Mogu narasti i do metra dužine te dvadesetak kilograma težine, ali najukusniji su oni između kilograma do dva. U svijetu postoji 2000 vrsta, a najpoznatiji su obični, goli i šaran zrcalar (veleljuskavi šaran) koji se mogu nabaviti i u našim ribarnicama. Običnom šaranu tijelo je potpuno prekriveno ljuskama, a veleljuskavi šaran (i samo ime govori) ima vrlo velike ljuske, dok goli šaran – nema ljusaka. Malo je poznato da je i šaranov mliječac, odnosno ikra osobita delikatesa koja se, nažalost samo u nekim restoranima, poslužuje pržena kao predjelo ili se dodaje finim umacima. U ribarnicama možete kupiti cijelog šarana (na nekim ga mjestima drže i živog u akvarijima) ili već izrezanog na odreske, poznatije potkove. Kao kod svake ribe, svježinu ćete prepoznati po prozirnosti očiju, boji škrga, mirisu i čvrstoći mesa. Pripremajte ga odmah ili najkasnije do dva dana od kupnje (pod uvjetom da ste ga čuvali u hladnjaku). Dakako, najpoznatija jela su fišpaprikaš koji najbolje pripremaju Slavonci, potom šaran na rašljama i pohani šaran (u kukuruznom brašnu), a mi smo potražili malo neobičnije recepte pa možda ova riba postane češći gost u vašoj kuhinji i na tanjurima.
Burger od šarana

Šaran s gljivama i tjesteninom

Šaran s povrćem iz pećnice

Pečeni šaran sa začinskim travama

Juha od šarana s paprikom i vrhnjem

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....