DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA: Ovo je jedan od (nažalost!) malobrojnih zagrebačkih restorana u kojem možete uživati u dobroj domaćoj kuhinji!

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Uglavnom je nepoznato da se donji dio Mesničke (ime je naravno dobila po mesnicama ispred gradskih vrata) nekad zvao Lovačka ulica
Uglavnom je nepoznato da se donji dio Mesničke (ime je naravno dobila po mesnicama ispred gradskih vrata) nekad zvao Lovačka ulica

Stari fijaker
Mesnička ulica 6
10 000 Zagreb
01/4833-829

Birtija u kojoj danas stoji (na žalost ne vozi) stari fijaker zvala se prigodno Tri lovca, a prema mom pokojnom djedu, točili su odličan šipon (moslavac ili pušipel) koji on nije propuštao dok bi unuk u pratnji s veseljem popio čašu malinovca. S manje ili više uspjeha današnji Restoran Stari fijaker 900 trudi se slijediti utabane staze purgerske kuhinje.

Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Jelovnik je povelik i tradicionalan, s kuhanom šunkom s hrenom, sirom i vrhnjem i štruklima; tu su i restana jetrica, fileki, kalja i punjena paprika; purica i patka s mlincima, zatim sarma, bečki i zagrebački, krvavice, kobasice i bunceki, te jela s roštilja, nešto ribe i raznih salata. Ručak na zadnju adventsku nedjelju značio je nakrcanu salu pod starim boltama, a veseli je žamor sugerirao blagdansko raspoloženje.

Na stolu nas je dočekao tanjurić svojevrsnog liptauera. Sirni namaz s crvenom paprikom (Šmirkás, odnosno Schmierkäse) nije bio loš, ali svejedno daleko od slovačkog originala iz pokrajine Liptov (Liptau, njem.), koji i mi kao tadašnji pripadnici Austro-Ugarske Monarhije pomalo svojatamo. I pogačice s čvarcima i klipići koji su uz sir posluženi bili su naprosto senzacionalni, pa se samo radi njih isplati navratiti u Stari fijaker.

Zagorska juha o kojoj sam razmišljao još prije dolaska nije ni izbliza opravdala moja nadanja. Sav je potrebni materijal bio unutra, no juha je bila tanka, nezačinjena i s puno previše paradajza. Krvavice (iako trun suhe za poneki ukus, ne i moj), kiseli kupus i restani krumpir popravili su dojam koji je ostavila nedorečena juha, a srneći paprikaš definitivno mi je potvrdio u čemu leži popularnost ovog restorana.

Gusti tamni umak pun okusa i meke kockice divljači uz domaće (tvrđe) njoke u poštenoj porciji jelo je kakvo volimo. Prepoznaju to domaći gosti, slučajni i redoviti, a čini se i nemali broj stranaca. Probao sam i griz vrlo korektnog zagrebačkog te dobre krumpirove police koje serviraju kao prilog. Ovaj put palačinke su ipak došle na red, ali s pjenicom od vina.

‘Vajnšato’ i palačinke gotovo su arhetip boljeg obiteljskog ručka u Zagrebu, naravno uz buhtle, orehnjaču ili sličan ‘germtajg’. Pjenica je bila obrtnički izrađena, orasi u punjenju optimalno zašećereni kristal šećerom da pucka pod zubima, a palačinka ipak trun predebela. Gotovo odličan desert, čista je petica rezervirana za puničine palačinke sa šatoom.

Stari je fijaker jedan od nažalost malobrojnih gradskih restorana u kojem možete uživati u dobroj domaćoj kuhinji, a zagorsku juhu preskočite, kao ja u ocjenjivanju.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 8/10

AMBIJENT: 8/10

USLUGA: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 21:56