S obzirom na to da su, recimo, Garden Brewery ili kultni Vukušić, također u industrijskoj zoni na istoku grada, na Žitnjaku, dobro posjećeni, a Tagliata je tek nešto dalje, blizu Domovinskog mosta kod Struga, čini se da bi to i njima moglo poći za rukom.

Zasad, bez obzira na obližnju postkataklizmičku okolicu, u kojoj odjednom naiđete na impozantno kružno restoransko zdanje uz jezero u kojem se skrasio i par labudova, te uredne i dobro održavane sportske terene, dječje igralište i voćnjak, sve odaje dojam obiteljskog vikend-izletišta.

No, iskusni ugostitelj Josip Marić, koji je ovdje ušao u najam (cijeli je kompleks u vlasništvu Zagrebačkih otpadnih voda) te otvorio početkom rujna, ima i ambiciju i strategiju za podizanje restorana na višu razinu.

Privući zahtjevnije restoranske goste naumio je upravo kvalitetnim komadima svježeg mesa ispečenima pod pekom ili na roštilju, ali i prvoklasnim morskim plodovima, oboritom ribom i tunom, jer je kao vlasnik trogirske Kapasante godinama jako dobro povezan s tamošnjim ribarima.

Kuhinja je odlično opremljena, ima i pet komora za skladištenje i odležavanje namirnica, čime uspijeva servisirati i svoj gradski lokal Brzi u Koranskoj ulici gdje se preko tjedna hrane zaposlenici iz obližnjih ureda, kao i catering. Uz spomenuta pečenja i razne verzije tagliate, vrijedi istaknuti jako dobar burger od čiste janjetine poslužen u lepinji s grilanim slavonskim sirom te razna mesna jela na žlicu među kojima se ističe pašticada s drniškim pršutom i pošipom.

Od juha svakodnevno su na meniju domaća govedska, od vrganja i upravo izvrsna juha od jadranskih kozica. Rižoti, crni i s jadranskim kozicama, su od arborio riže, a tjestenina su domaći pljukanci s crnim tartufom ili s vrganjima. Od hladnih jela u ponudi su domaći slavonski kulen, Gligorini sirevi, pršut iz Bure&Soli, a rade i svoje paštete, od patke, vrganja, škrpine, kao i tapenade. Deserti su domaći: razne savijače, čokoladne kocke s rogačem i jabukom, čokoladni mousse... Cijene su vrlo prijateljske.

- Imam svoje nabavljače s kojima godinama radim i nikada ne uzimam smrznuto meso ili samo određene komade, uvijek samo cijelo tele, june ili janje koje onda ovdje tranširamo - ističe Marić. -

Tako dobijemo puno bolju cijenu, a uvijek iskoristimo baš sve jer za to imamo dobre uvjete. Primjerice, dijelove janjetine koji nisu predviđeni za peku otkostimo i sameljemo za burger. Vinska lista u Tagliati nije velika i na njoj su vina isključivo domaćih vinara - 7, 8 crnjaka i desetak bijelih etiketa. I cijene vina su umjerene, a vjerojatno nigdje drugdje ne možete naručiti butelju izvrsnog Jakob Cuveea za 160 kuna.

Tagliata se nedavno pridružila Tjednu restorana, pa se Marić, zadovoljan odzivom gostiju, odlučio proglasiti svoj mjesec restorana, koji traje do 12. prosinca. Tako u tri slijeda za 100 kuna možete provjeriti što i kako se ovdje kuha, pa bi se i za Tagliatu, restoran na kraju grada, uskoro još moglo čuti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....