DOBRI RESTORANI

RECENZIJA: "Ovaj restoran već osam godina odolijeva promjenama na gastro sceni zagrebačkih restorana!"

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Već osam godina Apetit City Sanje Gregorius, iskusne restoraterke iz ugledne ugostiteljske obitelji (vlasnici bečkog restorana Kornat), odolijeva na promjenjivoj sceni zagrebačkih restorana. Štoviše, čini se, a svjedoči tome i posljednji posjet, da ovaj lokal u strogom centru ne oskudijeva gostima, pa je preporučljivo rezervirati mjesto, naročito u udarnim terminima poput subotnjeg ručka.
Već osam godina Apetit City Sanje Gregorius, iskusne restoraterke iz ugledne ugostiteljske obitelji (vlasnici bečkog restorana Kornat), odolijeva na promjenjivoj sceni zagrebačkih restorana. Štoviše, čini se, a svjedoči tome i posljednji posjet, da ovaj lokal u strogom centru ne oskudijeva gostima, pa je preporučljivo rezervirati mjesto, naročito u udarnim terminima poput subotnjeg ručka.

Apetit City Restaurant & Bar
Masarykova ul. 18
01 4811 077
www.apetit.hr

Smješten u uzanom i neuglednom Obrtničkom prolazu, restoran je velik, svijetao i moderno uređen, uz rustikalni zid od stare cigle i ponešto diskutabilne zidne tapete. Ono o čemu nema diskusije je bečki (Wiener schnitzel) koji ovdje pripremaju najbolje u našem dijelu negdašnje Austro-Ugarske, po očitom receptu stiglom iz stare prijestolnice. Meso je tanko istučeni veliki komad teletine, mrvice su od mliječnog kruha, poha se s putrom i rezultat je odrezak kakvog se ne bi posramili ni u Figlmülleru, stogodišnjem bečkom establishmentu u koji po svoj šnicl hodočaste gurmani i turisti iz cijelog svijeta.

Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Nisam ga ni ja zaobišao objedujući u Apetit Cityju, a polovicu gargantuovskog pohanca su mi morali uredno spakirati “za ponijeti”. No, da krenem redom. S prilično širokog jelovnika izabrao sam salatu od graška šećerca s kozjim sirom kao hladno predjelo i ovo me genijalno jelo oduševilo. Trakice hrskavih mahuna, ponešto listića rotkvice i zeleni s dosta mladog kozjeg sira savršeni su spoj i meni doista jedna od boljih salata u kojima sam imao prilike ikada uživati. Interesantno predjelo bila je i burrata s medom i tartufima koja izgleda relativno neuredno na tanjuru, ali je puna intenzivnih, lijepo uklopljenih okusa.

Jetrica na venecijanski i palenta s gorgonzolom jedan su od klasika koji se ovdje služe. Palenta je bila izvrsna, gotovo pjenasta s blagom aromom sira, no jetrica su bila žilava i trun preslatka. Hrskava hobotnica i orijentalni tatarski još su dva klasika s kojima nećete pogriješiti, dok meni za drugu priliku ostaje probati janjetinu s raguom od boba, ali i steak Cafe de Paris za koji pretpostavljam da sadrži legendarni švicarski putar (umak) s limunom, lukom, travama i Dijon senfom.

U sezoni jagoda, Pavlova s jagodama bila mi je logičan izbor. Ovu klasičnu slasticu s korama od bjelanjaka ovdje su prilično uspješno varirali, iako same jagode nisu bile na visini. Vinska je karta poduža i nudi brojna hrvatska i uvozna vina pa izbor predstavlja pravo zadovoljstvo, a slično je i s vinima na čaše. Petračeva Karizma činila se kao odgovarajući odabir uz meso i jetrica.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 8/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 8/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2025 13:45