ŽENSKA PRIČA IZ SVIJETA VINA

PRVA ŽENA VINSKOG LABORATORIJA: Nikad nisam mislila da ću se baviti vinom, a kamo li raditi precizne analize. Ipak, najviše volim piti vodu!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
U visokom prizemlju manje zgrade na zagrebačkom Rudešu, Andrea Karačić sa svojim kolegama svakodnevno proučava jedan od većih životnih užitaka, i to do najsitnijih detalja. Dakako, riječ je o vinu, a mnoga vrhunska bez njihove pomoći danas ne bi bila to što jesu.

Naime, ova magistrica prehrambenog inženjerstva je voditeljica laboratorija u privatnoj tvrtki Vinolab, u kojem se svakodnevno vrše analize vina koje vinarima pomažu da na tržište izbace najbolje moguće proizvode. Iza svojih rezultata ponosno stoji, a smjer kojim se njena karijera krenula razvijati i nju je iznenadio:

- Nisam mislila da ću se baviti vinom, no na fakultetu mi se svidjela tehnologija vina. Sama prehrambena industrija je kompleksna grana i zaista ovisi u kojem smjeru odete jer potpuno drugačije izgleda dan jednog prehrambenog inženjera u mesnoj industriji, vinskom sektoru ili proizvodnji slatkiša. Često nismo ni svjesni, jer ova struka nije toliko razvikana, da postoje ljudi koji su cijeli život posvetili tome da vam, recimo, keks koji jedete bude ukusan - objašnjava Andrea Karačić.

U Vinolabu je Andrea počela svoju karijeru kao analitičarka, no ubrzo je napredovala do vodeće pozicije:

- Kao voditeljica laboratorija već četiri godine pazim da analize koje radimo budu točne i da je sve pod kontrolom, da se uređaji održavaju i analitičari educiraju. Pratim da sve bude kvalitetno i dobro odrađeno, proučavam rezultate kako ne bi došlo do propusta i komuniciram s vinarima ako uočim potencijalni problem s vinima. Iznimno je važno da su nam rezultati stvarno pouzdani jer ako vinaru date pogrešnu informaciju, to mu može prouzročiti veliki gubitak.

Zagreb, 181219
Andrea Karacic, voditeljica labaratorija Vinolab.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Vinolab se, osim analizama vina, bavi i enološkim savjetovanjem te prodajom enoloških sredstava i opreme, a kako bi bolje razumjeli procese i poteškoće s kojima se vinari susreću, svi zaposlenici laboratorija, bilo da se radi u analitičarima u laboratoriju ili konzultantima u proizvodnji, moraju steći iskustvo na licu mjesta, u vinariji za vrijeme berbe, gdje sudjeluju u proizvodnji:

- Osobno sam bila u vinarijama Birin, Jako vino i Krolo - naglašava i prepričava nam svoje iskustvo: - Bilo mi je zanimljivo vidjeti koliko brzo čovjek mora reagirati i zapravo je sasvim normalno da glavni enolog, kada dođe do neke neočekivane situacije u proizvodnji, mora u trenutku donijeti odluku što napraviti, odluku s kojom se kasnije mora nositi. Treba znati usmjeriti ljude da odrade svoj posao najbolje što mogu. Stekla sam posebno poštovanje prema svakome tko vodi bilo kakvu proizvodnju jer to zna biti doista stresno. Kod vina je specifično što na našoj polutki grožđe sazre samo jednom godišnje i to što ste napravili u tih nekoliko mjeseci odredit će cijelu godinu. Vinarije znaju raditi u tri smjene i radi se od jutra do sutra. Na faksu sam se ljutila kad bi nam govorili da je proizvodnja više za muškarce i da je za žene ljepše raditi u uredu ili laboratoriju. Zašto bismo mi bile manje sposobne? - pita nas Andrea pa nastavlja:

Kad dođete u proizvodnju, ubrzo shvatite da se morate prilagoditi raznim, ponekad i ne baš ugodnim uvjetima i da morate zavrnuti rukave i biti spremne na razne situacije.

