BEZOBZIRNI GOSTI

"Rezervacija nije samo poziv na telefon i kratak razgovor sa restoranskim osobljem!"

 Tomislav Kristo/Cropix
Dobar servis i pozitivno iskustvo u restoranu je dvosmjerna ulica i jednako su za nju zaduženi gosti kao i restoransko osoblje.

Poznati chef Mate Janković na svojim društvenim mrežama napisao je sadržajnu i edukativnu objavu o sustavu rezervacija u restoranu. Mnogi ugostiteljski objekti muku muče sa slabo educiranim ili jednostavno bezobzirnim gostima koji ne otkazuju pravovremeno svoje rezervacije.

Također, brojni gosti ili ne znaju ili su toliko komotni da minimum pristojnosti nalaže da se restoranskom osoblju javi bilo kakva promjena u glede njihove rezervaciji bilo da se radi o alergijskim reakcijama, posebnim napomenama, broju gostiju koji dolazi na večeru i slično.

Dobar servis i pozitivno iskustvo u restoranu je dvosmjerna ulica i jednako su za nju zaduženi gosti kao i restoransko osoblje. Svaki odnos trebao bi se temeljiti na poštovanju. U stranim zemljama i mnogim restoranima, sustav rezervacija uređen je na način da prilikom rezervacije morate ostaviti podatke kreditne kartice i ako se ne pojavite, restoran ima pravo "skinuti" iznos koji je transparentno naveden prilikom rezervacije. Tim činom se restoran ograđuje od dodatnih gubitaka.

Mate Janković je na društvenim mrežama progovorio o bezobzirnom ponašanju gostiju, a objavu prenosimo u cjelosti. Naravno, ovakvi slučajevi nisu novi, ali potrebno je podsjećati i educirati goste o restoranskom bontonu jer je ugostiteljima u cilju da pruže najbolje iskustvo. Aljkavim ophođenjem gostiju uskraćena je prilika restoranu da se pokaže u svom najboljem svjetu.

Rezervacija nije samo poziv na telefon i kratak razgovor sa restoranskim osobljem. Puno toga je kod rezervacije bitno i može se komunicirati prilikom tog poziva.

Ukoliko je netko alergičan na neku namirnicu bilo bi to lijepo napomenuti prilikom rezervacije, ako netko slavi rođendan ili je u pitanju neki drugi bitan razlog proslave ili druženja, ako su u pitanju mala djeca ili stariji ljudi, ako postoje preferencije oko sjedenja (nisko, visoko, uz prozor, na intimnom mjestu, uz sank) ako je netko vegetarijanac ili vegan također bi bilo lijepo da se restoranu postavi upit kakav je status pripreme hrane i ugošćavanja gostiju s tim željama.

Sve su to stvari koje se daju dogovoriti i riješiti prije samog ulaska u restoran. Time ste osim činjenice da imate stol i termin, riješili i stvari koje bi potencijalno mogle biti problem ako se adekvatno ne dogovore.

Očekivati da su svi spremni na ono što očekujete nije u svakoj situaciji niti u svakom restoranu moguće, zato se neugodnosti daju izbjeći normalnim upitima i razgovorom.

Ako ste rezervirali i ne možete doći, minimum pristojnosti nalaže da restoran nazovete i otkažete. Minimum pristojnosti nalaže i da javite da kasnite budući da restoran prilikom kašnjenja bez poziva ima pravo taj stol izdati nekom drugom. Ako taj drugi u tom trenutku postoji.

Ako ste rezervirali stol za 6 a dolazi vas 7, ili npr 8 a dođe vas 4, također je to podatak koji restoran mora znati prije. Restoran je biznis od kojeg ljudi žive, i da bi funkcionirao mora raditi i primati goste. Zbog nonšalancije, ili čistog bezobrazluka restorani su često u nepovoljnoj situaciji gdje odbijaju goste, a rezervacija se ne pojavi ili bez najave dođe u smanjenom broju. Bolesti i otkazivanja su normalna stvar, ali ne javiti je nekulturno. Cilj je imati pune, a ne prazne stolice.

Rezervacija je dvosmjerna ulica gdje obe strane imaju obaveze i prava. Jedan kulturan poziv riješi sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:23