BISTRO VEGANŠPEK
Tomašićeva 6a, 10000 Zagreb
Vlasnik: Veganšpek d.o.o.
Chef: Karolina Blažeković
Tel. 095/8922960
e-mail: [email protected]
Otvoreno od 10 do 22, petkom i subotom do 23 sata (nedjeljom zatvoreno)
Kako na ovaj spoj u imenu reagiraju vegani i vegetarijanci, ne znam. Za mene bi, da sam jedno od tog dvoga, bilo pomalo uvredljivo. No dobro, hajde da zanemarim osobno, možda i sasvim krivo shvaćanje i pristanem na upitnu inovativnost spoja samo zbog očito jake entuzijastičke ideje gazdarice, ne samo zbog imena nego ukupnog takvog nastojanja koje je bjelodano u svakom elementu ovog bistroa.

Ambicije su mu velike. Uloženo je puno u namjeri da bude originalno uređen pa je tu ozbiljan ulog arhitektice do svakog detalja (autorske su i ne baš preudobne stolice), doduše ipak u slijedu današnjeg trendovskog uređenja. Tu je i decentan slikarski angažman po zidovima i sve djeluje svijetlo i optimistično (odlična je dodatna difuzna rasvjeta pod poluprozirnim stropom). U svakom slučaju, sve je puno profesionalnije nego što su jela. U njima je jako puno ekshibicionizma i neprofesionalne samouvjerenosti koja, srećom, ipak ne prevladava opuštenu i unatoč predizajniranosti simpatičnu domaćinsku atmosferu kojoj podosta pridonosi i simpatična konobarica. Jelovnik im je podijeljen na četiri segmenta koje nazivaju “ponudama”. Odiozne li i sasvim oprečne riječi za eventualno uživanje u jelu koje su bez razmišljanja prenijeli iz birokratske nomenklature i nemušte opće upotrebe.

Tako sam se iz “Veganske ponude” za početak odlučio za bruskete s namazom od avokada i parmezana. Na prepržene kriške tamnog kruha obilno su nanijeli ukusno začinjen avokado s dodatkom malo sitno rezane rajčice. Po vrhu su na krupno naribali parmezan (tom se siru približio samo u natruhama, pa ne znam zašto ga takvim predstavljaju) i sve zapekli. Još su na tanjur sasvim nepotrebno postavili i dodatno zdjelicu istog namaza, a u sredini kup rige posut istim “parmezanom” i s dvije cherry rajčice. Obilno (bila bi dovoljna jedna brusketa, a bilo ih je tri) i uspjelo jelo na koje sam iz nepoznatih razloga čekao puno više od vremena potrebnog da zgotove ovaj jednostavan tanjur.

U nastavku sam s “Riblje ponude” želio naručiti rižoto s butargom. Raritet na jelovnicima naših restorana, ali nisu ga imali, pa ne znam zašto je navedeno. Na konobaričin nagovor u zamjenu sam pristao na “jadransku lignju punjenu sme- đom rižom u pikantnom umaku od višnjevca”. Jako volim lignje i jeo sam ih na sve moguće načine, ali ne i na ovaj veganšpek i ne bih ponovno. Ako je lignja jadranska kako tvrde (i vjerujem im), šteta lignje koja se ove sezone izuzetno loše lovila, pa ih je malo. Kad je tako zakamufliraš, može biti bilo koja sredozemna.

Kako je i skupa namirnica, dobro je iskazati neko ozbiljnije poštovanje, nego je utapati u šug od višnjevca, pa tako prirodnu slatkoću lignje ovim likerom zapravo poništiti. Pune je smeđom rižom pomiješanom s malo peršuna. Da to punjenje nije bilo previše zasoljeno, bila bi i dobra opreka intenzivnom okusu šuga koji je uz slatkoću još podosta i zaljućen. Kako sam i treće jelo naručio kako se to uvijek pogrešno radi čim sjedneš za stol, sam sam se osudio na još jednog glavonošca, “sipu s povrćem i slanutkom na žlicu” s “Dnevne ponude”, iako bi nakon iskustva s lignjom bilo bolje da sam izabrao nešto s “Mesne ponude”.

Bazičan šug u ovom tradicionalnom našem uzmorskom jelu bio je jako ukusan, ali kao da su u njega umontirali sve ostalo - i slanutak i grašak i prekuhanu mrkvu i još prekuhaniju sipu, pa je svaka od tih komponenti “stršala” jedva poprimivši nešto od tog toća. Šteta, uz dorađeniju tehniku ovo bi im moglo biti jako dobro jelo. Kad i ako ovaj ugostiteljski naum opstane i profesionalnije pristupe kuhanju, mogli bi polu- čiti bolji dojam od ovoga koji sam stekao nakon njihova polugodišnjeg trajanja.
Odabir pića
Konvencionalan izbor uglavnom hrvatskih vina. 9 butelja bijelih vina - 120 do 343 kn, 7 butelja crvenih vina - 130 do 262 kn, 2 butelje rosea - 100 i 210 kn, 2 etikete desertnih vina - 125 i 227 kn te 4 etikete pjenušaca - 190 do 336 kn. 18 vina istaču u čaše - 18 do 43 kn.
Cijene
Brusketa s namazom od avokada 25 kn, jadranska lignja punjena smeđom rižom u pikantnom umaku od višnjevca 62 kn, sipa s povrćem i slanutkom 60 (jako dobar domaći kruh s malo kukuruznog brašna ne naplaćuju).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....