NAGRADA: BESPLATAN RUČAK

Restoran u Kini izazvao goste da pojedu više od 100 dumplingsa, a onda je pokrenuta istraga

 Victor Mui/Unsplash/
Budući da je Kina prije nekoliko godina uvela zakon kojim zabranjuju bacanje hrane, oko ovog je natjecanja nastao veliki problem

Policija je nedavno upala u jedan restoran u gradu Yibinu, u kineskoj pokrajini Sichuan, nakon što je do njih došla vijest o izazovu pod nazivom "kralj izazova velikog želuca". Riječ je, naime, o natjecanju koji je restoran predstavio svojim gostima, a cilj kojeg je bio pojesti 100 komada dumplingsa.

Onaj gost koji u tom naumu uspije, osvojit će besplatan obrok u restoranu, najavili su. Izazov su najavljivali na društvenim mrežama, a potom je to uočila i tamošnja Državna uprava za regulaciju tržišta i najavila pokretanje istrage kako bi otkrili je li restoran prekršio zakon o bacanju hrane.

Tamošnji zakon protiv bacanja hrane donesen je 2021. godine i to nakon što je vlada uputila oštre kritike blogerima i korisnicima društvenih mreža koji su uživo prenosili svoje prejedanje i na račun toga skupljali pratitelje. Mnogi profili zbog toga su čak bili maknuti s društvenih mreža.

Iako su natjecanja ovakvog tipa prilično popularna u svijetu, posebice u zapadnim zemljama, u Kini i dalje izazivaju uglavnom negativne reakcije te se smatraju šokantnima. Restoran, ime kojeg kineski mediji nisu naveli, zbog kršenja zakona mogao bi dobiti kaznu od otprilike 1250 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:59