvori i održi svoju viziju. A to je više nego pozitivno razmišljanje i jedan je od rijetkih koji je svjestan toga da će problema možda biti još, ali da su i oni sastavni dio cijele ove priče i da ga nikako neće omesti u onome što je započeo. Mario živi u skladu s zakonitostima prirode, ne zanima ga napet moderan život pun jurnjave, ne treba mu kaže ni internet, ni televizija ni mobitel. Ne, ovaj mladić nije nikakav zatucani idealist, on itekako voli život, ali zna odrediti prioritete i najvažnije vrijednosti. I koliko god se na prvu čini da je u taj posao uletio, jer na neki način i je, Mario se brzo snašao jer ima pamet, ima srce i ima nevjerojatnu volju i upornost.

Pačji paprikaš

• 1 patka u komadima (oko1,5-2 kg)

• luk

• peršinov list i korijen

• 1 mrkva

• sol

• papar

• mljevena crvena paprika

• domaće kiselo vrhnje

U tavi na masnoći dinstati luk dok ne požuti pa dodati na sitno nasjeckanu mrkvu i peršin, a za par minuta i posoljene komade mesa. Pirjati dok meso ne porumeni. Tijekom pirjanja podlijevati pačjom juhom ili vodom. Kada je meso gotovo izvaditi ga iz lonca, a povrće i umak koji se stvorio začiniti solju, paprom, mljevenom crvenom paprikom, peršinovim listom te kiselim vrhnjem. Vratiti meso u lonac i poslužiti paprikaš sa širokim rezancima.

Privatna arhiva /
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:47