VIDEO: ISPROBANI RECEPT

RIBLJE JELO KOJE ĆETE S GUŠTOM PRIPREMITI: Isprobali smo recept Mate Jankovića koji ćete ove godine rado poslužiti za Veliki petak!

 Darko Tomaš
Recept je svojevremeno podijelio Mate Janković, a mi smo ga odlučili isprobati i mislimo kako će vam odlično poslužiti za pripremu ribljeg ručka!

Prisjetili smo se nama jako dragog recepta koji vam može poslužiti za ručak na Veliki petak. Iako se taj dan najčešće priprema bakalar na sve moguće načine od kojih možda najpoznatiji bakalar na gulaš i bakalar na bijelo (bianco) vrijedi probati i nešto drugačije. Recept je svojevremeno podijelio Mate Janković, a mi smo ga odlučili isprobati.

Zagreb, 151118.
Jedan dan sa chefom Matom Jankovicem.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

"Nije ni gregada, ni brodet, ni popara ni lešo ali je fino" kako je i sam Mate prokomentirao na stranici. Kombinacija ribe, školjaka i začina jako nam se svidjela. Mi smo koristili oradu, ali vjerujemo kako će u nekoj varijanti jako dobro poslužiti i oslić samo pripazite koliko ga kuhate. Nemojte pretjerati s chilli papričicom kako se to dogodilo nama, a sjemenke anisa i komorač će vas sigurno iznenaditi kako su se lijepo uklopili u ovom jelu. Možda priprema traje nešto duže, ali ako slijedite recept sve biste trebali pripremiti bez ikakvih problema.

Zagreb, 051218.
Miele showroom u Buzinu.
Hrana za blagdane 2018 po preporuci casopisa Dobra hrana.
Na fotografiji: juha s ribom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Evo što će vam trebati od sastojaka:

500 g dagnji
1 dcl bijelog vina
malo peršina
6 češnja češnjaka
malo maslinova ulja
1 vezica mladog luka
2 veće mrkve
400 g pelata (ili 4 rajčice)
1/2 chilli papričice
nekoliko sjemenki zvjezdastog anisa
1 velika žlica pirea od rajčice
šafran
4 lignje
500 g krumpira
1 komorač
1 celer
1 orada
5 slanih inćuna
sol
papar
kopar

Priprema:

Prije svega očistite dagnje tako što ćete počupati travnati dio, a potom ih i isperite. Premjestite ih u lonac, a zatim dodajte peršin i nekoliko češnja češnjaka te 1 dcl bijelog vina. Poklopite i pričekajte da se školjke otvore. Kad su se dagnje otvorile, izvadite ih iz lonca na poseban tanjur, a vodu sačuvajte jer će vam trebati za pripremu temeljca/umaka.

Očistite dagnje.

Ako radite s pelatima, ovaj korak možete preskočiti, a ako radite sa svježim rajčicama trebate ih kratko staviti u vrelu vodu dok ne omekšaju, a zatim oguliti kožu te ukloniti koštice.

U posebnom loncu na malo maslinova ulja prodinstajte pola glavice ljubičastog luka, 1 vezicu mladog luka, 2 veće mrkve, češnjak, prethodno spomenute pelate ili rajčice, a zatim i sjemenke anisa, chilli papričicu, 1 žlicu pirea od rajčice te šafran.

Sjećate se one vode od školjaka? E, sad će vam trebati. Naime, dodajte joj još 1 glavicu luka, pola komorača, malo celera (1/2 manjeg korijena), peršin, možete i 1 rajčicu te nekoliko listića kadulje. Kuhajte dok povrće ne omekša, a potom ga ispasirajte i dodajte loncu s dinstanim povrćem.

Zatim dodajte lignje narezane na komadiće, pola glavice komorača, 4 manja do pola kuhana krumpira narezana na komadiće te filee ribe. Potom dodajte dagnje i slane inćune. Sve zajedno treba krčkati i da se riba i krumpir u potpunosti skuhaju (desetak minuta). Na samom kraju začinite s malo maslinova ulja, soli i papra po želji te koprom.

Zagreb, 051218.
Miele showroom u Buzinu.
Hrana za blagdane 2018 po preporuci casopisa Dobra hrana.
Na fotografiji: juha s ribom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:48