Prošlog ponedjeljka, 29. rujna, u zagrebačkom Petom kupeu održana je dodjela nagrada Dobri restorani, koju već 14. godinu provode Dobra hrana i Jutarnji list. Svake sezone tim Dobre hrane obilazi više od stotinu restorana, kako bi izdvojio i nagradio one najbolje, među kojima su ove godine bili splitski Dvor, Vila Rova na Krku, paški Boškinac, Fogo by Bekal u Poreču i rovinjski Cap Aureo, a osim restorana, posebna priznanja dodijeljena su i chefovima. Mladim chefom 2025. godine tako je proglašen Jurica Obrol, Grand Prix za višegodišnju izvrsnost pripao je chefu Tvrtku Šakoti, prvi put proglašena je i najbolja slastičarka u zemlji, i ta je titula pripala Niki Čavlović iz restorana ManO2, a chefom godine proglašen je Matija Bogdan, što je publika ispratila velikim pljeskom i povicima podrške.
Kako nam je rekao kasnije, u brzinskom razgovoru koji je s nama obavio između slavlja s kolegama, prijateljima i djevojkom Lucijom, velika je odgovornost nositi takvu važnu titulu, ali na nju je spreman. Matija Bogdan upravo je posljednjih godinu dana sustavno radio na tome da se o kulinarskom poslu i gastronomskoj sceni govori s više pažnje, razumijevanja, da se pažnja posveti svima koji u kuhinjama rade daleko više od onoga što posjetitelji restorana na kraju dana uopće mogu i zamisliti. A to će, kaže, nastaviti raditi i dalje. Svojim je medijskim istupima postao prvi glas profesije, ali to ga nije omelo da posao obavlja kako treba. Naime, između svega što je ove godine ostvario, Bogdan je aktivni executive chef u Aminessovim 7 Seas restoranima, tjedno odradi i po nekoliko stotina kilometara na relacijama Čakovec - Zagreb - Krk - Korčula, trenutačno se priprema i za uspon na Mount Everest, a uz to "odrađuje" i stvari za svoj gušt, poput obilaska svakog koncerta Pipsa ili nedavnog putovanja u Meksiko, samo kako bi prisustvovao koncertu Oasisa.
"Jako mi je drago što ste mi dali ovu nagradu, jako sam iznenađen, to za mene predstavlja i neku vrstu odgovornosti za dalje, kako, što i zašto ćemo tek stvarati. Nisam očekivao, jer sam zapravo vanjski suradnik, nisam vlasnik restorana i nemam neku svoju stalnu kuhinju, ali kad sam malo bolje razmislio, ako se u obzir uzima i nekakav utjecaj koji ostaviš izvan samog kuhanja, možda sve to i ima smisla. Tu sam bio dosta aktivan", komentirao nam je nagradu Bogdan dan nakon dodjele.
Dodao je i kako od proglašenja prima pozive i poruke, svi mu čestitaju i iznimno je sretan, iako ga je, kako je rekao, istodobno "lagano ubijao mamurluk". Slavilo se do dugo u noć, priznao nam je, a posebno ga je razveselila velika podrška kolega chefova. Čestitali su mu svi odreda, slavio je s Jeffreyjem Velom, Lukom Oblizalom, nazdravio s Hrvojem Zirojevićem, a posebno mu je drago bilo što je mogao biti tamo uz svog nekadašnjeg učenika Marina Pleše, koji je za svoj rad u restoranu Vila Rova osvojio prvo mjesto u kategoriji Najbolja hotelska kuhinja visoke kategorije.
"Jako mi je drago vidjeti toliku podršku, dodjela mi je i inače super događaj, jer se svake godine među chefovima stvori to neko zajedništvo. Ne vidimo se često, pa je uvijek lijepo sudjelovati, ali moram dodati, teško mi je uopće riječima opisati koliko mi je drago i srce puno zbog mog Marina Pleše. Čak bih otišao toliko daleko i rekao da mi je od moje nagrade njegova još i draža. On je radio za mene u restoranu ManO, učio sam ga, a sad mogu ponosno stajati uz njega s nagradom u ruci. To je moja najveća vrijednost. Znam koliko njemu znači sve ovo, i baš sam ponosan na njega", rekao je Bogdan i komentirao kako dvije važne nagrade za Krk, gdje danas obojica kuhaju, znače puno, te da mu je iznimno drago raditi na mjestu koje ima toliko tradicije, toliko zaboravljenih jela i toliko potencijala, i koje je prekrasno samo za sebe.
"Marin i ja na Krk smo došli, s tim da se on vratio, gotovo u isto vrijeme, i mislim kako smo otvorili nekakav put i za druge, pokazali da Krk ima i može pokazati puno. To je fakat bogato područje, Rijeka je blizu, Istra je blizu, i koliko god se ja tamo zadržao, drago mi je da smo Pleše i ja pokazali da ima potencijala."
Ovaj put pomalo emotivan, ali inače nestašan i nemiran Međimurec, uvijek je željan novih izazova, pa je tako, još kada je primao nagradu, na kraju najavio i kako s kolegom chefom Markom Palfijem uskoro otvara restoran u zagrebačkoj Ilici.
"Točno, plan je otvoriti sredinom studenoga, trenutačno smo još u projektima, puno planiramo i surađujemo s arhitektima i dizajnericama, jer smo odlučili baš sve što možemo prepustiti profesionalcima. A koji nam je plan? Probat ćemo redefinirati hrvatsku bistronomiju i napraviti nekakav crossover sa street foodom. Iako znamo da je poanta street fooda da se jede na ulici, a ovo je restoran, htjeli bismo stvarati upravo takvu hranu, kakvu i sami volimo. Maksimalno se planiramo posvetiti održivosti, raditi s namirnicama kao što su divlje svinje, jeleni, mangulice i općenito ono što imamo ovdje, doma u Hrvatskoj. Uza sve to, nećemo bježati ni od začina i tehnika, o kojima smo učili na putovanjima", otkrio nam je Bogdan, koji s Aminessom nastavlja i u idućoj sezoni, ali će kuhati i u novom, zagrebačkom lokalu.
"Bit će izazovno, ali baš se veselimo. Imamo velike planove", dodao je.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....