StoryEditor
DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA: Ovo je kvarnerska konoba u koju ćete se željeti vratiti, a u sabljarku "na saur" zaljubit ćete se na prvi zalogaj!

 
 Dario Naletilić

Valle Losca
Ul. Andrije Štangera 2, 51410, Opatija
095 580 3757

Sićušna konoba u Voloskom pokraj Opatije postoji od već davne 1969. godine. Mala dimenzijama (samo četiri stola), ali dovoljno velika po izvornoj hrani koju služe. Kameni zidovi minijaturne unutrašnjosti, drveni šank nakrcan istarskim rakijama i vinima, grubi stolovi i interesantne stolice zajedno odišu prijateljskom atmosferom u kakvoj je uvijek ugodno provesti vrijeme ručka ili večere.

Dario Naletilić
 

Koncentrirani na svježe lokalne namirnice, u konobi Valle Losca tjedno mijenjaju jelovnik, pa smo tako mogli birati između dvadesetak jela na karti, ali i nekoliko koje je izuzetno ljubazni gazda Josip ad hoc ponudio.

Marinirana sabljarka se, dakako, nije mogla propustiti, baš kao ni autorska salata od hobotnice Valle Losca. Prvi put jedem sabljarku “na saur” i zaljubio sam se na prvi zalogaj. Marinada s dosta luka, grožđicama, slanutkom i kvasinom, u kojoj je plemenita pesce spada pripremljena i servirana, izvrsno se složila s ispravno tvrđe skuhanim ribljim mesom, čineći ovo jelo jednim od favorita za 2020. godinu.

Jednostavno, a fantastičnih aroma i tekstura, balansiranih kiselina i voćnog šećera. Jeo sam više dobrih ribljih juha sa slanutkom, ali ne dosad i mariniranu ribu, pa neskromno izjavljujem da ću probati ponoviti recept i u vlastitoj amaterskoj kuhinji jer mi se toliko svidio.

Dario Naletilić
 

Salatu od hobe ovdje rade uz dodatak povrća (ne i krumpira), što mi se također čini zgodnim i svakako djetnijim jelom. Raža u umaku od bijelog vina i čilija također je uspjela kombinacija, iako se vino suviše osjetilo, a čili premalo. Krila su se lagano strugala jer je riba bila odlično kuhana, no prilog je bio tanak. Lešo kelj s krumpirom, baš kao i blitva ili zelje postali su mi beskonačno dosadni prilozi uz ribu na kojima inzistiraju ljeniji ugostitelji i pokoji zagriženi tradicionalist. Poštujući autohtonost, vrijeme je da se tradicija oplemeni i istaknu kulinarske vještine i kod priloga, a ne da slana voda bude jedini medij za pripremu. Tagliata od boškarina s pljukancima odrađena je bez i najmanje zamjerke, meso je bilo krasno pečeno i dobro začinjeno, a pljukanci (u nešto tanjoj varijanti) izvrsni.

Dario Naletilić

Dario Naletilić
 

Vlasnici konobe, uz OPG u Istri, u neposrednoj blizini imaju i boutique proizvodnju sladoleda. Desert je stoga bila gelato torta od bitter čokolade i lješnjaka, koja mi se toliko svidjela da žalim što je došla u tankoj šnitici, a ne kao sva ostala servirana jela u obilnim porcijama. Ovu konobicu nikako nemojte zaobići nanese li vas put na Kvarner. Iskreno i izvorno kuhanje svježih namirnica u prijateljskoj atmosferi sigurno će i vas osvojiti, dok se za toplijih dana cijeli doživljaj seli na terasu preko puta.

KATEGORIJA RESTORANA: TRADICIONALNI RESTORAN

HRANA: 9/10

USLUGA: 9/10

AMBIJENT: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 09:13