PROVJERENI RECEPTI NASTASJE PETRIĆ

RIBA NA TESTU KLINACA: Tri riblja recepta s kojima možete nagovoriti djecu da zavole ribu!

 Berislava Picek
Lagani, a opet gurmanski obroci s kvalitetnim unosom proteina imaju puno dobrobiti i za našu djecu. Nažalost, gledamo li prosječnu potrošnju ribe po stanovniku u Hrvatskoj, rezultati su vrlo obeshrabrujući.

Često se i sama sebi opravdavam da nemam provjereno dobru ribarnicu u blizini kuće, no smatram da i brzo zamrznuta riba može biti kvalitetan i ukusan obrok. Naravno da se zamrznuta riba ne može uspoređivati s svježom, pogotovo ako ju kupite zaista takvu ili imate povlasticu da vam se netko iz bliže obitelji bavi ribarenjem, ali nama Zagrepčanima koji ne žive blizu Dolca teško se osloniti na lokalnu ribarnicu koja je još k tome rijetko posjećena. Nije me sram priznati da se zbog toga češće okrenem smrznutim opcijama samo kako bi i dalje upravo riblji obrok bio prisutan na našem jelovniku.

Naravno, i kod zamrznute ribe treba pripaziti na datum pakiranja jer riba gubi svoju teksturu i okus s vremenom. I pri kupnji svježe ribe imajte na umu da je riba lako kvarljiva namirnica, pa naučite prepoznati svježi ulov. Oslić je blagog okusa, pa se lijepo slaže s povrćem i tvori lagani ljetni obrok, a ako sve namirnice složite u "škartoc" i pritom djecu angažirate da vam pomognu posložiti filete ribe i kockice povrća u papir za pečenje, vjerujem da će s oduševljenjem isti taj paketić otvoriti i uživati u ručku koji su sami pripremili.

Oslić u škartocu

Tuna se s razlogom smatra jednom od najcjenjenijih riba, pogotovo zbog svojih nutritivnih vrijednosti, a i potražnja je sve veća, pa je dobar komad tune i cjenovno izdašan. Ako imate puno sreće i priliku da probate svježe ulovljenu, svakako ju ne preporučujem termički obraditi jer je njezino sirovo meso toliko ukusno i mekano da ćete odmah shvatiti zašto ju svijet toliko voli. No, ako nabavite zamrznute filete, onda vam ne preostaje drugo nego da napravite finu pašticadu.

Svijetla pašticada od tune

Zagreb, 300718.
Zdrava ljetna jela; hamburger od lososa, pasticada od tune i ribe u skartocu za djecu pripremila je Nastasja Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek

Da, i od ribe se priprema ovo poznato jelo, a ja sam napravila verziju svijetle boje kako bih zadržala riblji okus jela. Posljednja, ali nikako manje vrijedna, štoviše, možda i jedna od najboljih riba za djecu je losos. Riba bogata omega 3 masnim kiselinama, kalcijem te vitaminima B skupine idealna je za dječji rast i razvoj, pa ju preporučujem uvesti u prehranu od najranije dobi. I losos sam ovaj put nabavila smrznut, što ga ne osiromašuje nutritivno, ali izazov je dobiti najbolji okus. Predlažem vam onda jedan recept za burger od lososa koji će se savršeno stopiti s hrskavom i kremastom salatom od kupusa, a uz njega poslužite i krumpiriće iz pećnice te osvojite srca svojih mališana ovom zdravom verzijom brze hrane.

Burger od lososa

Zagreb, 300718.
Zdrava ljetna jela; hamburger od lososa, pasticada od tune i ribe u skartocu za djecu pripremila je Nastasja Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:49