Pogledajte video!

Reakcije chefova nakon dodjele nagrada Dobri restorani: "Ponosan sam na ovo, ali još sam ponosniji na svog kolegu"

Nakon što smo im uručili priznanja, razgovarali smo s Matijom Bogdanom, Nikom Čavlović, Juricom Obrolom, Hrvojem Zirojevićem, Željkom Lozančićem, Matijom Bregešom i Marinom Plešeom

Ovogodišnja, 14. po redu dodjela nagrada Dobri restorani, očekivala se s velikim uzbuđenjem, što su potvrdili brojni upiti prije samog događaja, ali i izvanredna atmosfera koja je zavladala zagrebačkim Petim Kupeom kada su se ovog ponedjeljka, 29. rujna, gosti napokon počeli okupljati.

Gotovo 300 uzvanika, među kojima su bili najcjenjeniji hrvatski chefovi, partneri projekta i prijatelji Dobre hrane, s nestrpljenjem je očekivalo proglašenje najboljih za 2025. godinu. Večer, koju je vodio Ivan Vukušić, protekla je u znaku slavlja i snažne podrške među kolegama, a svako proglašenje pobjednika dočekano je gromoglasnim pljeskom.

Dok je atmosfera bila ispunjena slavljem i međusobnom podrškom kolega iz struke, prve reakcije laureata otkrile su duboku poniznost, iskreno iznenađenje i, prije svega, zahvalnost prema svojim timovima koji stoje iza njihovog uspjeha.

Chef godine, Matija Bogdan, rekao nam je kako pobjedu uopće nije očekivao te je bio vidno iznenađen i skroman. Zahvalio je svima na podršci, istaknuvši kako mu je nagrada velik vjetar u leđa za daljnji rad. Posebno je bio ponosan na uspjeh svog prijatelja i nekadašnjeg učenika, Marina Plešea, a iskoristio je trenutak i ekskluzivno najavio da s kolegom Palfijem uskoro otvara novi restoran u Zagrebu.

image
Ivana Grgic /Cropix

Kratko smo porazgovarali i s Matijom Bregešom, chefom restorana Boškinac koji je ponio titulu najboljeg restorana visoke kuhinje. Odmah nakon dodjele žurio je natrag u Novalju kako bi pobjedu proslavio s obitelji i pripremio se za sutrašnju smjenu. Rekao nam je kako nagradu nisu očekivali i da je njihov primarni fokus uvijek na gostima, no ovo priznanje im je svakako potvrda da su na dobrom putu. Naglasio je da je obitelj Šuljić, koja stoji iza cijelog projekta Boškinac, bila presretna zbog nagrade s obzirom na to koliko su uključeni u svaki segment poslovanja. Cijeli tim, rekao je, zajedno će proslaviti uz butelje dobrog vina jer su svi iznimno ponosni na ovaj uspjeh.

image
Goran Mehkek/Cropix

Marin Pleše, chef pobjedničkog hotelskog restorana Vila Rova, bio je, prema vlastitim riječima, najsretniji od svih. Kroz smijeh nam je ispričao anegdotu o tome kako se prošle godine sam pozvao na dodjelu, a mi smo ga, naravno, radosno prihvatili. Na naše pitanje o tom nevjerojatnom preokretu, nasmijao se i rekao da mu je pozivnica dala naslutiti da će biti neka nagrada, ali o prvoj nije ni sanjao. Naglasio je koliko mu znači što priznanje stiže upravo nakon odluke da se vrati kući na Krk i posveti kuhanju s namirnicama s kojima je odrastao. Njegovu sreću dodatno je uvećala činjenica da mu je supruga netom prije svečanosti sletjela iz Pariza kako bi bila uz njega u tom velikom trenutku.

image
Ivana Grgic /Cropix

Uspjeli smo se čuti i s Hrvojem Zirojevićem, chefom koji je splitskom Dvoru donio pobjedu u kategoriji najboljeg tradicionalnog restorana, dok je već bio na putu za Split. U telefonskom razgovoru poručio nam je kako iskreno nije očekivao nagradu. Svjestan je da rade dobro, ali uz sve obaveze, pobjedi se nije nadao. Najbolje mjerilo su mu, kaže, zadovoljni gosti, a ovo priznanje je samo potvrda toga. Nakon 33 godine jakog tempa, priznao je da će uzeti pauzu.

Budući da je već u svom govoru na pozornici nešto dao naslutiti pa se zaustavio, pitali smo ga o planovima za budućnost. Potvrdio nam je da u nekom trenutku planira otvoriti nešto svoje. Njegova dugoročna vizija, o kojoj govori s velikom strašću, jest dignuti tradicionalnu kuhinju na svjetsku razinu. Kako nam je objasnio, želi se posvetiti kuhinji naših majki i baka, ali prezentiranoj na najbolji mogući, moderan, svjetski način. To je, kaže, cilj kojem teži i način na koji, za koliko god godina to bilo, želi završiti svoju impresivnu karijeru. No, junački je poručio da nema popuštanja dok je u Dvoru: "Dok sam u Dvoru, dat ću sve od sebe, nema predaje, nema popuštanja, svaki dan je nova pobjeda."

image
Goran Mehkek/Cropix

Na kraju je još jednom zahvalio cijelom svom timu te ponosno poručio da nagradu nosi u svoj grad Split.

Mladi chef godine, Jurica Obrol, u svom je prepoznatljivom stilu duhovito prokomentirao pobjedu. Rekao nam je kako mu je drago što, sada je jasno, nije bez razloga odgodio put na Oktoberfest. Bio je iskreno sretan i ponosan, a u razgovoru je istaknuo koliko mu nagrada "Andrej Barbieri", koju dodjeljuju kolege chefovi, puno znači. Iskoristio je priliku i posebno zahvalio svom prvom mentoru, Rudolfu Štefanu, za sve što ga je naučio o osnovama kuhanja, ali i svom trenutačnom partneru, Robertu Benziji u lovranskom Ganeumu, koji mu je dao priliku i povjerenje. Pobjedu će, kako je rekao, proslaviti u krugu obitelji, sa suprugom i malim sinom - kojeg će probuditi iz sna.

image
Ivana Grgic /Cropix

Posebno ponosan uzbuđen bio je i Željko Lozančić, koji je zahvalio cijelom timu Cap Aurea. Posebno je istaknuo sommeliera Andreasa Zillija, koji je sastavljao, a onda i sjajno prezentirao njihovu vinsku listu, za koju su na kraju i dobili nagradu.

image
Goran Mehkek/Cropix

Za kraj, razgovarali smo i s Nikom Čavlović, prvom dobitnicom nagrade za slastičarku godine u povijesti izbora. Bila je presretna i zahvalna svima koji su prepoznali njezin rad. Posebno je zahvalila svom chefu, Hrvoju Kroflinu, koji joj u restoranu ManO2 pruža potpunu kreativnu slobodu. Nije zaboravila ni podršku kolegica i mentorica, Maše Salopek i Petre Jelenić, koje su u odabiru pobjednice u ovoj kategoriji i sudjelovale, kao dio žirija, kao ni ostatka svog tima, bez kojih, kako kaže, ovaj uspjeh ne bi bio moguć.

image
Ivana Grgic /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 16:08