Recenzija restorana: Tu tamo iz Mošćenice

Oni koji vole blagovati s divnim pogledom jela koja ničim ne opterećuju svakako trebaju ovdje svratit...

Piše: Radovan Marčić

Snima: Radovan Marčić i Mladen Ščerbe

Baš na samom obodu lijepog mjestašca, uz nekadašnje srednjovjekovne zidine tipična je primorska kuća koji su vlasnici prije koju godinu pretvorili u skladno dizajniranu konobu, pastelnih boja. Mali razvedeni prostor s tek dvadesetak mjesta i divna terasa okružena vrtom s tek pokojim mjestom više s koje se vidi cijeli Kvarner, prostori su koje su restoraterski entuzijasti, bračni par Mohović, uredili za svoj gastronomski pothvat. Na jelovniku je tridesetak jela, ali to ne znači nužno da ćete ih sva moći i naručiti jer su se odlučili kuhati samo ono za što su taj dan nabavili namirnice. Od proljeća do jeseni kupovinu s tržnice i ribarnice nadopunjuju povrćem i začinskim biljem iz svog vrta. U svemu – odluke koje su preduvjeti da se ovdje može pojesti nešto dobro. Još kad bi je nadopunili s kojim profesionalcem koji bi im hvalevrijedna nastojanja nadopunio tehničkim brušenjem recepata bili bi savršeni.

Ovako pomalo su nedorečeni, nikako ne u uređenju, ali da u okusima onoga što sam ovdje jeo na isteku prošle godine. Ovdje sam bio sa sinom koji je već neko vrijeme stanovnik Opatije koji me i naputio da se popnemo visoko nad morem. Naručili smo različito da mogu više toga probati. Prvo miješano riblje predjelo (sva su imena na jelovniku na čakavskom što mi je jako simpatično), a ja hobotnicu na salatu. Na njegovom pjatu bili su marinirani inćuni salta od hobotnice (ista kao i moja) i karpačo, odnosno prijesna tuna i orada. Sve vrlo malo začinjeno, vrlo blago i elementarno i jako lijepo ukrašeno, zrnima nara i cvijetom dragoljuba. Po tom smo naručili sipu u šugu i brudet, oba servirana sa palentom. Sipa u šugu bila je lijepo omekšana kuhanjem, ali začinjena bez odluke za nekim intenzivnijim ili definiranijim okusom. Ne za poželjeti je naručiti ponovno. U brudetu je bilo i raže i palamide i ugora i kokota no kuhar je i ovaj šug odlučio ostaviti okusno nedorečenim. Takva je bila i palenta rezana na pravokutne fete. OK – to je izgleda njegov stil – blagost, decentnost, prozračnost, no daleko je to od recepta koji te može fascinirati.

Ni ovo jelo servirano na lijepom keramičkom pladnju nije nešto zbog čega treba potegnuti na mošćenički brijeg. Za sada im je estetika i osobiti stil kojim tretiraju gosta jača strana konobe. Da se razumijemo, ne treba ih prekrižiti s gastronomskih ruta. Oni koji vole blagovati u lijepom okuženju, jesti jela koja vas ničim neće opteretiti, k tome slušat decentnu jazz glazbu, svakako trebaju svratiti ovdje. Još kad bi im egzekucija u kuhanju i karakter okusa bio definiraniji, što je za nadati se da će se dogoditi u skoroj budućnosti, ovo je idealno mjesto za vikend blagovanje.

Odabir vina:

Vina kuće – malvazija i merlot vinarije Damira Sitorića (70 kuna); jedanaest butelja vina, osim jedne žlahtine sve ostale su istarske (od 110 do 260 kuna); četiri pjenušca od 120 do 180 kuna; jedno desertno vino 170 kuna

Cijene:

Salatu od hobotnice “Tu tamo” platio sam 55 kuna; “mešano riblje predjelo” 70; “sipu va šuge z palentun” 85; “brodet z palentun” 160, a miješanu salatu 25 kuna. Porciju kruha naplaćuju 4 kune.

Info:

  • TU TAMO, konoba
  • Mošćenice 50, 51417 Mošćenička Draga
  • Vlasnik i chef: Boris Mohović
  • Tel: 051 737 233; Mob: 091 588 2857, 091 582 4575
  • e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • www.konoba-tutamo.hr
  • OTVORENO: od 13 do 22; zatvoreno u siječnju i veljači (otvaranje ove godine je 5. ožujka)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:53