DOBRA PREPORUKA

Raspametili su ljude tuna burgerima, prodavali su ih 1000 dnevno, probajte ih na Fuliranju

 Privatna Arhiva/
Na ovoj kućici itekako ćete zavoljeti ribu, pogledajte kakve delicije nude

Iako se Hrvati vole hvaliti kako su osvješteni po pitanju konzumacije ribe, rezultati istraživanja pokazuju drugačije. Svjetska konzumacija ribe iznosi 20,1 kg/per capita (prema podacima iz 2015. godine), dok je u Hrvatskoj ta brojka još manja. Razlozi za slabu konzumaciju ribe uglavnom su obrazloženi odgovorima: "ne sviđa mi se" ili "nemam naviku". Posljednji primjer koji potvrđuje ove odgovore zbio se jučer na adventskom Fuliranju ispred Esplanade dok smo čekali da se ispeče tuna steak za naš tuna burger koji smo naručili na kućici Taika. Zaigrani četverogodišnjak zadovoljno je stao širiti ručice i pokazivati majci da bi htio nešto pojesti. Zamamni mirisi tuna steaka širili su se brzinom svjetlosti pa ne čudi da su zaintrigirali dječaka koji je stao povikivati: "ovdje, ovdje!". Ipak, majka nije bila sklona ribljim delicijama pa je odgovorila dječaka riječima:"Pazi, ali to ti je riba. Jel ti uopće voliš ribu? Možda radije neki slatkiš da ti mama kupi ili možda neku hrenovku, burger ili tortilju s piletinom?" Dijete je naravno odgovorilo potvrdnim kimanjem glavice i vrlo vjerojatno otišli u lov na hrenovke.

image
Taika Facebook Page/

Da su možda dali priliku sendviču od lososa u mekom pecivu dijete bi sigurno bilo zadovoljno novim okusima, a i pojelo bi nešto daleko kvalitetnije. Kasnije se skupilo neveliko žensko društvo i sve od reda htjele su baš Taikin salmon roll sandwich jer je njihova prijateljica već danima oduševljena ovim jelom. Mi smo ga kušali i doista je izvrstan.

image
Taika Facebook Page/

TAIKA by Sherpa je jedina kućica na Fuliranju ispred Esplanade koja nudi samo ribu što je vrlo potrebno na sceni kako bi se ipak potakla veća konzumacija ribe. Jela su vrlo ukusna, nenametljivih, a opet bogatih okusa. Tuna burger dolazi kao kombinacija grilanog tuna steaka, pesta, limuna, karameliziranog luka, matovilca i rajčice. Jakobovu kapicu pripremaju u maslacu i vinu s peršinom i sirom, a dodatno je "zakure" brenerom na kraju. Tim Taike predstavlja se na Fuliranju drugu godinu za redom, a ove godine predstavili su se i na festivalu Ultra Europe. Možda prvo loptaški ne zvuči kao punkt gdje će ekipa poludjeti za ribljim jelima, ali ispostavilo se da su dnevno prodavali i do 1000 tuna burgera dnevno.

image
Privatna Arhiva/
image

Chesnut Rocky Road, kesten pire infuziran s rumom i vanilijom, uz
100% čisti sirup od datulja i crni tahini, crumple od sjemenki i kuglicom sladoleda od vanilije. Poslužen u 100% jestivoj čašici sa istom takvom žličicom. Hrskava čašica je napravljena od zobenih pahuljica, a žličica od vlakna jabuke te rižinog i kukuruznog
brašna.

Privatna Arhiva/
image

Tuna Burger, iznimno sočan burger s odreskom tune s domaćim pesto umakom, karameliziranim lukom, matovilcem, rajčicama i umakom

Privatna Arhiva/
image

Jakobove kapice, koje su pripremljene i kuhane u maslacu i pjenušcu uz dodatak peršina i naribanog sira,

Taika Facebook Page/

Za desert imaju u ponudi kesten pire koji je dodatno nabildan rumom i vanilijom, sirupom od datuma, crnom tahini pastom i raznim sjemenkama, a služe ga u jestivoj čašici od zobenih pahuljica uz koju dobijete i žličicu koja je također jestiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:34