DOBRI RESTORANI 2020

RECENZIJA RESTORANA: Čudi me nesklonost Michelinovih inspektora oko dodjele zvjezdice ovom mjestu! Rižoto je spektakularan, a servis besprijekoran!

 Ustupljene fotografije hotela Esplanade
Kada recept za rižoto traže okrunjene glave, estradne zvijezde i svjetski političari, to godi kuharu, a govori puno i o restoranu. Šarmantna Ana Grgić je executive chef zagrebačkog hotela Esplanade i glavna kuharica restorana Zinfandel’s.

Autorica je spomenutog rižota te ujedno i najzaslužnija za prvo mjesto na prošlogodišnjem izboru Dobri restorani u kategoriji hotelskih restorana visoke kuhinje. Restoran je primjer mjesta za “fine dining” kakva se uglavnom nalaze u prestižnim hotelima. Iako je restoran ime dobio po kalifornijskom grožđu, veza s Hrvatskom je više nego prisutna, naročito nakon što je znanost utvrdila da to američko trsje vuče podrijetlo od crljenka kaštelanskog.

Ustupljene fotografije hotela Esplanade

Hotel Esplanade ostatak je naše austrougarske baštine, a baš je crljenak otputovao u Ameriku preko monarhijske prijestolnice Beča. Prvi gosti hotela doputovali su, pak, Orient Expressom iz Pariza, a slijedili su ih putnici sa svih strana planeta. Kozmopolitski duh od samih početaka održao se do danas kako u hotelu tako i u restoranu. Hotel je sagrađen 1925. godine, na vrhuncu art decoa, pa današnji modernizirani interijer restorana i dalje odiše duhom pravilnih linija, sjaja, laka i geometrije tog doba, čineći ambijent posebno lijepim i luksuznim. Bijeli, uštirkani stolnjaci i salvete, precizno postavljen vrhunski pribor i kristalne čaše, buketi cvijeća i diskretno svjetlo zovu na elegantni ručak ili svečanu večeru.

Impresivni à la carte ovih dana nudi klasike poput opjevanih štrukla i bezvremenskog tartar bifteka, ali i prepelice s kestenima, praline od guščje jetre, grgeča u vinovoj lozi, kavijar i tartufe - sve zajedno tridesetak, većinom autorskih jela. Objed ovdje počinje domaćim kruhom i maslacem s crnim maslinama, a ubrzo slijedi i obavezni pozdravni zalogajčić iz kuhinje. Danas je to u žlici serviran komadić tople skute s karameliziranom dunjom i listićima badema. Krasan spoj okusa i tekstura najavio je uzbudljiv obrok kakav sam s nestrpljenjem očekivao.

Dario Naletilić

Dario Naletilić

Tripice koje sam naručio kao predjelo možda su nekonvencionalan početak, ali svakako sam htio honorirati odvažnost chefa da ih uopće ima na jelovniku. Atraktivni “servirung” u kamenoj posudi s kamenom pliticom na kojoj se nalazilo nekoliko tostiranih cherry rajčica imao je zadaću akcentirati ove proste iznutrice, uglavnom rezervirane za marende i konobe. Veliki sam fan fileka, a prvi ih put jedem sa slanutkom i malo je reći da mi se dopadaju. U nekoliko sam ih navrata jeo s drugim grahoricama (grašak, grah, bob), no slanutak sada postaje moj prvi izbor. Škrob i relativno neutralan okus slanutka idealno mi se uklapaju u moćni saft.

Dario Naletilić

Što reći o rižotu s kremom od tartufa i celerova lista. “Samo jedna riječ bi bila to - neopisivo!” Jelo je besprijekorno, a iako sada cjepidlačim, na jelovniku ga ne treba nazivati kremasti rižoto - jer upravo kremast rižoto i mora biti!

Dario Naletilić

Prepelica pečena u borovini, consommé od kestena, pečeni kesten s javorovim sirupom i kruška, pročitao sam na meniju glavnih jela. Intrigantnu malu pticu s raskošnim dodacima naprosto nisam mogao zaobići. Prepeličjem mesu i jajima odavno se pripisuju različita svojstva, od ljekovitih do čudotvornih. Znanost sugerira da samo meso ima četiri puta više vitamina C od piletine, a za šarena jaja dostupna je literatura gotovo beskonačna. Ono što bih ja izdvojio kao glavno svojstvo ponuđenog (vjerujem) autorskog jela jest savršeno pripremljena prepelica u dojmljivoj šumskoj kombinaciji škroba (kesten) i slada (javorov sirup). Sitnu je pticu, naime, vrlo lako prekuhati ili prepeći i uništiti vrlo delikatno meso. Prema svemu sudeći, u Zinfandel’su očito jako dobro znaju svoj posao, pa me i dalje čudi nesklonost dičnih inspektora oko dodjeljivanja zvjezdica.

Dario Naletilić

Deserti su me manje impresionirali, iako je naručeni žele od dunje s orasima svojevrsna posveta starom purgerskom kitnkezu, odnosno siru od dunja ili kotonjati kako se slična slastica naziva u dubrovačkom kraju. Hektična dekoracija i beskarakterna panna cotta, arhaično razmazana kao podloga po plitici, umanjili su vrijednost inače dobro zamišljenog deserta.

Dario Naletilić

Petit fours uz kavu pokazali su da u slastičarskom dijelu ima i kreacije i kompetencije, pa vjerojatno samo nedostaje fino brušenje. Vinska karta je očekivano velika, a interesantan je podatak da se sva vina čija cijena ne prelazi 400 kuna toče i na čaše. Takvih je sasvim solidan broj pa se ne morate bojati da ćete ostati uskraćeni ako niste raspoloženi za cijelu butelju.

Dario Naletilić

Servis je ugodan, visoko profesionalan i diskretan pa je užitak blagovanja bio upotpunjen i tim vrlo važnim segmentom, koji je uz tihi mainstream jazz iz zvučnika učinio cjelokupno iskustvo vrlo pamtljivim. Usuđujem se reći da su ručak ili večera u Zinfandel’su hotela Esplanade više od običnog gastronomskog užitka. Tu se radi o sveobuhvatnom, ultimativno rafiniranom doživljaju vrhunske hrane, elegantno dekoriranog ambijenta i nadasve odličnog servisa.

KATEGORIJA RESTORANA: Hotelski restoran visoke kategorije

HRANA: 9/10

USLUGA: 10/10

AMBIJENT: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:05