U CENTRU GRADA

Prvi dan lipnja održava se gastro događaj koji spaja hranu, vino i umjetnost, kuhat će se na vatri i piti prirodna vina

Ovog tjedna u Zagrebu kuhaju vrhunski chefovi i piju se ponajbolja prirodna vina, pričali smo s organizatorima sasvim posebnog gastro druženja i saznali detalje

Nakon kratke i zaslužene pauze, prvog dan lipnja ekipa iz Nesputanih vina vraća se s novim, uzbudljivim događajem za ljubitelje dobre hrane i prirodnih vina. U simpatično uređenom dvorištu Cogitovog Caféa u Dvorištu, gdje se vinoteka Nesputana vina i nalazi, naime, posljednjih se mjeseci kuhalo na vatri, održavale su se radionice, gostovanja i zabavna, poučna druženja, a kako su najavili, ovog puta ljestvicu podižu još malo više i organiziraju proslavu dolaska ljeta kakva još nije viđena. U suradnji sa Zhorigo kolektivom, 1. lipnja održat će druženje koje na najljepši način spaja jela uspješnih chefova Gina Miodragovića i Oliviera Bura, pomno odabrane etikete i izložbu mladih hrvatskih umjetnica.

"Kontinuiranim istraživanjem svijeta prirodnih vina, visoke gastronomije i umjetnosti upoznajemo nove i zanimljive ljude s kojima dijelimo zajedničke ljubavi i strasti. Takva spontana povezivanja vrlo često vode do prijateljstava i/ili poslovnih kolaboracija. Ovaj event je jedan takav lijep primjer", ispričala nam je Nina Štulić iz Nesputanih vina.

image

Nina Štulić iz Nesputanih vina

Zvonimir Ferina Atelier Ferina Z/

"Nikita Glasnović, dio tima Zhorigo i kuratorica izložbe triju hrvatskih umjetnica na ovom eventu, prati priču Nesputanih vina i prije no što je otvorena naša vinoteka. U prijateljskom razgovoru s vlasnikom vinoteke Borisom Sarjanovićem, ideja o kolaboraciji kojom bi proslavili dolazak ljeta kroz hranu, vino i umjetnost došla je prilično prirodno, dok je do suradnje s Ginom i Olivierom također došlo nakon kratkog istraživanja onoga što rade i velike želje da ih pobliže upoznamo", dodala je.

TKO KUHA?

Chef Gino Miodragović nedavno je završio zimsku sezonu kao glavni chef u restoranu Igniv s dvije Michelinove zvjezdice u St. Moritzu gdje suraduje sa velikim imenom svjetske gastronomije i glavnim chefom restorana Schloss Schaunstein sa 3 Michelinove zvjezdice - Andreasom Caminadom .

Uz Gina Miodragovića, tu je chef Olivier Bur koji posljednjih sedam godina vodi Zhorigo grupu. Olivier je radio u kuhinjama renomiranih chefova kao što su Rene Redzepi, Enrique Olvera i Gaston Acurio. Tako je produbio svoje razumijevanje hrane kao dio kulturne baštine. U posljednje vrijeme veliki dio svog vremena provodi u Dominikanskoj Republici odakle dolazi njegova majka, kako bi istraživao, ali i radio na očuvanju autentičnih tehnika kuhanja te zemlje.

image

OLIVIER BUR, Zhorigo kolektiv

Ustupljena Fotografija/
image

Chef GINO MIODRAGOVIC

Ustupljena Fotografija/

"Gino i Olivier pripremat će nam ukusne sezonske zalogaje od namirnica koje će pribavljati s Dolca. Ideja je da nas svojim jelima posjete na djetinjstvo i topla ljeta na obali. Meni je inspiriran osobnim pričama naših chefova - uz naglasak na njihovu interpretaciju sjećanja na ljetovanja u Hrvatskoj, isprepletenu s dosadašnjim iskustvima kuhanja kroz meksičku, dominikansku i kuhinju južne Europe te različite korijene koje s ponosom njeguju. Sve će biti pripremano na živoj vatri U Dvorištu", objasnila je Nina, a dodala je i kako popis vina u kojima će posjetitelji uživati još uvijek nisu završili već će to učiniti pred samo druženje zajedno sa Zhorigo timom.

ZHORIGO KOLEKTIV

Zhorigo kolektiv do sada je organizirao događaje ovog tipa na različitim lokacijama diljem svijeta, poput Meksika, Švicarske i Dominikanske Republike. U svom se poslu uvijek fokusiraju na domaće namirnice i proizvode, njihovo podrijetlo i priče koje iza njih stoje.

image

NIKITA GLASNOVIC, Zhorigo kolektiv

Mario Kucera/

Ipak, budući da se ovog puta ne radi o druženju s gostujućim vinarom, kako je to obično slučaj, dodala je Šulić, tim iz Nesputanih vina imat će slobodu izabrati nezaboravnu selekciju vina iz njihove raznovrsne ponude s ciljem da goste ne ostave ravnodušnima.

Događaj će biti otvoren za dolaske od 17 sati pa nadalje. Trajat će najkasnije do 22 sata, do kada je otvorena i terasa Cogito Coffee Roastersa. Nina dodaje i kako su gosti slobodni organizirati svoj dolazak upravo onako kako im najbolje odgovara, ali i kako je dobro voditi se time da ipak stignu degustirati tri slijeda hrane i pet čaša vina pristojnim tempom, što zahtjeva minimalno sat i pol vremena. Svi koji žele prisustvovati, prijaviti se mogu putem adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Cijena po osobi je 75 eura.

"Voljeli bismo privući znatiželjne ljude s jednako znatiželjnim nepcima koji cijene i prate sezonalnost, fina prirodna vina i suvremenu hrvatsku umjetnost", dodala je Nina Štulić, a vlasnik vinoteke Nesputana vina, Boris Sarjanović, na kraju nam je otkrio i planove za nadolazeće ljeto.

"S vinskim radionicama, kolaboracijama i eventima nastavljamo. Ljeto je malo zahtjevan period, jer je Zagreb često prazan, ali razmišljamo o još jednom eventu krajem 6. ili početkom 7. mjeseca. Više spontanija manja događanja nikada nisu isključena. Na jesen ćemo nastaviti sa svime što smo započeli prošle godine sa željom da dodatno dinamiziramo aktivnosti i da kvalitetu i zanimljivost događanja dignemo na viši nivo", rekao je Sarjanović.

Uz gastro delicije i vinski spektakl, “U Dvorištu” će se održati i izložba mladih, ali prepoznatih hrvatskih umjetnica - Lorene Almaši, Glorije Lizde i Ene Čuček. Izložbena djela inspirirana su njihovim djetinjstvom i sjećanjima na ljeto.

image

Boris Sarjanović iz Nesputanih vina

Ustupljena Fotografija/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:19