ISKUSNI UGOSTITELJ

RESTORAN NA KRAJU GRADA: Može li lokal s 200 sjedećih mjesta, čiji su core business svadbe, krizme i krstitke, postati primamljiv à la carte gostima?

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Može li restoran na kraju grada, doista velikih kapaciteta, s 200 sjedećih mjesta, čiji su core business, dakle, svadbe, krstitke, krizme i karmine, ostvariti ambiciju da postane primamljiv i à la carte gostima?
Može li restoran na kraju grada, doista velikih kapaciteta, s 200 sjedećih mjesta, čiji su core business, dakle, svadbe, krstitke, krizme i karmine, ostvariti ambiciju da postane primamljiv i à la carte gostima?

S obzirom na to da su, recimo, Garden Brewery ili kultni Vukušić, također u industrijskoj zoni na istoku grada, na Žitnjaku, dobro posjećeni, a Tagliata je tek nešto dalje, blizu Domovinskog mosta kod Struga, čini se da bi to i njima moglo poći za rukom.

Zagreb, 191119.
Novootvoreni restoran Tagliata i ponuda njihovih jela. Restoran se nalazi u priprdnom okruzenju s jezerom i igralistima za sport i djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zasad, bez obzira na obližnju postkataklizmičku okolicu, u kojoj odjednom naiđete na impozantno kružno restoransko zdanje uz jezero u kojem se skrasio i par labudova, te uredne i dobro održavane sportske terene, dječje igralište i voćnjak, sve odaje dojam obiteljskog vikend-izletišta.

Zagreb, 191119.
Novootvoreni restoran Tagliata i ponuda njihovih jela. Restoran se nalazi u priprdnom okruzenju s jezerom i igralistima za sport i djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

No, iskusni ugostitelj Josip Marić, koji je ovdje ušao u najam (cijeli je kompleks u vlasništvu Zagrebačkih otpadnih voda) te otvorio početkom rujna, ima i ambiciju i strategiju za podizanje restorana na višu razinu.

Zagreb, 191119.
Novootvoreni restoran Tagliata i ponuda njihovih jela. Restoran se nalazi u priprdnom okruzenju s jezerom i igralistima za sport i djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Privući zahtjevnije restoranske goste naumio je upravo kvalitetnim komadima svježeg mesa ispečenima pod pekom ili na roštilju, ali i prvoklasnim morskim plodovima, oboritom ribom i tunom, jer je kao vlasnik trogirske Kapasante godinama jako dobro povezan s tamošnjim ribarima.

Zagreb, 191119.
Novootvoreni restoran Tagliata i ponuda njihovih jela. Restoran se nalazi u priprdnom okruzenju s jezerom i igralistima za sport i djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Kuhinja je odlično opremljena, ima i pet komora za skladištenje i odležavanje namirnica, čime uspijeva servisirati i svoj gradski lokal Brzi u Koranskoj ulici gdje se preko tjedna hrane zaposlenici iz obližnjih ureda, kao i catering. Uz spomenuta pečenja i razne verzije tagliate, vrijedi istaknuti jako dobar burger od čiste janjetine poslužen u lepinji s grilanim slavonskim sirom te razna mesna jela na žlicu među kojima se ističe pašticada s drniškim pršutom i pošipom.

Zagreb, 191119.
Novootvoreni restoran Tagliata i ponuda njihovih jela. Restoran se nalazi u priprdnom okruzenju s jezerom i igralistima za sport i djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Od juha svakodnevno su na meniju domaća govedska, od vrganja i upravo izvrsna juha od jadranskih kozica. Rižoti, crni i s jadranskim kozicama, su od arborio riže, a tjestenina su domaći pljukanci s crnim tartufom ili s vrganjima. Od hladnih jela u ponudi su domaći slavonski kulen, Gligorini sirevi, pršut iz Bure&Soli, a rade i svoje paštete, od patke, vrganja, škrpine, kao i tapenade. Deserti su domaći: razne savijače, čokoladne kocke s rogačem i jabukom, čokoladni mousse... Cijene su vrlo prijateljske.

Zagreb, 191119.
Novootvoreni restoran Tagliata i ponuda njihovih jela. Restoran se nalazi u priprdnom okruzenju s jezerom i igralistima za sport i djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Imam svoje nabavljače s kojima godinama radim i nikada ne uzimam smrznuto meso ili samo određene komade, uvijek samo cijelo tele, june ili janje koje onda ovdje tranširamo - ističe Marić. -

Zagreb, 191119.
Novootvoreni restoran Tagliata i ponuda njihovih jela. Restoran se nalazi u priprdnom okruzenju s jezerom i igralistima za sport i djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Tako dobijemo puno bolju cijenu, a uvijek iskoristimo baš sve jer za to imamo dobre uvjete. Primjerice, dijelove janjetine koji nisu predviđeni za peku otkostimo i sameljemo za burger. Vinska lista u Tagliati nije velika i na njoj su vina isključivo domaćih vinara - 7, 8 crnjaka i desetak bijelih etiketa. I cijene vina su umjerene, a vjerojatno nigdje drugdje ne možete naručiti butelju izvrsnog Jakob Cuveea za 160 kuna.

Zagreb, 191119.
Novootvoreni restoran Tagliata i ponuda njihovih jela. Restoran se nalazi u priprdnom okruzenju s jezerom i igralistima za sport i djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Tagliata se nedavno pridružila Tjednu restorana, pa se Marić, zadovoljan odzivom gostiju, odlučio proglasiti svoj mjesec restorana, koji traje do 12. prosinca. Tako u tri slijeda za 100 kuna možete provjeriti što i kako se ovdje kuha, pa bi se i za Tagliatu, restoran na kraju grada, uskoro još moglo čuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2025 08:48