Od Izraela do Meksika!

Rajčicom oko svijeta: pet zemalja, pet neodoljivih recepata!

Samo predivne rajčice dozrele na talijanskom suncu mogu biti najbolji pelati. Šljivolike rajčice se beru u sezonu, kada su najslađe i najukusnije, blanširaju se u vrućoj vodi te im se kora guli. Ostaju savršeno slatke i meke.

Mogu se koristiti cijele, sjeckane ili pasirane. Kombinacije su bezgranične! Osim što pasiranu rajčicu i pelate možete koristiti za umake, od njih raditi juhe, obogaćivati okuse jela, možete istraživati i različite kuhinje koristeći ovako pripremljene rajčice – zato vam donosimo par odličnih recepata s kojima možete okusiti dašak stranih kuhinja! Ako niste znali, u gustom umaku od sjeckane rajčice možete poširati jaja, pelate iskoristiti za izradu neobične juhe od tijesta za lazanje, pripremiti meksički klasik: rižu s grahom i rajčicama, iznimno jednostavan umak sa crnim maslinama te neponovljivi bolonjez umak.

Shakshouka (jaja poširana u umaku od rajčica)

Shakshouka je arapsko jelo, točnije jaja poširana u umaku od rajčica, čili papričica i luka začinjenog s kuminom. Na arapskom riječ ''shakshouka'' znači ''mješavina'' odnosno povrtni ragu. Karakteristična je za tunišku, libanonsku, alžirsku, marokansku i egipatsku kuhinju te se tradicionalno služi u tavi od lijevanog željeza ili plitkoj glinenoj posudi. Najpopularnija je u Izraelu. Budući da su glavni sastojak jela jaja, vrlo često se služi za doručak. Jelo je prošlo kroz par izmjena pa su tako Tunižani u njega dodali grah, krumpir i artičoke. Ipak, najrašireniji je tradicionalni recept koji uključuje rajčice, čili papričicu, češnjak, sol, papar, maslinovo ulje i poširana jaja.

Dašak arapske kuhinje unesite i u svoje domove te za sutrašnji doručak ili večeru napravite pravu tradicionalnu shakshouku. Ovo je dobar način da iskoristite konzerve pelata koje vam stoje u smočnici ili hladnjaku i nikako da ih iskoristite. Rajčice oblika šljive koje se za izradu konzerviranih pelata koriste se beru u sezoni, kada su najslađe i najzrelije, tako da će biti savršene za izradu ovog arapskog specijaliteta.

Hot purgatory eggs with crispy bread top view
Getty Images/iStockphoto

Trebat će vam:

2 žlice maslinovog ulja
1 luk, nasjeckan
2 čili papričice, bez sjemenki i narezane na sitne komadiće
1 češnjak, protisnut
800 g sjeckanih pelata
1 žličica usitnjenog kumina
1 žličica dimljene paprike
pola žličice svježe mljevenog papra
pola žličice soli
6 do 8 jaja
2 žličice sjeckanog svježeg peršina

Priprema:

U veliku tavu od lijevanog željela (ili plitku glinenu/zemljanu posudu) ulijte maslinovo ulje i zagrijte ga na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i papričice te ih dinstajte dok ne omekšaju. Možete ih malo posoliti kako bi što prije pustili tekućinu. Zatim dodajte rajčice. Ako koristite pelate u komadu, jednostavno ih rukom protisnite u tavu, a ako koristite nasjeckane, jednostavno ih ulijte u tavu. Zatim dodajte kumin, papriku, sol i papar te krčkajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Žlicom napravite 6 ili 8 malih udubina u umaku od rajčica i u njih lagano razbijte jaja. Pokrijte poklopcem i krčkajte još par minuta. Jaja moraju ostati meko kuhana. Za kraj, sve pospite svježe sjeckanim peršinom.

Meksička riža s rajčicama, grahom i sirom

Riža i grah je jelo koje su svojatale mnoge kulture budući da je nutritionistički prilično bogato te se sastoji od sastojaka koji su široko dostupni. Jelo se obično radi od bijele ili smeđe riže kojoj se dodaje smeđi, crveni ili crni grah. U originalnom receptu se koristi svježi grah, ali zbog brzine pripreme smo vam pripremili opciju s konzerviranim grahom. Ukoliko možete doći do svježeg crnog graha, odlično! Svakako ga iskoristite. Jelo je variralo tijekom godina, te mu je tako dodana i rajčica, a mnogi su recepti koji uključuju i meso, dimljene domaće kobasice ili svinjetinu.

Donosimo vam opciju bez mesa, ali vi ako želite slobodno dodajte meseko po svojoj želji!

Trebat će vam:

130 g riže
2 žlice maslinovog ulja
1 luk, nasjeckan
4 češnja češnjaka, protisnuta
1 čili papričica, bez sjemenki i nasjeckana
120 g kukuruza
100 g zelenih mahuna
2 žličice čili praha
2 žličice usitnjenog kumina
1 konzerva graha
1 konzerva pelata (400 grama)
240 g naribanog sira
nasjeckani korijander

Mexican Rice
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Rižu prethodno skuhajte prema uputama na pakiranju. U velikoj tavi, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte ga par minuta dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak i nastavite dinstati oko još 2 minute. Dodajte čili papričicu, čili prah, kumin, mahune i kukuruz. Umiješajte grah koji ste odvojili od tekućine, pelate i skuhanu rižu. Sve dobro pomiješajte. Zatim umiješajte naribani sir, dodajte sol i papar. Miješajte dok se sir ne otopi te sve za kraj ukrasite svježe sjeckanim korijanderom.

Sicilijanska parmigiana od patlidžana

Prijevod imena ovog jela na našem se jeziku, za razliku od talijanskog izvornika, čak i rimuje, pa je lako pamtljiv. Donosimo vam jednostavni temeljni recept koji će lako svaki ljubitelj obogaćivati po svom nahođenju. Začini poput origana i majčine dušice najčešći su dodaci. Talijani ne zaboravljaju parmigianu podliti crnim vinom, a vi to možete i ne morate učiniti. Ako vas ikada put odnese na Siciliju, svakako kušajte zapečene patlidžane jer posjetiti Siciliju, a ne probati parmigianu je jednostavno nedopustivo!

Trebat će vam:

400 g patlidžana
200 g pelata
2 češnja češnjaka
100 g krušnih mrvica
1 dl maslinova ulja
50 g naribanog parmezana
100 g mozzarelle

Top view of baking pan with eggplant parmigiana, typical recipe of the Italian cuisine.
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Patlidžan narežite na tanje fete. Kratko ga prepržite na maslinovom ulju. Izvadite ga iz tavice. Na soku od patlidžana prepržite protisnuti češnjak te dodajte usitnjene rajčice. Dobro posolite i popaprite. U prethodno namašćeni protvan redajte patlidžane, zatim umak od rajčice i tako dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh stavite naribani parmezan, mozzarellu i krušne mrvice. Zapecite u vreloj pećnici dok se gornji sloj ne zarumeni, oko 15 minuta na 220 stupnjeva.

Piletina na provansalski (u umaku od rajčica i crnih maslina)

Otvorite bocu rozea, pustite Edith Piaf i pretvarajte se da imate svoj maleni francuski bistro. Barem na jednu večer! Umak u kojemu se ova piletina ''kupa'' je toliko dobar da ga možete koristiti i za piletinu s roštilja ili za pečene morske plodove i ribu. Provansa je regija u Francuskoj koja obiluje sunčanim danima pa rajčice na njenim poljima uspijevaju kao od šale, a začini poput majčine dušice, ružmarina, kadulje, bosiljka, koromača, mažurana, origana i lovora su ono po čemu je ova regija najpoznatija. A rajčice jednostavno obožavaju ovakve začine!

Napravite ovaj jednostavan umak koji kasnije možete kombinirati s vama najdražim mesom i ribom!

Trebat će vam:

2 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, protisnut
2 žličice nasjeckanog peršina
4 pileća batka sa zabatcima
sol i papar
2 žličice brašna
1 mali luk, nasjeckan
pasirana rajčica (400 g)
1 dcl suhog bijelog vina
šaka crnih maslina s košticama
šaka bosiljka, nasjeckanog

Cacciatori Chicken with mushrooms and black olives in a frying pan. horizontal top view
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Pomiješajte jednu žlicu maslinovog ulja s češnjakom i peršinom i stavite sa strane. Odvojite batke od zabataka. Piletinu začinite sa solju i paprom te ju uvaljajte u brašno. Ostatak maslinovog ulja zagrijte na tavi. Dodajte piletinu te ju pecite 10 minuta sa svake strane. Izvadite piletinu na tanjur i maknite sa strane. Za umak, na masnoću od piletine dodajte luk i češnjak. Kada luk počne dobivati boju, ulijte vino. Pustite da većina vina ispari te dodajte rajčice i nastavite kuhati oko 10 minuta. Dodajte zatim ulje s peršinom koje ste prethodno napravili te masline. Vratite piletinu natrag u umak te kuhajte još koju minutu. Ugasite vatru i umiješajte bosiljak.

Američki zapečeni špageti s rajčicama

Jedu vam se lazanje, ali nemate vremena za savršeno slaganje ''plahtica'' tijesta u protvan, redanje nivoa i izradu domaćeg bešamel umaka (jer bilo kakav drugi ne priznajemo!)? Onda je ovo savršen recept za vas. Amerikanci su pojednostavili izradu talijanskog specijaliteta, odlučili se iskoristiti špagete (njima omiljene!), pomiješati ih s bolonjez umakom i zapeći s ''hrpom'' sira. Rajčica je nezaobilazna kada je u pitanju bolonjez umak, zato nemojte štediti!

Vjerujemo da će svi u vašem domu obožavati ovo jelo!

Trebat će vam:

240 g špageta, kuhanih
60 ml mlijeka
1 jaje
450 g mljevene junetine
1 luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka
1 žličica čili praha
pola žličice mljevenog kumina
pola žličice origana
pola žličice soli
pola žličice crvene paprike
800 g pelata
20 dkg sira

Casserole with pasta and mozzarella cheese with herbs
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Jaje pomiješajte s mlijekom i dodajte ih u kuhane špagete. Dobro izmiješajte. Špagete izlijte u prethodno namašćeni lim za pečenje. U tavi izdinstajte luk i češnjak. Dodajte mljevenu junetinu. Dinstajte dok se meso ne počne razdvajati i dok ne dobije lijepu smeđu boju. Dodajte pelate i kuhajte još par minuta. Smjesu prelijte preko špageta. Pospite sirom i pecite oko 15 minuta na 200 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:59