DOBRA PREPORUKA

Prvom prilikom morate posjetiti slovenski TaBar (do tada napravite tatarski po njihovom receptu)

atosfera u restoranu
 Sluzbena Stranica Tabar
"Ovdje dolazite spremni prihvatiti sve što vam predlože i ne zaboravite na vino. Imaju spektakulranu kartu prirodnih vina" Ana Roš

Moguće da vam je ime Jakoba Pintara, slovenskog chefa prošlo van radara. Tu nepravdu vrijedno je ispraviti jer se radi o doista talentiranom kuharu koji u samom centru Ljubljane vodi tapas bar TaBar. Ne radi se o bilo kakvom tapas baru, odnosno restoranu. To je zapravo jedan od najuzbudljivijih lokala u Ljubljani. Naše mišljenje dijele i najpoznatiji svjetski mediji poput Falstaffa koji Tabar opisuje kao "mjesto s najuzbudljivijim kuhanjem u Ljubljani i sjajnim mjestom gdje možete pojmiti raznolikost slovenskih vina." Dok je New York Timesu dojmljiva sljedba ljudi koja se poput kakvog kulta okuplja u dvorištu osvijetljenom svjetlošću svijeća. Za australski portal The Local Tongue, glasovita chefica Ana Roš spomenula je kako joj je upravo TaBar jedno od omiljenih mjesta.

image
Jakob Pintar
Sluzbena Stranica Tabar

Inače, Jakob je znanjem vrlo potkovan chef pa ne čudi tehnička preciznost njegovih kreacija. Iza njega su iskustva poput angažmana u Steirerecku Heinza Reitbauera (2 Michelinove zvjezdice i 17. restoran na svijetu po izboru The World´s 50 Best Restaurants), Mazea Gordona Ramsaya do L’Ateliera Joela Robuchona. U najboljem slučaju svaki restoran bi trebao imati svog Jakoba kojeg u restoranu opisuju kao timskog igrača, njihovog vođu ali i učitelja. Voditelj restorana je Jurij Osole koji je također nepopravljivi zaljubljenik u dobru hranu, a svojom vizijom i strašću s Jakobom čini sjajan tandem. Cijene tapasa također nisu pretjerane te se kreću oko deset eura.

image
Atmosfera u kuhinji
Sluzbena Stranica Tabar

Još u proljeće trebao se održati festival Gourmet Ljubljana, no globalna pandemija odgodila je bilo kakva događanja za neka bolja vremena. Jakob je 2019. godine održao zanimljiv masterclass u sklopu Weekend Food Festivala u zagrebačkoj Gliptoteci s Lukom Koširom. Tim Gourmet Ljubljana aktivan je na svojim društvenim mrežama i nagovorili su Jakoba da otkrije svoj recept za tatarski. Dobrom tatarskom zbilja je teško odoljeti, a ovaj slovenskog chefa Jakoba Pintara iz TaBara poslužen uz hrskave krekere od raženog i heljdinog brašna te topljenog goveđeg loja, osvojio nas je na prvi pogled.

image
Suzan Gabrijan/Gourmet Ljubljana

Prvom prilikom mogli biste posjetiti TaBar i osobno se uvjeriti u istinitost napisanog, a do tada pripremite Jakobov tatarski.

Recept za tatarski chefa Jakoba Pitara, preuzet s portala Gourmet Ljubljana, u cijelosti prenosimo u nastavku.

Trebat će vam:

250 g minimalno dva mjeseca odležanog goveđe slabine
2 žumanjka
5 sitno sjeckanih fileta inćuna u salamuri
10 g sitno sjeckanih kapara
10 g sitno sjeckanih crnih maslina
15 g sitno sjeckane sušene rajčice
0, 08 l ulja sjemenki grožđa
Tabasco
Pola nasjeckane ljutike
Šaka sitno sjeckanog peršina
Sol

Za krekere će vam trebati:

25 g raženog brašna
70 g heljdinog brašna
60 g pšeničnog glatkog brašna tipa 500
100 g rastopljenog loja
60 g bjelanjaka
8 g šećera
Cvijet soli

Priprema krekera:

Pomiješajte sve sastojke u blenderu i rasporedite na papir za pečenje. Tijesto neka bude debelo do 2 mm. Na kraju posolite cvijetom soli i lagano pospite prstohvatom raženog brašna. Pecite 15 minuta na 160 stupnjeva.

Priprema tatarskog:

Ulje dodajte žumanjcima, dodajte inćune, kapare, masline i rajčice te umiješajte sve sastojke u meso (koja je prethodno pažljivo usitnjena na dasci). Miješajte oko tri minute, a zatim dodajte ljutiku i peršin. Tabasco dozirajte po ukusu. Posolite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 18:29