Restoran Korak na Plešivici smješten je nedaleko istoimene obiteljske vinarije, koja već generacijama njeguje duboko poštovanje prema vinogradima, zemlji i tradiciji. Taj restoran, u kojem se ljepota prirode i iskrenost gostoprimstva stapaju s vrhunskom gastronomijom, u mnogočemu oblikuje i nadahnjuje Vera Korak. Njezina posvećenost, znanje i istinska želja da svakom gostu pruži osjećaj dobrodošlice, prepoznati su i cijenjeni, što je dodatno potvrdila i ovotjedna Michelinova nagrada za kvalitetu pružene usluge.
Kako ste i sami vjerojatno imali prilike posvjedočiti, o usluzi u restoranima nerijetko stvaramo bolju ili lošiju sliku, zbog čega mnogi u svijetu gastronomije, osim na tanjure, veliku pažnju posvećuju tom segmentu, jer je nerijetko odlučujući u konačnom sudu o nekom mjestu.
Baš zato je ono od velike važnosti i značaja, kako osobno za Veru Korak, tako i za cijeli tim restorana Korak, kaže nam.
- To priznanje rezultat je zajedničkog rada i atmosfere koju svakodnevno zajednički gradimo. Moram priznati kako nisam znala da postoji ta posebna Michelinova nagrada. Saznala sam tek kad je vodič izašao, i kad me netko nazvao da mi čestita i na zvjezdici i na nagradi za izvanrednu uslugu. Trebalo mi je da shvatim što mi govori, doslovno su mi tri puta ponovili. Bilo mi je nerealno, jer toga nije bilo prije. I iskreno, kad sam shvatila o čemu se radi, osjetila sam neku tišinu u glavi i jasnoću, jer ako postoji nešto na što sam najponosnija, onda je to upravo osjećaj koji gost doživi kod nas - kaže nam Vera Korak o svojim prvim dojmovima.
Kad se okupi tim ljudi koji istim žarom želi prenijeti istinsku priču jednog mjesta, tada nagrada ne može biti vezana samo uz pojedinca, govori nam Vera.
- Ona pripada cijelom timu, svakome tko iz dana u dan unosi sebe u svaki susret, svaki tanjur, svaki osmijeh. Servis u restoranu Korak nije usiljena slika. To je dio stvarnosti - doma i obitelji koja živi tu, među vinogradima. Dok traje večera, nerijetko se začuje smijeh, dječji plač, lavež psa susjeda koji dođe tražiti malo pažnje. S ceste dopiru zvukovi traktora, miris svježe pokošene trave. Sve je autentično i neponovljivo. Gosti to prepoznaju i postaju dio priče koja se prirodno i iskreno dijeli - pokušala je opisati samo dio atmosfere u obiteljskom restoranu na Plešivici za sve one koji još možda nisu imali priliku posjetiti ih u ovom pitoresknom kraju, poznatom i po prvoj cesti pjenušaca u Hrvatskoj.
Naglašava kako joj je posebno dragocjen doprinos svakog člana tima.
- To nije nešto što mogu prenijeti samo ja, to mora nositi cijeli tim. I oni to zaista nose, svaki na svoj način. Petar, jedini dečko u našem timu, sa mnom je od dana kad je došao kao učenik na praksu. Danas je samouvjeren, sposoban i ima eleganciju u pristupu, koja gostima ostaje u sjećanju. Zajedno smo, samo nas dvoje, odradili 2023., kada smo i prvi put dobili Michelinovu zvjezdicu, i taj dio puta nas veže na nekoj drugoj dimenziji. On čita sve moje misli. Zna kako dišem, što želim, a da ništa ne kažem.
No, nije on jedini. Vera ističe i druge članove njihova malog, uigranog, krajnje profesionalnog, a opet nenametljivog i vrlo susretljivog servisa, u što se mogao uvjeriti svatko tko ih je posjetio, pa i mi, kad smo radili veliku priču o obitelji Korak, nakon što je njezin brat Bernard Korak osvojio nagradu za chefa godine prema izboru najutjecajnijeg domaćeg izbora - Dobri restorani.
- Antonela je moj oslonac u vođenju servisa, organizatorica, ali i kreatorica bezalkoholnog pairinga, koji je postao priča za sebe. Svaki gutljaj je promišljen, svaka kombinacija ima smisla, a gosti to prepoznaju. Tu je, naravno, i moj tata, koji svakodnevno nakon servisa naručuje "jedan Antonelin". A zatim Martina. Ona je naša dobra duša, uvijek prisutna, brižna i topla. Ona ne glumi gostoljubivost, ona to jednostavno jest. Ljudi se kraj nje osjećaju opušteno i dobrodošlo - predstavlja nam Vera svoje ljude koji su, ponovno ističe, jednako važni za osvajanje tog priznanja.
Kada je pitamo što za nju znači usluga u nekom restoranu, kaže: - Za mene je usluga nešto što mora biti autentično i prilagođeno svakom gostu. To nije "izvedba", to je odnos. Pravi servis je tiha snaga večere, ako ga radite kako treba, gost će to osjetiti, iako možda neće ni znati objasniti što je to bilo. I upravo zato mi je to priznanje posebno, jer dolazi iz prostora koji se često podrazumijeva, a zapravo je ključan.
Najveću podršku, kako profesionalnu, tako i osobnu, Vera ima u partneru Dini. Od samih početaka, kad su zajedno postavljali temelje restoranskog servisa 2020. godine, njegovo razumijevanje i povjerenje ostali su joj, ističe - neprocjenjivi.
- Nisu to samo riječi potpore, nego potpuno razumijevanje zašto i koliko sve to znači.
Potvrdu zvjezdice i osvojeno priznanje proslavili su skromno, ali iskreno - ručkom u restoranu Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, kod chefa Stivena Vunića, njihova velikog prijatelja.
- Uz ručak, predivnu hranu i vino, i to u tuđim servisnim rukama. Taj trenutak, kad ne moraš objašnjavati, kad si s nekim tko zna svaki tvoj korak i razlog iza njega, vrijedi više od svega.
Vera je, ističe nam na kraju, zahvalna gostima i svojoj obitelji, čija joj tiha prisutnost i podrška daju dodatnu snagu. Ponekad je dovoljan i kratki bratov komentar: "Znao sam, ali je lijepo jer sad to znaju svi. Bravo, seka."
Ako postoji neki neostvareni san, nema sumnje da će ga Vera i njezin tim s vremenom ostvariti, jer u njezinu karakteru nema prostora za odustajanje. Uostalom, i sama kaže: - Ako postoji neostvareni san, onda ga moram i hoću ostvariti… ja sam takva. Glavom kroz zid.
Mlađoj sebi poslala bi samo jednu poruku: "Nije tvoja osjetljivost slabost. Ona je tvoj alat i tvoja najveća snaga".
Ako se još uvijek pitate zašto posjetiti vinariju i restoran Korak, iza kojih danas stoje Vera i njezina braća Bernard i Josip, najbolje je da vam Vera opiše: - Jer sve što gosti susretnu - prostor, hranu, ljude - nije stvarano radi dojma, nego zbog želje da se podijeli nešto iskreno. U restoranu Korak važno je kako se netko osjeća, važno je da svatko upozna priču jedne obitelji. Novi jelovnik, sezonski i osoban, nastao je iz te stvarnosti. I svaki tanjur to nosi - istinu o mjestu i ljudima koji ga stvaraju. Ima li bolje pozivnice?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....