OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO!

"Otkad sam isprobala ovaj istarski čokoladni namaz, više i ne pomišljam na onaj iz supermarketa, sto puta je bolji"

Sve sam mislila da se o čokoladnim namazima više nema što reći, dok nisam probala Istra Nut Nocciolatu, istarski odgovor na pitanje postoji li život poslije Nutelle

Kad sam posljednji put svratila u Slicericu, delikatesni dućan koji je na zagrebačkim Vrbanima nastavio tradiciju Grge Čvarka, nisam očekivala da ću otkriti nešto što će ozbiljno uzdrmati moju vjernost Nutelli. Na polici mi je zapeo za oko krem namaz od kakaa i lješnjaka iz OPG-a Jasena Mucić iz Vodnjana. Lješnjaci uzgojeni bez pesticida, pažljivo prerađeni i zapakirani u jednostavnu, ali elegantnu teglicu, vrlo su brzo završili u košarici, ali bez velikih očekivanja.

image
/Privatna Arhiva

Zapravo, moram priznati, kad su u pitanju namazi od lješnjaka, teški sam skeptik. Nutella i ja jednostavno imamo dugu povijest, žličica, palačinka, šnita kruha... uvijek ista ljubavna priča. Godinama su članovi moje obitelji pokušavali pronaći neku “zdraviju”, “domaću” alternativu, ali uvijek bi završili s istim zaključkom: nije to to.

I tako sam, s minimalnim očekivanjima, uzela žličicu Istra Nut Nocciolate već u trgovini, nakon što su mi zaposlenici ljubazno ponudili da isprobam proizvod koji sam gledala s teškom skepsom. Iste sekunde ostala sam bez riječi. A to se meni, vjerujte, rijetko događa.

image
/Privatna Arhiva

Prva žličica, čista kremasta harmonija. Druga, čudo od balansa između lješnjaka i kakaa. Treća, trenutak kapitulacije. Kupila sam teglicu da se doma uvjerim nije li me možda zavela atmosfera dućana ili ljubaznost prodavačice.

No, već nakon nekoliko dana, teglica je bila prazna. Nestala brzinom svjetlosti. U isto vrijeme, moja ljubljena Nutella s polica me promatrala pomalo zbunjeno, kao da pita: “Što se upravo dogodilo?”

I naravno, nisam mogla šutjeti. Svima sam pričala o tom otkriću, kao apostol koji je pronašao novi gastronomski smisao života. Kad sam se vratila po još, odlučila sam testirati i drugu varijantu: Istra Nut Nocciolatu bez dodanog šećera. Ako već radimo usporedbe, neka bude ozbiljno.

image
/Privatna Arhiva

Kod kuće sam narezala svježi kruh, otvorila obje teglice i započela degustaciju.

Originalna verzija (po cijeni od 7,35 eura) i dalje je bila savršeno uravnotežena, glatka, raskošno mirisna i upravo onoliko slatka koliko treba. Kremasta tekstura koja se topi pod prstima, okus koji obavija nepce i ostavlja za sobom onaj prepoznatljiv, topli osjećaj zadovoljstva. Ukratko, Nutella, ali odrasla, profinjenija i iskrenija verzija nje same.

image
/Privatna Arhiva

Varijanta bez šećera (po cijeni od 8,05 eura) me ugodno iznenadila. Tekstura je nešto zrnatija, no i dalje maziva i puna okusa. Nema onog osjećaja “zdrave kazne”, znate, onaj kad vas netko pokušava uvjeriti da je desert od jabuke jednako dobar kao kolač od čokolade. Ovo je desert koji se ne pretvara ni u što drugo osim u ono što jest, čista, autentična sreća od lješnjaka.

image
/Privatna Arhiva

Danas Istra Nut Nocciolata ima počasno mjesto u mom hladnjaku, a Nutella... pa, recimo da se još oporavlja od šoka.

Zato ako volite iskrene, prirodne okuse i želite otkriti kako zaista može okusiti lješnjak kad mu date prostora da zablista, ovaj istarski namaz vrijedi svake žličice. A ja, kao najveći ljubitelj ove vrste namaza, svakim svojim slovom odgovaram za vašu, ali i moju novu ovisnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 08:32