Budući da je Vinolab privatni laboratorij, nema dozvolu za puštanje vina u promet, za što je u Hrvatskoj zadužen Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo. No, njegovi zaposlenici sudjeluju u cijeloj proizvodnji vina, od bobice do finalnog proizvoda.

- Mi smo vinarima vrijedan vanjski suradnik, pogotovo ako nemaju svoj laboratorij ili ne mogu raditi složenije analize. Mi provjeravamo kada je pravo vrijeme za berbu, na temelju naših rezultata vinari sami, ili uz pomoć naših konzultanata, odlučuju o daljnjim postupcima, pratimo cijeli tijek fermentacije kako ne bi došlo do komplikacija i neželjenih posljedica, kao i stabilizaciju i dozrijevanje vina prije punjenja u boce - ističe.

Zagreb, 181219
Andrea Karacic, voditeljica labaratorija Vinolab.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA


Dio posla koji se u Vinolabu odrađuje su i senzorski paneli različitih namjena, od suradnje sa zagrebačkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom, do raznih istraživanja i kušanja za klijente, kako bi im pomogli u odabiru vina koje najbolje ispunjava njihove potrebe:

- Senzorski panel koji radi analizu sastoji se od nekoliko nepristranih kušača koji naslijepo kušaju i ocjenjuju uzorke vina. Dosad je bilo različitih projekata i suradnji, poput sudjelovanja u kušanjima u organizaciji tvrtke Vinart, kao što je bilo kušanje za Croatia Airlines u svrhu odabira vina koja će posluživati na letovima, odabir etiketa za Lidl i njihov brend Vina moga zavičaja i slično… - objasnila nam je Andrea.

Sam laboratorij prepun je uzoraka vina u raznim fazama proizvodnje, koje Andrein tim analizira kako bi pratili brojne parametre, poput razine različitih kiselina, pH vrijednost, postotak alkohola i šećera.

- U analitici vina ključno je da nam aparati budu brzi, točni i precizni. Potrebno je odgovoriti na današnje zahtjeve za što više informacija i što točnijim podacima u kratkom roku. Morali smo zamijeniti neke klasične metode koje traju puno dulje ovim modernijima - uvodimo uređaj za određivanje hlapivih spojeva koji su zaslužni za arome u vinu, a širimo se i u područje mikrobioloških analiza pa se veselim svim novim zadacima koji nas očekuju.

Zagreb, 181219
Andrea Karacic, voditeljica labaratorija Vinolab.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA


Svaka informacija koju vinari dobiju od Vinolaba, pa i negativna, za njih je dobra jer im omogućuje da reagiraju i poprave mogući problem. Zato je u vrijeme berbe u laboratoriju najveća gužva, jer uzorci pristižu iz cijele zemlje: - Zaista radimo s vinarijama iz svih dijelova Hrvatske. Budući da imamo klijente od samog juga Hrvatske, Pelješca i Korčule pa do kontinentalne Hrvatske, Slavonije i Istre, moramo osigurati da tijekom berbe dobiju svoje informacije na vrijeme. Ključno je da one dođu što prije jer nemate vremena čekati, morate vrlo brzo donijeti odluku i mora se krenuti dalje s procesima. Vinari nam šalju uzorke kurirskim službama ili ih donesu osobno, mi ih analiziramo i trudimo se isti dan poslati im rezultate kako bismo bili maksimalno učinkoviti.

Uz toliko različitih sorti koje joj prođu kroz ruke, Andrea nekad vino u privatnom životu ne može ni primirisati: - Zapravo najčešće pijem vodu jer sam na poslu i previše izložena vinu - nasmijala se pa dodala: - Ipak, od vina su mi babić ili plavac najdraži. Sve ovisi o raspoloženju. Čini mi se da morate voljeti vino da biste mogli s njim svakodnevno raditi. To je znanost sama za sebe i toliko je šaroliko polje da me fascinira. Iz dana u dan mi se šire vidici i učim, a to je ono što čovjeka najviše pokreće - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:20