RECEPT CHEFA

(RECEPT CHEFA) MARKO PALFI: "Divlja tržnica je otvorena od 0 do 24, vi samo trebate krenuti. Šume su prepune medvjeđeg luka, napravite kremastu juhu!"

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Porijeklo naziva medvjeđeg luka je nimalo komplicirano, ime je dobio jer ga i medvjedi vole jesti, posebice nakon duge hibernacije i zimskog sna, kad im je ova biljka prava proljetna poslastica

Zovu ga još divlji luk, šumski luk, berlauh ili sremuš, a okusa je luka i češnjaka. Nije drag samo medvjedima, brojni sakupljači divljeg bilja s prvim zrakama sunca i početkom najljepšeg godišnjeg doba kreću u lov na ove zelene vlati. Među njima je i poznati čakovečki kuhar, Marko Palfi, koji zbog nastale situacije uzrokovane koronavirusom svoje dane provodi u samoizolaciji sa svojom obitelji.

- Svaki dan kuham za svoju obitelj, pogotovo s obzirom na novonastalu situaciju. Kako smo sad svi kod kuće, redovito šetamo po šumi i beremo samoniklo bilje koje je dostupno svima. Šume su pune medvjeđeg luka pa je to odličan način za šetnju na svježem zraku, a kopar niče posvuda po vrtovima pa možda uspijete doći do ovih namirnica i bez odlaska na tržnicu – govori nam Palfi.

Osim medvjeđeg luka, na „divljoj tržnici” po livadama i šumarcima se mogu pronaći i maslačak, kopriva i vlasac, a od njih možete raditi neodoljive umake, sokove, salate, čajeve i rakije.

Rijeka, 170512.
Zbog trovanja biljkom mrazovac jedna je osoba preminula, a sest ih je hospitalizirano u rijeckom KBC-u. Do trovanja je najvjerojatnije doslo zbog zamjene mrazovca za medvjedji luk, samoniklu biljku koja je zbog ljekovitih svojstava sve popularnija u prehrani. 
Na slici: medvjedji luk moze se kupiti na rijeckoj trznici.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimaš / HANZA MEDIA

Medvjeđi luk je prilično intenzivan pa se osjeti ako se jede u većim količinama. Možete ga dodati u salate, u razne namaze, osobito one na bazi sira, u pesta i kao takav paše i uz tjesteninu i u rižotima, a od njega se može skuhati i juha. Upravo nam je recept za nju otkrio Marko, a prije nego se upustite u pripremu, evo par savjeta koje je dobro znati:

SAVJETI CHEFA MARKA PALFIJA:

1. Kad kuhate juhe, složence i slično, uvijek je najbolje kušati te začinjavati pomalo do samog kraja kuhanja. Na taj način ste najprecizniji.

2. U ovoj juhi krumpir koristimo jer je zgušnjivač pa ne moramo dodavati brašno, a i daje finu, svilenkastu teksturu juhi.

3. Mene uvijek fascinira koliko namirnice koje rastu u isto vrijeme sjajno zajedno funkcioniraju u jelima. Zato koristim kopar u juhi od medvjeđeg luka.

4. Kad sjeckate kopar, režite samo lišće, bez stabljika, one su gorke.

5. Ako u juhu želite dodati izvornu žestinu medvjeđeg luka, dodajte šaku svježeg dok ju blendate. Na taj način dobivate i vibrantniju zelenu boju.

6. Krutonima nakon prženja na maslacu možete dodati malo naribanog parmezana, da dobiju „karakter”.

7. Umjesto bučinog ulja možete koristiti i maslinovo, ali ja sam lokal patriota!

Zagreb, 230318.
Proljetno jelo s medvjedjim lukom; krem juha s medvjedjim lukom i preprzenim mariniranim kruhom pripremila je Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

RECEPT: Juha od medvjeđeg luka (za 6 osoba)

Trebat će vam:

2 srednja žuta luka
4 režnja češnjaka
150 g maslaca
grančica ružmarina
sol i papar
300 g medvjeđeg luka
vezica kopra
200 g kruha
30 g parmezana
100 g milerama
bučino ulje

Priprema:

KORAK 1.

Maslac otopite na srednjoj vatri.

KORAK 2.

Krumpir ogulite, narežite ga na veće kocke. Luk narežite na četvrtine, a češnjak očistite od ljuske. Sve dodajte otopljenom maslacu. Ubacite i ružmarin te sol i papar.

KORAK 3.

Sotirajte na laganoj vatri dvadesetak minuta da se krumpir karamelizira u maslacu.

KORAK 4.

Sve zalijte sa dvije litre vode pa ponovno posolite i popaprite. Pojačajte vatru, pustite da juha proključa, zatim vatru smanjite i kuhajte uz lagano vrenje još petnaestak minuta dok se krumpir ne počne potpuno raspadati.

KORAK 5.

Pojačajte vatru, dozvolite da voda jako proključa pa dodajte oprani medvjeđi luk. Poklopite i kuhajte osam šest do osam minuta.

KORAK 6.

Juha je spremna za blender. Možete koristiti i štapni mikser. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete juhu svilenkaste konzistencije. Kad je juha gotova, sitno nasjeckajte vezicu kopra i dodajte ga u juhu. Kruh narežite na kockice, prepržite na maslacu pet minuta. Juhu servirajte s parmezan krutonima, malo bučina ulja, žlicom milerama i nasjeckanim koprom.

KAKO SKLADIŠTITI VIŠAK SAMONIKLOG BILJA?

Višak samoniklog bilja možete zamrznuti u maslinovom ulju u posudicama za led. Jednostavno biljke narežite na sitne komadiće, pomiješajte s maslinovim uljem i sve zamrznite. Biljke će upiti maslinovo ulje zamrzavanjem, a i kockice zamrznutog maslinovog ulja su vrlo praktične pri kuhanju: samo ih ubacite u jelo!

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:35