dobra preporuka

Restoran na Pelješcu ima terasu od milijun dolara, a sve je svježe, obilno i ne preskupo

 Privatna Arhiva/
Vjetar s Vignja trebao bi napuniti jedra sličnim restoranima na Jadranu

No vrlo je izgledno da ćete, ako ste odsjeli negdje u blizini na Pelješcu, onamo svratiti, i opet se vratiti, radi dobre, zabavne hrane koju po pristupačnim cijenama nudi središnji viganjski beach bar Čiringito. Jer, dobar se glas daleko čuje.

Viganj se proteže duž obale u najužem dijelu kanala između Pelješca i Korčule, a zbog idealnog maestrala koji puše u ljetnim mjesecima omiljeno je odredište surfera. Upravo je ta supkultura, osim što je generirala nevjerojatno opuštenu, pozitivnu atmosferu, svojim prehrambenim navikama odredila ponudu mjesta - brzo, svježe, obilno i ne preskupo. Čiringito (podrijetlo imena je kubansko, a danas se u Španjolskoj chiringuitom naziva svaki bar na plaži) postoji desetak godina, a rado ga navodimo kao primjer pametne i poštene ponude lokalnih proizvoda prihvatljivih internacionalnoj mladoj publici. Na prvi se pogled jelovnik, koji je podijeljen na poglavlja Doručak, Bruskete, Salate, Plate, Tjestenine, Glavna jela i Fast Food, čini pretjerano opsežnim, no zapravo je riječ o inteligentno osmišljenoj ponudi jela u kojoj se rotiraju više-manje iste namirnice: domaće povrće i kozji sir, jadranska tuna, svježa i dimljena, brancin, slani inćuni, lignje, hobotnice, kozice, steakovi, janjetina…

Vlasnici Čiringita su rođeni Pelješanin Dino Dalmatin i njegova supruga Jolanda, inače Španjolka čiji je utjecaj itekako vidljiv na njihovim tanjurima.

Prvo naručujemo bruskete - vidjeli smo ih za susjednim stolom i odmah ih poželjeli. Imaju ih devet različitih, od kojih su tri veličine lepinje pa recimo da glume pizzu. Odlučujemo se za dvoje manje, po pet komada, nazvanih Pelješac i Škoj. Porcija od pet odnosno 10 brusketa stoji 35/70 kuna, što je više nego prihvatljivo s obzirom na ono što nam je stiglo za stol. "Pelješac" na hrskavoj krušnoj kriški nudi sušene i svježe rajčice, koje konzekventno nazivaju lokalno "pamidore", te roquefort i pinjole, a "Škoj" riblju paštetu, rikulu, mariniranu ribu, pamidore, motar i parmezan. Vrlo lijepo, ukusno i zasitno, ali već smo bili naručili sljedeća jela: svježu jadransku tunu s grilla s rižom, pečenim povrćem i salatom (120 kn), te još dvije salate - miješanu od svježeg povrća s bučinim sjemenkama (45 kn) i tuna salatu s pečenim paprikama, crnim maslinama, kaparima, kapulom, pamidorima… (60 kn).

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Konobar, simpatični, spretni sezonac iz Osijeka, sugerirao je tunu jer je "sad iz mora", no ovo ipak nismo očekivali: jedan od najboljih komada grilane tune koji smo pojeli u posljednje vrijeme, svjež i savršeno ispečen, ružičast iznutra, bez ikakve naznake teškog mirisa koji toj plavoj ribi može donijeti samo nekoliko sekundi predugog pečenja, čemu smo i prečesto svjedočili. Čista petica. Pardon, desetka. I tuna u salati bila je svježa, a čak su i takvi manji komadi, iako nužno pečeniji, sačuvali sočnost. Miješana salata bila je hrskava i osvježavajuća. Obje su došle u doista velikim porcijama.

image
Privatna Arhiva/

Naravno, došli smo opet. Drugi put naručili smo Čiringito salatu - s kozicama, rikulom, slanutkom, sirom i tikvicama, te Steak salatu (komadići junećeg steaka, rikula, plavi sir, sušene pamidore, pinjoli, tikvice), a probali smo i desert - finu rožatu serviranu u lončiću. Iako vinska lista donosi dvadesetak zanimljivih lokalnih etiketa, odlučili smo se za pošip Čiringito, vrlo dobro vino kuće vlasnika Dina Dalmatina, koji proizvodi i svoje jako dobro maslinovo ulje. Čiringito nudi i nekoliko craft piva i rakija te dvadesetak koktela.

Od stola pod palmom uz samu plažu doista nije lako otići, a malo nas je ipak zabrinula informacija da će Čiringito nakon ove sezone morati pronaći novu lokaciju. Šteta, no vjerujemo da će ovaj pelješko-seviljski bračni par privući publiku na koju se god stranu Vignja, ili Jadrana, pomaknuo. Jer stvarno znaju kako se to radi, pa bi od njih bi trebali učiti i mnogi drugi duž cijele naše morske obale skupa s otocima.

Gordan Zečić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:01