UFFF KAKO DOBRO

Recept za bezvremenski klasik: prebogatu štrudlu od jabuka, kažu da 1. recept datira iz 19.st

 Berislava Picek/Cropix
Naša suradnica Slavica Šagolj ustupila je svoj recept za fenomenalnu štrudlu od jabuka, iznutra bogatu, izvana hrskavu

Štrudla od jabuka tradicionalni je desert s bogatom i živopisnom poviješću jedna je od najpopularnijih austrijskih delicija. Kao što većina čitatelja zna što je štrudl jer je duboko ukorijenjen i u hrvasku tradiciju radi se o kombinaciji tankih slojeva tijesta - kora i nadjeva od jabuka. Neki zapisi upućuju na to da je štrudla od jabuke potekla od baklave, ikone Bliskog istoka ali i Balkana

Budući da je za baklavu potrebno vrlo tanko tijesto, slično savijači, tehniku ​​su vrlo vjerojatno usavršili ili Osmanlije ili Grci. Vjeruje se da je štrudla prvo stigla u Mađarsku, a zatim u Austriju zbog stalnih osmansko-habsburših odnosa.

Najstariji poznati recept za štrudlu datira iz 1696. godine, dok druge varijante, poput recepta za štrudlu od jabuka, datiraju s početka 19. stoljeća. Neki tvrde da je jelo izmišljeno u Beču za austrijskog cara i ostalo visoko društvo. Ovisno o receptu, nadjev može dodatno sadržavati grožđice, cimet, rum i orašaste plodove poput badema ili oraha. Najukusnija je kad je poslužena još vruća iz pećnice, a mnogi je vole kombinirati s malo šnaga ili čak sladoledom od vanilije. Naša suradnica, Slavica Šagolj ustupila nam je svoj recept za prebogatu štrudlu od jabuke.

Za tijesto:

145 g glatkog brašna

prstohvat soli

1 žlica ulja

80 ml vode

Za prvo punjenje:

40 g maslaca

100 g krušnih mrvica

1 žlica šećera

Za punjenje od jabuka:

900 g slatkih jabuka

sok pola limuna

3 žlice šećera

1 žličica cimeta

25 g nasjeckanih i prethodno tostiranih oraha

50 g grožđica namočenih u 3 žlice ruma

Za premazivanje i posipanje

2 žlice maslaca

50 g šećera u prahu

U posudu stavite brašno, sol, ulje i vodu te umijesite glatko tijesto. Premažite ga dobro uljem. Posudu prekrijte folijom ili krpom da se tijesto ne suši jer se u protivnom neće moći razvući. Tijesto ostavite da odmori oko pola sata.

U međuvremenu u tavu stavite maslac, krušne mrvice i šećer te kratko popržite. Tavu stavite sa strane i pustite da se mrvice ohlade.

Grožđice prelijte rumom da se namoče. Jabuke ogulite, narežite na četvrtine i narežite na kriške. Između rezanja narezane jabuke pokapajte limunovim sokom.

Lagano razvucite tijesto na tanko, najprije uz pomoć valjka za tijesto, a zatim rukama lagano vucite tijesto od unutarnje strane prema van. Tijesto formirajte u oblik pravokutnika. Zadebljane rubove odrežite. Tijesto premažite otopljenim maslacem. Po polovini tijesta rasporedite tostirane mrvice, ali ne od ruba do ruba, nego sa svake strane ostavite dva centimetra čistog tijesta jer ćete ga preklopiti preko nadjeva. Na mrvice složite jabuke i zatim ocijeđene grožđice. Sve pospite šećerom, cimetom i nasjeckanim tostiranim orasima. Preklopite bočne strane tijesta preko nadjeva. Lagano zarolajte tijesto. Štrudlu stavite na papir za pečenje i premažite maslacem. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu te pecite oko 35 minuta na 180 °C. Prije serviranja štrudlu posipajte šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 17:10