DUBOKI NAKLON TRADICIJI

RECENZIJA RESTORANA: Ova je oštarija jedna od rijetkih koja govori u prilog tradiciji i svojevrsni je muzej splitske prošlosti!

 Jadran Babić / HANZA MEDIA
Vjerojatno je na preuređenje, bolje rečeno modernizaciju ono malo tradicionalnih restoranskih prostora bespotrebno utrošeno brdo novca. Naš neobrazovani svat sav se upeo da od ono malo gostiona koje su naslijeđene od oca ili familije “obuče” u mramor i mesing ne bi li se pokazao prijateljima kao netko tko zna što je “svijet” i što je “moderno”.

Oštarija u Viđakovi
021 489 106
Prilaz braće Kaliterna 8

Zato i imamo svu silu užasno uređenih restorana kao suštu suprotnost prvim susjedima Talijanima koji su svoje oštarije ostavili kakve su i bile ponoseći se naslijeđem. Jedna od rijetkih koja govori u prilog tradiciji i svojevrsni je muzej splitske oštarijske prošlosti ova je poviše Bačvica.

Split, 311213.
Na Bacvicama u Splitu nalazi se poznata konoba Ostarija u Vidjakovi koja je prepuna memorabilija, starih predmeta i odise nekim proslim vremenima.
Na fotografiji: interijer konobe.
Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babić / HANZA MEDIA

Tu se slavi obitelj Viđakovih koja se još u Marmontovo doba bavila ugostiteljstvom, pa i Gemići, majčin rod vlasnika Nenada, koji su između dva svjetska rata imali destileriju i pravili svoj vermut. Zidove je nakrcao fotografijama slavnih Splićana - umjetnika, sportaša, političara, pa sve do znamenitih faca s pjace kao što je Mare Žebon. Uz ulaz se našlo mjesta i za Smoju, koji ovdje sjedi za pisaćom mašinom.

No sva ta sila antikvarnih memorabilija i stari namještaj malo bi vrijedila da se ovdje ne jede izvanredno i prikladno ambijentu - tradicionalna domaća spiza. Znajući kamo idem, naručio sam za početak tripice. Kuhaju ih s krumpirom i pancetom, a kad im dodaš mao parmezana i domaćeg maslinova ulja koje vam služe uz njih, samo oni s ozbiljnim gurmanskim devijacijama mogu zaobići ovu spizu.

Ja sam ih pojeo halapljivo i hvalit ću ih kao jedne od najbolje spravljenih. Da se ovdje s takvom spizom jako dobro zna i vjerojatno od rana jutra kuhaju riblji temeljci i veliki lonci goveđe juhe na kojoj spravljaju rečene tripice, govori i rižot koji sam jeo kao drugo jelo.

Juneći rižot zalijevan ovom juhom bio je u rangu najboljih mesnih, toliko fin da se može mjeriti s najboljim izabranim u kuharici jednog od najslavnijih proizvođača riže na svijetu. Jednako slasna bila je i hobotnica na gulaš s domaćim njokima. Miješana salata s friškim zeljem, kiselim krastavcima i mladim lukom na molbu da mi naprave neku koja nije klasična bila je potvrdu da ovdje kuhari znaju svoj zanat.

A tek paradižet za kraj! Duboki naklon tradiciji!

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 9/10

USLUGA: 9/10

AMBIJENT: 9/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:10