ZABAVNE I POUČNE

Radionice u popularnom baru u Zagrebu bolje su nego ikad, a izgleda da će ih biti sve više, što je odlično

Aha! slow wine bar nakon uspješnih najmanjih festivala hrane i vina ulazi u fazu zimskih radionica, veselimo se idućima

Nakon nešto više od pola godine prisustvovali smo vinskoj radionici u Aha! slow wine baru. Riječ je bila o radionici plavca malog, prikladno nazvanoj "Pravac Mali".

Podsjetimo, Aha! bar je vinskoj publici postao poznat po svojim "neviđenim radionicama", koje su stekle takav status da su se rasprodavale doslovce u minutama nakon objave na društvenim mrežama. S vremenom je taj format malo utihnuo jer je vlasnik Tino Pattiera krenuo u drugom smjeru, organizirajući vrlo popularne evente u suradnji s Dinom Frletom iz Zrno Bio Bistra, o čemu smo također svojedobno pisali.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Od našeg posljednjeg posjeta radionicama dogodile su se i kadrovske promjene. Iz bara je otišla simpatična Marion Aubert, no prazninu je više nego solidno popunio Tomislav Ledinski, koji je donedavno radio u restoranu Beštija. Tandem Pattiera-Tomek u međuvremenu je započeo s nizom vrlo uzbudljivih radionica, poput sparivanja maslinovih ulja i vina, cigara i vina, pa čak i iznenađujuće popularne i rasprodane radionice "Tarot i vino". Sve to potvrđuje da se u baru radi nešto iznimno dobro i kreativno.

image
Privatna Arhiva

Nedavno su se u program vratile i neviđene radionice, no nismo uspjeli uloviti mjesto, pa smo se prošle nedjelje priključili trećoj po redu radionici "Pravac Mali". Ono što smo odmah pri dolasku primijetili jest pozitivna promjena po pitanju hrane. Naime, dok su se na prijašnjim radionicama nudili uglavnom grisini i slične grickalice, ali i peciva, Tino je ovoga puta, uz vrsni sir sirane Veronika, pripremio i vrlo ukusne tapase: tapenadu, kanapee s talijanskom kobasicom i slanim inćunima.

image
Privatna Arhiva

Kao i sve radionice u Aha! baru, ni ova nije bila klasično predavanje, što je nažalost čest slučaj na brojnim vinskim događanjima gdje predavač vodi kroz note, a gosti se većinom pasivno slažu. Ovdje se nastavlja s prvotnom idejom blind tastinga, gdje se vino prvo kuša i o njemu otvoreno raspravlja, a tek se potom otkriva o kojoj je boci riječ. Radionicu je započeo s dva vina starija od desetljeća: Miloševim Plavcem iz 2015. te vinom 2718 Sati u Boci vinarije Duboković iz 2013.

Milošev plavac, iako star gotovo desetljeće, bio je začudno mlad, demonstrirajući nevjerojatnu dugovječnost po kojoj je ovaj vinar poznat. Čist odraz sorte i terroira, gusta aromatskog profila s notama tamnog voća, minerala i začinskog bilja, ponajprije kadulje. Duboković je također bio iznenađujuće živahan, premda izrazito herbalan, ali i s blagom manom čepa. Većini sudionika ova su vina bila odveć zahtjevna, no pravi su pokazatelj različitosti sorte.

image
Privatna Arhiva

Uslijedili su plavci s Visa, Vislander iz berbi 2018. i 2019. Nevjerojatno je koliko su stilski različiti; nitko za stolom, uključujući i nas, ne bi pogodio da je riječ o istoj vinariji. Dok je berba 2018. mekša, zaokruženija i pitkija, plavac iz 2019. je osjetno grublji, rustikalniji i žilaviji, tražeći još vremena u boci da smekša svoje tanine.

Posljednja dva vina iz službenog dijela bila su favoriti većine prisutnih: Zlatan Grand Select 2020. i Stina Plavac Mali Majstor 2018. Njihov uspjeh leži u modernijem, dotjeranijem stilu, s obiljem zrelog voća, uglađenim taninima i privlačnom sočnošću, što ih čini lakše razumljivima. Vidjevši da su gosti željni još, Pattiera je za kraj poslužio i našeg favorita večeri, uz bok Milošu – Plavac mali Križ Milo iz 2023. Riječ je o vinu kojeg više nema na tržištu, a i u samom baru je ostalo svega desetak boca. Doista izvrstan plavac mekih tanina, ali ujedno i izrazito energičan, koji na najbolji način pokazuje talent Denisa Bogoevića-Marušića.

image
Privatna Arhiva

Ova radionica, kao i sve dosadašnje u Aha! baru, bila je osvježavajuće drukčija. Za razliku od mnogih vinskih događanja, ovdje se gosti vina ne boje, već se o njima slobodno diskutira i razmjenjuju se mišljenja. Energija je živahnija, a pristup neformalan, što stvara drukčije iskustvo. Svakako topla preporuka za buduće radionice, koje se redovito najavljuju na društvenim mrežama bara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 13:46