Novo na sceni

Restorani azijske kuhinje u Zagrebu upravo su dobili jako dobru konkurenciju, otvoren je YEZI

U sklopu novootvorenog hotela art‘otel Zagreb otvoren je i novi restoran moderne azijske kuhinje, bili smo na večeri uoči otvorenja

Na križanju Petrinjske i Amruševe, u sklopu art‘otela Zagreb, danas je i službeno otvorenje novog azijskog restorana YEZI. Riječ je o panazijskom restoranu koji će zagrebačkoj publici nuditi jela moderne azijske kuhinje koja smo sinoć u uskom krugu ljudi mogli kušati među prvima.

image

Restoran Yezi

Privatni album

YEZI je restoran i bar, kojim u središnjem dijelu dominira veliki šank, a na kojem ćete moći popiti pića koja još niste imali priliku kušati u našoj metropoli. I dok put desno od šanka voli u lobby hotel, lijevo je restoran ugodne atmosfere u tamnim tonovima i decentne rasvjete, preudobnih stolica i uočljivih simbola imena restorana - padajućeg lista koji je ugraviran u lanene ubruse servirane na stolovima. Cijelim prostorom, kako i ime hotela sugerira, dominiraju djela Borisa Bučana, našeg velikog likovnog umjetnika, slikara i grafičkog dizajner koji nas je napustio sredinom ove godine.

Imali smo priliku kušati degustacijski meni koji se sastojao od selekcije jela po odabiru chefa restorana ili, kako rado ističu, "best of the best dishes".

image

Salata s patkom

Privatni album
image

Gof s mladim graškom

Privatni album
image

Tuna s umakom od jabuka i senfa

Privatni album

Za predjelo su nam prvo poslužene salate. Prvo je stigla grilana tuna s ponzu umakom s jabukama i senfom, posuta sezamom, zatim i gof u yuzu-soja dresingu s mladim graškom i naribanim tartufom, a posljednja i hrskava patka s dresingom od senfa i javorova sirupa s grejpom, pinjolima i chilijem. I dok su prva dva jela bila očekivanih svježih i nježnih okusa poslužene ribe, posljednje je bilo iznenađenje puno okusa - na mahove slatko, hrskavo, osvježavajuće, ugodno kiselo... Baš kako treba za nastavak ovog putovanja kroz okuse Azije.

image
Privatni album

U nastavku ove premijerne večere kušali smo Dim Sum, kojih je ovdje u ponudi 40 vrsta. Prvo su na stol stigli goveđi file, foie grass s edamameom, mahunama i teriyakijem, a potom i gljive s yuzuom i tartufom u bao pecivu. Goveđe gyoze bile su slasne, pune okusa i uopće ih nije bilo potrebno dodatno začinjati, dok su nas gljive osvojile i vizualnom prezentacijom, jer izgledale su kao veliki zlatni šampinjoni, a kapice bao peciva bile su punjene lijepo obrađenim i začinjenim gljivama.

image

Xiao Long Bao

Privatni album
image

Ravioli punjeni jastogom, rakovicom i kozicama

Privatni album

Potom smo usluženi s Xiao Long Baom sa svinjetinom, crnilom od sipe i goji bobicama te raviolom punjenim mesom od jastoga, rakovice i kozice u umaku od yuzua i maslaca. Za ljubitelje rakova i osvježavajućih okusa, kakvi smo i mi, spoj ovog nježnog mesa i yuzua u punjenom raviolu, bio je neodoljivo dobar. Xiao Long Bao, s druge strane, moćan je i bojom, i teksturom, i okusom te potpuna suprotnost nježnom raviolu.

image

Od bijelih vina služen je Cossetto Chardonnay

Privatni album
image

Rainbow Ravioli

Privatni album

Slijed Dim Suma završili smo s Rainbow raviolom punjenim morskim plodovima, koji nas je mamio s tanjura svojim "zelenim očima". Izgledao je kao neobično malo morsko stvorenje koje mijenja boju ovisno o tome u kojem se okruženju nalazi. Naravno, riječ je o tijestu koje se prelijevalo iz bijele u crnu boju, a oči koje smo spomenuli bila su mlada zrna graška. Punjenje je bilo sočno i intenzivnih okusa mora.

image

Brancin s crnim grahom poslužen s rižom i blitvom

Privatni album
image

Čileanski brancin s crnim grahom

Privatni album

Za glavno jelo posluženi su nam prvo brancin, a potom i janjetina. Brancin je stigao na tanjuru omotan listovima mlade blitve povrh kojeg je bio serviran crni grah, a kao dodaci posluženi su nam jasmin riža i blitva posuta sezamom. Meso ribe bilo je besprijekorno, meko kao putar i topilo se u ustima. Kako su nam objasnili riječ je divljem brancinu koji nabavljaju u Čileu.

image

Korejski pikantni janjeći kotleti

Privatni Album/
image

Od crnih vina u ponudi je bila limitirana edicija Plavca malog pelješke vinarije Grgurević

Privatni album

S druge, pak, strane, janjeći kotleti bili su blago pikantni, ali divno sočni i mekani, bez onog opojnog mirisa na kakve smo znali naići u nekim restoranima. Servirani su sa sitno narezanim mladim lukom koji je cijelom jelu dao dodatnu hrskavu notu i osvježenje, a uz njega nam je prijao i slatki sojin umak koji je bio serviran uz glavna jela.

image

Selekcija deserata

Privatni album

Konačno, cijelu večeru zasladili smo uz selekciju odabranih deserata - sladoledima od matche i yuzua, te kolačima od jagode i jasmina koji su bili prezentirani na velikom pladnju na kojem je sve prštalo od boja.

Nakon isprobanog, slobodno možemo reći kako je s Yezijem u Zagreb stigla jako dobra konkurencija restoranima azijske kuhinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 02:54