VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

RAJNSKI RIZLING (SUHI) KAO MISIJA: Šemberi su se odrekli slatkastih i slatkih vina i posvetili se suhima jer im na Plešivici mogu dati puno više!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Vinarija Šember stasala je u posljednjem desetljeću u jedan od nosećih stupova hrvatskog modernog vinarstva. Do tako važnog statusa stigli su vrlo uskom specijalizacijom za sorte i stilove vina koji iz njihovog plešivičkog podneblja i specifične mu prohladne klime izvlače najviše. Osjećaj za mjeru i razumijevanje prirode svake od tih sorti, kao i potpuni izostanak razmetanja i prenaglašavanja, odlika je koja krasi njihova vina jednako kao i njih osobno.

Najznačajniji im je rajnski rizling, a osim njega rade još pinot crni, chardonnay i nešto lokalnih starih sorti, poput plaveca žutog. Razumijevanje sorte i onog što ona može pružiti u okolnostima njihovih položaja najbolje ilustriraju rajnski rizlinzi kojima su se osobito posvetili. Proizvode ga u tri varijante, kroz tri tipa vinifikacije i načina dozrijevanja, a sve tri su sasvim suhe. U rajnskom rizlingu češće se nego u velikoj većini drugih vinskih sorti zna ostaviti određena doza neprevrelog sladora čija je svrha obično uravnotežiti naglašenu kiselost, tipičnu sortnu karakteristiku.

Jastrebarsko, 130417.
Vinarija Semper tradicionalno na veliki cetvrtak otvara anfore i pretace vino u bacve.
Nakon berbe grozdja u jesen u anfore se posprema grozdje, povremeno se mijesa i nakon 6 mjeseci pretace u bacve u kojima ce odlezati jos namanje godinu dana. Zbog takvog postupka dobiva se vino izrazito narancaste boje. Pri ptvaranju anfore prvo se pretace vino strojnom pumpom, zatim se iz anfore kantama iznosi tropac, nakon potpunog praznjena anfore, ostaci tropca idu u strojnu presu i u bacve u kojima ce odlezati najmanje godinu dana.
Semberi kao obitelj zajedno sudjeljuju u svim fazama proizvodnje vina. Obitelj Sember Zdenko, supruga Ivanka, sin Nikola, kcer Lucija, roditelji Ruzica i Stjepan.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Osim toga, od rajnskog rizlinga se rade i neka od najslavnijih desertnih vina od prosušenog grožđa na svijetu, osobito kad dolaze iz njemačkog vinogorja Mosel. Međutim, Šemberi su se odrekli slatkastih i slatkih vina i posvetili se isključivo suhima. Zašto? Jer njihovo alkalno, pretežno laporasto tlo s velikim udjelom vapna ne potencira kiselost, kao što je to slučaj sa škrljevačkim tlima spomenutog Mosela, pa nemaju sladorom što uravnoteživati. Osim toga, dovoljno su južno u odnosu na sjevernije europske regije da redovnije mogu istjerati punu zrelost rajnskog rizlinga i dočekati idealni balans između sladora i kiselina već u bobici grožđa.

Jastrebarsko, 130417.
Vinarija Semper tradicionalno na veliki cetvrtak otvara anfore i pretace vino u bacve.
Nakon berbe grozdja u jesen u anfore se posprema grozdje, povremeno se mijesa i nakon 6 mjeseci pretace u bacve u kojima ce odlezati jos namanje godinu dana. Zbog takvog postupka dobiva se vino izrazito narancaste boje. Pri ptvaranju anfore prvo se pretace vino strojnom pumpom, zatim se iz anfore kantama iznosi tropac, nakon potpunog praznjena anfore, ostaci tropca idu u strojnu presu i u bacve u kojima ce odlezati najmanje godinu dana.
Semberi kao obitelj zajedno sudjeljuju u svim fazama proizvodnje vina. Obitelj Sember Zdenko, supruga Ivanka, sin Nikola, kcer Lucija, roditelji Ruzica i Stjepan.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pritom su dovoljno sjeverno i dovoljno hladne klime da rajnski rizling sačuva i izrazi svoje sortne karakteristike u punom obujmu. Dakle, shvatili su Šemberi, zašto da se bavimo slatkastim varijantama ove sorte kad u suhima ovdje na Plešivici možemo dati puno više. Prva im varijanta rajnskog rizlinga nema posebnu oznaku na etiketi i zove se jednostavno prema sorti. To su vina koja, sudeći prema nedavno održanoj vertikalnoj degustaciji dvanaest godina unatrag, dolaze u idealnu formu već u drugoj godini od berbe i rastu sve do pete, šeste godine starosti. Nakon toga lošije berbe padaju, a bolje poput 2008. mogu u vrhunskom stanju potegnuti i do petnaestak godina od berbe.

