RECENZIJA RESTORANA

RESTORAN KUKURIKU: ''Nema tu nikakvog prenemaganja, ovdje je sve do kraja izbrušeno u izvedbi, a pred vas stižu jela nigdje tako dobro spravljena!''

Ogledni primjer kako valja posložiti okuse u jelima

RESTAURANT & HOTEL KUKURIKU
Trg Lokvina 3, 51215 Kastav
Vlasnik i chef: Placa ugostiteljstvo d.o.o.
Chef: Nenad Kukurin (Kukuriku d.o.o.)
tel.: 051/691519
www.kukuriku.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od 12 do 24 (nedjeljom samo za ručak).
Zatvoren 10 dana nakon Sveta tri kralja.
Parking.

Ima restorana koji zbog dugogodišnjeg vrhunskog ugošćavanja postaju institucije, pojam uvijek jako finog blagovanja s jednako tako dobro posloženim svim ostalim komponentama važnim gostima. Već dugo i bespogovorno Kukuriku je takav visokokategornik na ukupnoj nacionalnoj listi. Obitelj Kukurin u petoj je generaciji ugostiteljska, a slavu su stekli prethodnim restoranom istog imena koji se nalazio na susjednom trgu od sadašnjeg. (Prvi Kukuriku bio je u vlasništvu oca sadašnjeg gazde još 1967. g. u Voloskom.).

Karijera

Već su osmu godinu na pitoresknom trgu s kapelicom, a iznad restorana je mali luksuzni hotel. Nenad Kukurin, pokretač te za naše prilike impresivne zamisli, ima dugogodišnju talijansku kuharsku karijeru i televizijsku slavu s čak četiri pobjede u najpoznatijem kuharskom televizijskom šou La prova del cuoco. S ovakvim naslijeđem odmah ti je bjelodano jasno i otkud samouvjerenost da se chef striktno ne drži otisnutog jelovnika, već odstupa od njega u varijaciju ovisno o nadahnuću.

Fina jela

Nema tu nikakvog prenemaganja, ovdje je sve u izvedbi, i to do kraja izbrušenoj tako da pred vas stižu sve odreda jako fina jela. Mnoga od njih možete jesti i na drugim mjestima. Recimo ribe u škartocu za kraj nedavnog objeda dosad sam jeo u puno restorana. Nigdje tako dobro spravljene. Ovdje očito jako paze na vrijeme koje namirnice provode na vatri ili u pećnici pa je sve skuhano taman. Kako su sve odreda i jako dobre kvalitete, njihova slast dolazi do punog izražaja. Sigurno je da su ovu kompoziciju trlje, fileta brancina i orade te povrh svega lijepog škampa na nekoliko vrsta povrća spravili jako puno puta izbrusivši svaki detalj. Kako se sve zapravo kuha u pari s vrlo malo profinjena temeljca, svakoj od mnogih namirnica ostaje njen okus pa vam je svaki zalogaj stvarno veliki gušt. Već su od prvog jela koje su mi servirali pa sve do ove ribe u škartocu demonstrirali koliko je vještina kuharstva bitna za okuse, a trude se da oni budu “čisti” i da ih se ničim ne prekriva.

Na kruh (sami peku i odlično pecivo s nekoliko okusa) položili su tanko rezane rajčice, komadiće ličkog škripavca i dva repa škampa. Sve su zapekli, pa pokapali umakom od rige i maslinova ulja i servirali na klicama mungo graha. Jednostavno i jako slasno. Nakon ovog malog zalogaja za predjelo jeo sam kvartet kvarnerskih morskih finesa. Sirove škampe na škripavcu (chef ovaj, ali i druge sireve očito jako voli), komadić vrlo blago u tataki stilu začinjene tune, salatu od hobotnice s malo zelenih dijelova mladog luka i peršinom i meni najimpresivnije - filet mariniranog brancina. Na ribu je još dodan remoulade od jogurta i začinskog bilja i povrh svega rezanci parmezana.

Atrakcija

Iako malo sumnjičav prema ovom spoju okusa, bila je iznenađujuće ukusna. Najimpresivnije je bilo “glavno” jelo. Umijesili su fino tijesto i od njega formirali raviole punjene skutom. Prelili su ga umakom u kombinaciji repova škampa i kaneštrela te domaće šalše koju nakuhaju u kolovozu (pri- šapnula mi je konobarica). U taj slatkasti, jedva u natruhama kiselkasti umak dodali su i kratko prokuhali malo vrtnih šparoga, šeri rajčica i paski, odnosno mladice cvijeta češnjaka.

I ne samo za atrakciju na rubu tanjura jedan poveliki malo kuhani škamp. Sve skupa prepuno privlačnih okusa. Milina jedna! Opet jelo koje na prvu, kad tanjur donesu pred tebe misliš nije nikakva senzacija. A ono, pretvoreno u razigranu okusnu ljepotu, pamtljivo za vazda. Jako, jako dobro ugođen restoran. Kao ogledni primjer kako valja posložiti okuse, a i cijelo funkcioniranje restorana.

Odabir vina

Uglavnom hrvatska vina s naglaskom na prirodna i sortna. Vino kuće: malvazija, Dejan Rubeša (OPG Plovanić, Kastav), 110 kn (0,75 l), 15 kn (1 dl).

Cijene

Riblja simfonija 100 kn; domaći ravioli punjeni skutom u umaku od kaneštrela 100; škartoc - trlja, brancin, orada, škamp 140; plemenita riba 400 (1 kg); degustacijski menu od 5 sljedova 320 - 360; od 6 sljedova 400 - 450; couvert 22 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 06:23