Uz sve hvalevrijedne napore ribara i njihovih distributera da svježa riba i dalje pristiže na naše stolove, vrlo je izgledno da će velik dio naših današnjih ribljih tanjura ispuniti riba koja je do nas došla - zamrznuta. I nema u tome ništa loše. Volimo ribu, pa smo se opskrbili - iz zamrzivača supermarketa preselili smo dva, tri paketa oslića, liganja, hame u svoje ledenice. Čak se čini da ćemo, kao nacija koja ribe jede puno manje negoli je poželjno, u ovim uvjetima pojesti i koju ribu više. Jer je zdrava, a a ima se vremena. Zamrznuta riba nutricionistički odavno ne zaostaje za svježom jer se zamrzava neposredno nakon ulova, na moderno opremljenim brodovima, suvremenom tehnologijom koja omogućava smrzavanje namirnica u samo nekoliko minuta. Na taj se način svima nama osigurava aktualna ponuda ribe tijekom cijele godine. Kod zamrznute ribe jednostavno treba pripaziti na datum pakiranja jer s vremenom gubi svoju teksturu i okus. Jednako je važno pravilno odmrznuti ribu. Filete nikad nemojte odmrzavati u vodi, nego samo u hladnjaku. Stavite je na tanjur kako vam odmrznuta tekućina ne bi kapala po hladnjaku i strpite se - računajte da će vam za filete trebati do 8 sati vremena da budu spremni za upotrebu. Cijelu ribu možete, ako vam se baš žuri, saviti u vodu kako biste ubrzali odmrzavanje, ali isključivo u hladnu, jer bi topla voda mogla pripomoći razvoju bakterija. Ostalo je na vama - vješta, maštovita priprema svaku pravilno smrznutu ribu učinit će gotovo ravnopravnom netom ulovljenoj.
Oslić a la bakalar
Punjene lignje
Zapečeni brancin
Fishburger sa srdelama
Bakalar iz pećnice
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma