ISPROBALI SMO

Restoran u zagrebačkim Gajnicama nudi superpopularno azijsko jelo, za 20-ak eura isprobati možete više od 20 dodataka, od gljiva do janjetine

Posjetili smo poznatu čajanu i bistro i isprobali hot pot u koji smo umakali listiće janjetine i čitav niz drugih dodataka

Jing Yuan Teahouse & Bistro u zagrebačkim Gajnicama omiljeno je mjesto sve brojnijih ljubitelja pravog kineskog čaja, ali i onih koji vole pojesti nešto iz njihove kuhinje. Ponuda jela nije velika, ali je autentična. Simpatični vlasnici, Ivy i Alex Wang, u ponudu su još prije godinu dana uveli i tradicionalni hot pot, vrlo popularno jelo, neizostavno na svim obiteljskim okupljanjima ili druženjima s prijateljima. Na pamet nam odmah pada švicarska tradicija okupljanja oko fonduea.

CIJELU PRIČU O JING YUAN TEAHOUSE & BISTROU PROČITAJTE OVDJE

image
Privatna Arhiva/

O ČEMU JE RIJEČ?

Hot pot je engleski naziv za jelo popularno u cijeloj Kini, gdje se dijeli na sjevernjački i južnjački stil, a u raznim je verzijama popularan i u Koreji, Tajvanu, Kambodži, Japanu itd., dakle u velikom dijelu Azije. Riječ je o jelu koje se priprema za stolom i uključuje sve okupljene.

U posudi podijeljenoj na dva dijela, smještenoj na sredini stola, kuhaju se dva temeljca, jedan blag i jedan prilično ljut. Oko tog kuhala po stolu su razvrstane razne namirnice: meso, riba, kozice, tofu, štapići bambusa, rižini kolačići, valjušci od ribe i mesa, batat, daikon, pak choi, kineski kupus, alge, gljive itd. Tu je i više sastojaka za umak: sitno sjeckani češnjak, mladi luk, kikiriki, dvije vrste paprike, koje svatko po želji u svom tanjuru pomiješa sa soja sosom i rižinim octom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Sve u svemu, na stolu je dvadesetak različitih namirnica, koje okupljeni štapićima ubacuju u kipuće temeljce na nekoliko sekundi ili minuta, ovisno o izboru. Vrlo tanke, poput carpaccia, listiće janjetine stavili smo npr. u malo metalno cjedilo i umočili u temeljac na samo nekoliko sekundi, a zatim ga pomiješali s umakom u našim tanjurima. Jednako tako i ribu. Gljive (crno Judino uho) ostavili smo nekoliko minuta, kao i neke vrste povrća.

ISPROBALI SMO...

Hot pot nam je predstavila Ivy, rodom iz Chongqinga, objašnjavajući nam kako engleska riječ hot u ovom jelu ima trostruko značenje. Prvo, temeljci su vrući, odnosno vriju cijelo vrijeme za stolom. Drugo, jedan je od njih ljut. Treće, atmosfera oko stola je također dobro zagrijana. Sasvim je jasno da je društveni aspekt bitan dio ovakvog objeda, a familijarna atmosfera koja vlada ovom čajanom s ovim je jelom postala još toplija.

image
Privatna Arhiva/
image

Osim hot pota, Ivy nam je pripremila i čaj

Privatna Arhiva/

Hot pot objed može trajati satima. Kako temeljac polako isparava i nestaje, on se i reducira i postaje koncentriraniji, pa uvijek imaju viška sa strane kojim se obično dolijeva.

Ovo vrlo ukusno jelo, koje kreirate sami po svom ukusu birajući sastojke, slijedom kojim želite, ujedno je i jako zabavno.

U Jing Yuan Teahouseu pripremaju hot pot za četvero (16 jela), za šestero (22 jela), a po osobi to će vas stajati tek nešto više od dvadesetak eura, odnosno 160 kuna. A ako se odlučite za vegetarijansko varijantu (12 jela), još i manje.

Iskustvo kineskog hot pot ručka ili večere vrijedi si priuštiti, kako zbog intenzivnih okusa, tako i zbog veselja oko stola u domu ove drage kineske obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:24