Jastrebarsko, 130417.
Vinarija Semper tradicionalno na veliki cetvrtak otvara anfore i pretace vino u bacve.
Nakon berbe grozdja u jesen u anfore se posprema grozdje, povremeno se mijesa i nakon 6 mjeseci pretace u bacve u kojima ce odlezati jos namanje godinu dana. Zbog takvog postupka dobiva se vino izrazito narancaste boje. Pri ptvaranju anfore prvo se pretace vino strojnom pumpom, zatim se iz anfore kantama iznosi tropac, nakon potpunog praznjena anfore, ostaci tropca idu u strojnu presu i u bacve u kojima ce odlezati najmanje godinu dana.
Semberi kao obitelj zajedno sudjeljuju u svim fazama proizvodnje vina. Obitelj Sember Zdenko, supruga Ivanka, sin Nikola, kcer Lucija, roditelji Ruzica i Stjepan.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ovaj tip rajnskog rizlinga nije maceriran, a dozrijevao je u starim hrastovim bačvama volumena od 1500 do 3000 litara. Druga varijanta je prošla postupak maceracije, to jest namakanja kožica grožđa u moštu i vinu tijekom fermentacije i nakon nje, kao i kontakta s kisikom tijekom tog procesa. Razlikuje se od prve po rimskim brojevima na etiketi kojima je ispisana godina berbe, kompleksnije je strukture, drukčijih aroma i duljeg životnog vijeka. U idealnu formu ulazi tek u petoj godini od berbe i u tom je stanju najmanje do desete godine starosti, a dobri primjerci i puno dulje.

Jastrebarsko, 130417.
Vinarija Semper tradicionalno na veliki cetvrtak otvara anfore i pretace vino u bacve.
Nakon berbe grozdja u jesen u anfore se posprema grozdje, povremeno se mijesa i nakon 6 mjeseci pretace u bacve u kojima ce odlezati jos namanje godinu dana. Zbog takvog postupka dobiva se vino izrazito narancaste boje. Pri ptvaranju anfore prvo se pretace vino strojnom pumpom, zatim se iz anfore kantama iznosi tropac, nakon potpunog praznjena anfore, ostaci tropca idu u strojnu presu i u bacve u kojima ce odlezati najmanje godinu dana.
Semberi kao obitelj zajedno sudjeljuju u svim fazama proizvodnje vina. Obitelj Sember Zdenko, supruga Ivanka, sin Nikola, kcer Lucija, roditelji Ruzica i Stjepan.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Treća varijanta je vino dobiveno dozrijevanjem u glinenim amforama ukopanim u zemlju i nosi naziv Qvevri, kako amfore za vino nazivaju u matičnoj Gruziji. Ovdje ranije spomenuta maceracija traje čak pola godine, nakon čega se vino odvaja od kožica i iz amfore seli u velike drvene bačve na dodatno odležavanje. Dosad su proizvedena tri Qvevri rizlinga, u 2011., 2013. i 2015., s time da je posljednja berba još na dozrijevanju u podrumu, a na tržištu se može naći prethodna iz 2013. godine. Ovo vino traži najviše vremena za dozrijevanje i dosezanje optimalne kondicije te bi ga prije konzumacije trebalo čuvati barem osam godina od berbe. Životni mu vijek iskustveno još nismo spoznali jer je prva berba i dalje u adolescentskoj fazi, ali se može očekivati da će trajati najmanje petnaest do dvadeset godina, ovisno o berbi.

Jastrebarsko, 130417.
Vinarija Semper tradicionalno na veliki cetvrtak otvara anfore i pretace vino u bacve.
Nakon berbe grozdja u jesen u anfore se posprema grozdje, povremeno se mijesa i nakon 6 mjeseci pretace u bacve u kojima ce odlezati jos namanje godinu dana. Zbog takvog postupka dobiva se vino izrazito narancaste boje. Pri ptvaranju anfore prvo se pretace vino strojnom pumpom, zatim se iz anfore kantama iznosi tropac, nakon potpunog praznjena anfore, ostaci tropca idu u strojnu presu i u bacve u kojima ce odlezati najmanje godinu dana.
Semberi kao obitelj zajedno sudjeljuju u svim fazama proizvodnje vina. Obitelj Sember Zdenko, supruga Ivanka, sin Nikola, kcer Lucija, roditelji Ruzica i Stjepan.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

ŠEMBER, RAJNSKI RIZLING 2018. 92/100, 70 kn (Vrutak)

Sjajno vino, jedan od najboljih rizlinga iz ove linije. Izrazito aromatično. Intenzivno miriše na cvijet bagrema s nešto agruma u pozadini. U ustima je istovremeno živo i zrelo, elegantno i zaokruženo. Na finišu, to jest retrookusu, dolazi i malo meda od bagrema. Sasvim suho, s dubinom, krepkoćom i dugim trajanjem. Uz filet lososa, pastrvu sa žara, lungić u laganijem umaku. Najbolje od 2020. do 2024. godine.

ŠEMBER, RAJNSKI RIZLING MMXI 2011. (MACERIRANI) 94/100, cijena na upit (u vinariji)

Bogato i razvijeno vino sa specifičnim cider štihom, to jest na odstajalo koštunjičavo voće. Boje starog zlata. Miris ima neku plemenitu, profinjenu notu odležanog vina, s primjesama petroleja u pozadini. U ustima je izvrsnog balansa između svježine i slasti, punog je okusa, s finim taninskim dodirom koji produljuje finiš i čisti nepce. Sasvim suho. Pravi kolekcionarski biser. Najbolje od 2020. do 2026. godine.

ŠEMBER, QVEVRI 2013. 94+/100, 425 kn (Miva)

Glavni adut rizlinga iz qvevrija je to što mu je svježina dodatno naglašena u odnosu na ostale varijante. Iako je star sedam godina, još djeluje mlado i “ćoškasto”, s čvrstim taninima i živom slašću na jeziku. Boje starog zlata prema jantarnoj. Mirisa na suho bilje, kandirano voće i decentne začinske note. Traje iznimno dugo, retrookus je intenzivan, ugodno opor i blago slan. Ispred sebe ima barem još desetak godina. Najbolje od 2021. do 2028. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:13