IZ RESTORANA VINODOL

RECEPT ZDRAVKA TOMŠIĆA: Pohane mesne okruglice nadjevene jajem s tartarom od cikle i aiolijem na način chefa!

 Marko Miščević
Vječni izazov većine kuhara je kako na poseban način pripremiti ovu savršenu namirnicu, a mi vam donosimo recept jednog od ponajboljih hrvatskih chefova

''Zamislio sam to kao jedno konkretno i izdašno jelo koje će ljudi rado pripremati kod kuće. Naprosto, volim ovaj način i mislim da je ipak jedna drugačija interpretacija od onih klasika na koje su navikli'' - rekao je Zdravko.

Marko Miščević

MESO:

4 jaja
300 g svježeg svinjskog mesa za kobasicu
80 g mljevene kuhane šunke

TARTAR OD CIKLE:

300 g kuhane cikle
30 ml maslinova ulja
10 ml jabučnog octa
timijan
sol

AIOLI:

2 žumanjka
150 ml maslinovog ulja
50 ml jogurta
20 g senfa sa zrnima gorušice
10 g češnjaka
sol

SMJESA ZA POHANJE:

jaja

oštro brašno
panko mrvice
500 ml ulja za prženje

Marko Miščević

Jaja stavite u hladnu vodu, kad zavriju kuhaje 5 minuta, potom ogulite. Meso za kobasice dobro izmiješajtes mljevenom kuhanom šunkom i podijelite na četiri dijela. Svaki dio položiteizmeđu dvije prozirne folije, te razvaljajte u obliku kruga. Maknite gornju foliju, u sredinu kruga položite kuhano jaje, te mesom zamotajte u okruglicu. Odložite na hladno. Za tatar, kuhanu ciklu sitno iskošite, začinite solju, timijanom, maslinovim uljem i jabučnim octom. Za aioli, žumanjke izmiješajte s kosanim češnjakom i senfom, te uz lagano dodavanje maslinovog ulja štapnim mikserom izradite majonezu. Na kraju dodajte jogurt. Mesne okruglice uvaljajte u brašno, jaja i panko mrvice, pržite u dubokoj masnoći oko 5 minuta uz okretanje, potom suvišnu masnoću ocijedite na kuhinjskom ubrusu. Pri posluživanju, na tanjur razmažite sloj aiolija, stavite tatar od cikle, te na to položite prerezanu mesnu okruglicu. Garnirajte svježim matovilcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:52