Najznačajniji im je rajnski rizling, a osim njega rade još pinot crni, chardonnay i nešto lokalnih starih sorti, poput plaveca žutog. Razumijevanje sorte i onog što ona može pružiti u okolnostima njihovih položaja najbolje ilustriraju rajnski rizlinzi kojima su se osobito posvetili. Proizvode ga u tri varijante, kroz tri tipa vinifikacije i načina dozrijevanja, a sve tri su sasvim suhe. U rajnskom rizlingu češće se nego u velikoj većini drugih vinskih sorti zna ostaviti određena doza neprevrelog sladora čija je svrha obično uravnotežiti naglašenu kiselost, tipičnu sortnu karakteristiku.
Osim toga, od rajnskog rizlinga se rade i neka od najslavnijih desertnih vina od prosušenog grožđa na svijetu, osobito kad dolaze iz njemačkog vinogorja Mosel. Međutim, Šemberi su se odrekli slatkastih i slatkih vina i posvetili se isključivo suhima. Zašto? Jer njihovo alkalno, pretežno laporasto tlo s velikim udjelom vapna ne potencira kiselost, kao što je to slučaj sa škrljevačkim tlima spomenutog Mosela, pa nemaju sladorom što uravnoteživati. Osim toga, dovoljno su južno u odnosu na sjevernije europske regije da redovnije mogu istjerati punu zrelost rajnskog rizlinga i dočekati idealni balans između sladora i kiselina već u bobici grožđa.
Pritom su dovoljno sjeverno i dovoljno hladne klime da rajnski rizling sačuva i izrazi svoje sortne karakteristike u punom obujmu. Dakle, shvatili su Šemberi, zašto da se bavimo slatkastim varijantama ove sorte kad u suhima ovdje na Plešivici možemo dati puno više. Prva im varijanta rajnskog rizlinga nema posebnu oznaku na etiketi i zove se jednostavno prema sorti. To su vina koja, sudeći prema nedavno održanoj vertikalnoj degustaciji dvanaest godina unatrag, dolaze u idealnu formu već u drugoj godini od berbe i rastu sve do pete, šeste godine starosti. Nakon toga lošije berbe padaju, a bolje poput 2008. mogu u vrhunskom stanju potegnuti i do petnaestak godina od berbe.
Ovaj tip rajnskog rizlinga nije maceriran, a dozrijevao je u starim hrastovim bačvama volumena od 1500 do 3000 litara. Druga varijanta je prošla postupak maceracije, to jest namakanja kožica grožđa u moštu i vinu tijekom fermentacije i nakon nje, kao i kontakta s kisikom tijekom tog procesa. Razlikuje se od prve po rimskim brojevima na etiketi kojima je ispisana godina berbe, kompleksnije je strukture, drukčijih aroma i duljeg životnog vijeka. U idealnu formu ulazi tek u petoj godini od berbe i u tom je stanju najmanje do desete godine starosti, a dobri primjerci i puno dulje.
Treća varijanta je vino dobiveno dozrijevanjem u glinenim amforama ukopanim u zemlju i nosi naziv Qvevri, kako amfore za vino nazivaju u matičnoj Gruziji. Ovdje ranije spomenuta maceracija traje čak pola godine, nakon čega se vino odvaja od kožica i iz amfore seli u velike drvene bačve na dodatno odležavanje. Dosad su proizvedena tri Qvevri rizlinga, u 2011., 2013. i 2015., s time da je posljednja berba još na dozrijevanju u podrumu, a na tržištu se može naći prethodna iz 2013. godine. Ovo vino traži najviše vremena za dozrijevanje i dosezanje optimalne kondicije te bi ga prije konzumacije trebalo čuvati barem osam godina od berbe. Životni mu vijek iskustveno još nismo spoznali jer je prva berba i dalje u adolescentskoj fazi, ali se može očekivati da će trajati najmanje petnaest do dvadeset godina, ovisno o berbi.
ŠEMBER, RAJNSKI RIZLING 2018. 92/100, 70 kn (Vrutak)
Sjajno vino, jedan od najboljih rizlinga iz ove linije. Izrazito aromatično. Intenzivno miriše na cvijet bagrema s nešto agruma u pozadini. U ustima je istovremeno živo i zrelo, elegantno i zaokruženo. Na finišu, to jest retrookusu, dolazi i malo meda od bagrema. Sasvim suho, s dubinom, krepkoćom i dugim trajanjem. Uz filet lososa, pastrvu sa žara, lungić u laganijem umaku. Najbolje od 2020. do 2024. godine.
ŠEMBER, RAJNSKI RIZLING MMXI 2011. (MACERIRANI) 94/100, cijena na upit (u vinariji)
Bogato i razvijeno vino sa specifičnim cider štihom, to jest na odstajalo koštunjičavo voće. Boje starog zlata. Miris ima neku plemenitu, profinjenu notu odležanog vina, s primjesama petroleja u pozadini. U ustima je izvrsnog balansa između svježine i slasti, punog je okusa, s finim taninskim dodirom koji produljuje finiš i čisti nepce. Sasvim suho. Pravi kolekcionarski biser. Najbolje od 2020. do 2026. godine.
ŠEMBER, QVEVRI 2013. 94+/100, 425 kn (Miva)
Glavni adut rizlinga iz qvevrija je to što mu je svježina dodatno naglašena u odnosu na ostale varijante. Iako je star sedam godina, još djeluje mlado i “ćoškasto”, s čvrstim taninima i živom slašću na jeziku. Boje starog zlata prema jantarnoj. Mirisa na suho bilje, kandirano voće i decentne začinske note. Traje iznimno dugo, retrookus je intenzivan, ugodno opor i blago slan. Ispred sebe ima barem još desetak godina. Najbolje od 2021. do 2028. godine.