Piše: Radovan Marčić
Svijetli primjer oživljavanja napuštenih slavonskih sela je Karanac u Baranji, gdje je desetak obitelji uspješno pokrenulo turističku inicijativu sa seoskim gospodarstvima, OPG-ovima, vinarijama i restoranima. Kojih tridesetak kilometara od Osijeka, odmah nadomak Kneževih vinograda, u dijelu Slavonije koji je uspio upravo ugostiteljstvom i vinarstvom svratiti pozornost na sebe, ovdje razvijaju cijeli projekt etno sela. Po svemu se može vidjeti da im je projekt jako uspješan, a selo jako lijepo. Od mnogih “mora se ići” odredišta gdje se dobro jede na cijelom ovom užem području Baranjska kuća jedna je od najspominjanijih, pa sam i ja odlučio posjetiti njih.

Mesne uzdanice
U Baranjskoj kući za utažiti glad prvo smo naručili baranjsku hladnu platu, a na njoj su bili kulen i kobasica. (Čvarci, koje još dodatno serviraju, ponestali su pa se konobar ispričao što ih nema. No, barem je od njih dopirao zamamni miris jer su oveću količinu kuhali u kotlu u dvorištu.) Kulen, za koji su rekli da je iz jednog OPG-a iz Kneževih vinograda, bio je senzacionalan, a za njim nije zaostajala ni kobasica, jedna od mnogih delicija koje ovdje rade sami. Ove slavonske mesne uzdanice uvijek pitaju kruha, a ovdje su se potrudili da ga naprave takvog da ih dostojanstveno prati - nevjerojatno dobar domaći kruh od bijelog brašna s dodatkom malo kukuruznog. (Standardni kruhovi iz pekare ozbiljno bi narušili ukupni doživljaj ovako zamišljenog ugostiteljstva.)

Nakon ovog jako uspješnog početka dijelili smo jednu porciju čobanca. Kuhan po svim tradicionalnim uzusima s junećim i svinjskim mesom, bio je vrlo ukusan s dobro izbalansiranim okusima i gustoćom. Za takozvano “gotovo jelo”, dakle kuhano unaprijed pa prigrijano u ovoj varijanti daleko od onih raskošnih u koji ide još barem dvije tri vrste mesa, zapravo vrlo dobro. Puno je manje uspješno bilo jelo koje je kao glavno naručio moj prijatelj. Nekoliko zalogaja smuđa koje sam probao s njegova tanjura bili su dosta očito od svježe ribe, no malo kukuruznog brašna u kojem su ga prije prženja umotali upilo je puno ulja koje nisu ocijedili na kuhinjskom papiru pa je to podosta unazadilo fini okus ribe. Još je veći problem bio s davno prije pečenim pa prigrijanim krumpirom. Da su ga samo nakratko ponovno pekli u dubokom ulju jako bi poboljšali dojam.
Perklet
Riblji perkelt koji sam naručio za glavno jelo bio je najrjeđi u mojoj dosadašnjoj perkeltskoj karijeri. I s najviše rajčice. U njemu su se kupala četiri komada otkoštena soma. Ćaskajući s kuharicama doznao sam da je sva rajčica u njemu od onih koje sami uzgajaju, uz svo ostalo povrće. Na razne je načine spremaju da je imaju dovoljno cijele godine, do novog uroda.

Bio je vrlo ukusan, ali daleko od toga da bi me razgalio. Kako je uobičajeno, i ovdje ga serviraju s domaćom tjesteninom u kojoj ima i svježeg sira i šnita prepečene slanine. Sasvim je očito da je sve ovdje uz jako puno truda napravljeno da se gosti opuste i uživaju. I mi stvarno jesmo, oprostivši vrlo srdačnim domaćinima male nepravilnosti koje smo zamijetili u njihovim jelima.
Adresa: Kolodvorska 99, 31315, Karanac
Vlasnik: Vladimir Škrobo Bajo
Chef: Mirjana Škrobo h
Tel: 031/720-180
E-mail: info@baranjska-kuca.com; baranjskakuca@gmail.com
Web: www.baranjska-kuca.com
ODABIR VINA
Vina kuće - graševina i merlot (Vina Belje, Kneževi vinogradi) po 60 kuna; 15 butelja crnih i bijelih vina isključivo susjednih vinarija Baranje (od 80 do 600 kuna).
CIJENE
Pladanj s kulenom i kobasicama (za 2 osobe) naplaćuju 100 kuna; čobanac 60; prženog smuđa s pečenim krumpirom i tartar umakom 75; perkelt od soma s domaćom tjesteninom 65; košaricu domaćeg kruha 12 kuna.
Komentari
0