TRATTORIA MLIN

RESTORAN NADOMAK SPLITA NOVO JE HIT MJESTO OVE ZIME: "Ovdje je ispečena prva pizza u Dalmaciji, a danas poslužujemo i omiljene domaće delicije!"

Trattoria Mlin restoran je s tradicijom dugom gotovo četiri desetljaća, a u svojoj je bogatoj prošlosti bio omiljeno okupljalište igrača Hajduka, glumaca, pjevača, umjetnika i poduzetnika

Poznata je činjenica da se dalmatinski gradovi tijekom jesenskih i zimskih mjeseci nerijetko bore s nedostatkom gastronomskog, zabavnog i kulturnog sadržaja. S prvim naznakama rujanskih kiša, veliki broj ugostiteljskih objekata instinktivno zatvara vrata i iščekuje novu sezonu.

Međutim, takvoj tržišnoj logici već godinama odolijeva Trattoria Mlin, restoran u Žrnovnici, malom mjestu koje administrativno pripada gradu Splitu, a do kojeg se vožnjom iz centra grada stiže za oko desetak minuta. U spomenutom restoranu iz tjedna u tjedan organiziraju se različiti oblici zabave i nude se fine delicije koje rijetko koga moga ostaviti ravnodušnim. Ne čudi stoga što je Trattoria Mlin postala jedno od omiljenih lokacija ove jeseni na širem splitskom području, a tako će i biti, čini se, tijekom adventskih tjedana.

Žrnovnica je, Splićani vole kazati, svojevrsna oaza mira s malomišćanskom tradicijom. U tom mjestu s nešto više od tri tisuće stanovnika sve više splitskih poslovnjaka, estradnih zvijezda i sportaša gradi svoje vikendice, a zbog takvog trenda potencijal Žrnovnice prepoznalo je i lokalno stanovništvo pa je u proteklim godinama tamo izgrađeno više desetaka urbanih vila s bazenima i raskošnom ponudom.

Takve okolnosti dovele su do stanovite ekspanzije turističkog sadržaja, mjesto je naglo živnulo i možemo kazati – živi čak i zimi, dakle u mjesecima kad je u Splitu prava lutrija pronaći mjesto gdje ćete po pristupačnoj cijeni moći kvalitetno jesti, zabaviti se ili pronaći prostor za dobar team-building svoje tvrtke.

Trattoria Mlin nalazi se na tamošnjoj rijeci koja protiče kroz centar mjesta, vanjski dio restorana doslovno podsjeća na usidreni brod. U toj bašti staroj četiri desetljeća nakupilo se, kažu mještani, toliko priča da bi se o svemu mogla napisati knjiga. Široj javnosti malo je poznata činjenica da su u Mlina redoviti gosti bili poznati sportaši ili da su pak primjerice Boris Dvornik i Miljenko Smoje nakon marende u Mlina čak znali i zapjevati, a česta gošća tamo je bila i Zorica Kondža.

Naš restoran izgrađen je na temeljima stoljetne vodenice. Tu na rijeci prije su se nalazili Mlinovi pa otuda i ime kojeg danas nosimo”, priča Claudio Markovina koji danas vodi restoran budući da je nastavio ugostiteljsku tradiciju svojih roditelja.

Zanimljiva je i činjenica da su njegov restoran davne 1980. svečano otvorili tadašnji Hajdukovi velikani Davor Grčić Gaga i Bernard Bajdo Vukas. Tada je Trattoria Mlin bila prva privatna pizzerija u Dalmaciji. Ubrzo je restoran stekao veliki ugled i po cijeloj Dalmaciji se pronio glas o kultnom talijanskom receptu za pizzu. Na večeru se, prepričava Markovina, stizalo iz cijele regije, a kako je posao rastao proporcionalno je i rasla njihova ponuda pa su se uz pizzu okrenuli grillu i mesnim specijalitetima ali i dalmatinskim delicijama poput domaćeg pršuta, sira, pašticade, soparnika, domaćeg kruha, a po narudžbi je moguće dobiti i riblje jelovnike. Tu je i široka vinska karta pri čemu domaćin posebno ističe vina Matela, brend stare obitelji Kovač iz Kaštel Sućurca.

U radu su Trattoriju Mlin omele ratne prilike i restoran je jedno vrijeme bio zatvoren. Prije nešto više od pet godina ovaj je objekt uz most na Žrnovnici pred kojim je završavala drevna Poljička kneževina, temeljito preuređena.

Danas je restoran redovna ‘štacija’ većim društvima, parovima, poslovnim partnerima ali i mnogim poznatim licima. Naime, grijana bašta uz žubor vode mnogima je jamac bajkovitog ambijenta dok je unutrašnji dio restorana također rustikalno uređen. Radi se o objektu koji samo u bašti može primiti oko 70 gostiju pa Trattoriju Mlin u zadnje vrijeme upravo zbog toga sve više ljudi odabire za proslave krštenja, krizme, poslovne domjenke pa čak i svadbe.

Ako je suditi po objavama na društvenim mrežama, čini se da je Trattoria Mlin i danas ostala omiljeno utočište splitskim facama. Tako su tamo česti gosti glumica Ana Gruica, akademski slikar Zvonimir Mihanović, ali i mnogi drugi splitski poduzetnici i političari.

Naša tajna krije se u čuvanju tradicije naših djedova i baka, ali i u ljubavi s kakvom pristupamo poslu. U Mlinu smo još davno stavili naglasak na autohtone dalmatinske specijalitete. Više desetljeća gradimo priču na istoj bazi i mislim da je to ključno - s gostom razvijati odnos povjerenja, jednog prijateljstva, dati sve najbolje od sebe i pritom ne izigravati genija i previše ne eksperimentirati s raznim ponudama i cijenama, jer u konačnici zašto mijenjati nešto što dobro ide. Danas ljudi u doba interneta i globalizacije naprosto imaju previše izbora i zanimljivo je da se uvijek vraćaju onom iskonskom i jednostavnom što ih veže za obitelj, grad, običaje”, ispričao je Markovina dodavši kako je baš prošlog tjedna u Trattoriji Mlin održano svečano otvorenje zimske sezone. Tada je mlin bio dupkom pun, a gosti su u jelu uživali uz glazbu uživo, odnosno klapsku izvedbu poznatih dalmatinskih hitova.

U takvom tonu, ističe chef kuhinje u Trattoriji Mlin, planiraju nastaviti tijekom čitave zime.

Želimo da lokalna zajednica prepozna da će se svaki vikend nešto događati u Trattoriji Mlin i da će na raspolaganju imati bogate jelovnike u tri slijeda po normalnim cijenama. Trenutno se spremamo i za organizaciju adventskih druženja i večera koje organiziraju firme pa tako od idućeg tjenda u ponudu dodajemo idealna jela”, istaknuo je kazavši kako će se moći naći svega “puno lipoga i domaćega” – od kuhanog vina, ručno rezanog domaćeg pršuta, sira, dimljenih kobasica i namaza preko podušene teletine s kiselim kupusom i rustikalnim krumpirima pa sve do ribljih specijaliteta, crnog rižota i tjestenina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 13:24