ŠPECERAJ ŠALABAHTER

Robne marke hrane nerijetko su izvrsne kvalitete, a daleko jeftinije od razvikanijih brendova

man in supermarket

Potrošačka košarica sve je praznija, a računi iz nabavke sve viši pa obratite pozornost na kućne brendove

Nije nužno da najukusniji proizvod uvijek bude onaj s najvišom cijenom, a kriza je najbolji trenutak da i oni najskeptičniji to iskuse. Istraživanja već neko vrijeme pokazuju kako se zbog strelovitog rasta cijena hrane dobar dio europskih potrošača masovno okreće robnim markama i jeftinijim trgovačkim lancima, što u vrijeme inflacije predstavlja jedan od najlegitimnijih i najlogičnijih načina kako smanjiti prosječne račune za špeceraj. I pritom ne treba imati predrasude - istraživanja i testovi hrane koje godinama provode neke od najuspješnijih potrošačkih udruga diljem Europe iznova pokazuju kako u testu proizvoda na prva mjesta nerijetko izbijaju, ne oni zlatni brendovi, već često znatno jeftinije robne marke, a one su posebno u prednosti kada se uspoređuje "vrijednost za novac", što u slučaju proslavljenih proizvoda često ne bude tako.

U to su se već nebrojeno puta uvjerili novinari Jutarnjeg lista i Dobre hrane, koji su u svojim brojnim testovima nekih od najpopularnijih namirnica otkrili znatan broj robnih marki koje su se pokazale boljima i ukusnijima od njihovih proslavljenih, skupljih varijanti, a slično se potvrđuje i na brojnim društvenim mrežama, na kojima korisnici i korisnice redovito razmjenjuju preporuke o kvalitetnim, jeftinijim varijantama nekih od njihovih omiljenih proizvoda.

image

Smiling woman doing grocery shopping at the supermarket and checking a long receipt, she is leaning on the full cart

Naravno, najčešće se rasprave vode oko najbolje zamjene za Nutellu - ne samo zato što je to jedan od najpopularnijih brendova, već i stoga što na tržištu sada već postoji impozantan popis "zamjenskih" artikala u kojima se može biti vrlo teško snaći, a traže se zamjene i za brendirane kapsule kave, skupe praline, alkoholna i bezalkoholna pića, konzerviranu hranu - dakle, sve ono što potrošači redovito kupuju i konzumiraju.

Dobra hrana stoga je odlučila svojim čitateljima "skratiti" put do točne informacije o dobrim zamjenskim proizvodima te smo vam pripremili kratki vodič u kojemu je moguće pronaći jeftinije verzije nekih od najomiljenijih proizvoda.

Trudili smo se obuhvatiti sve - preko slatkog i slanog, tekućeg i krutog, mliječnog i ribljeg, domaćeg i stranog, a popis je sastavljen od robnih marki koje su se pokazale najboljima na našim testovima, ali i prema preporukama korisnika na društvenim mrežama.

Osim toga, otkrili smo kako se neki od naših izbora preklapaju s odabirom britanske potrošačke udruge Which, koja je ovih dana i sama napravila sličan popis. Evo što smo za vas odabrali...

Dolciando Boeri ciliegia e liquore

Eurospin, cijena: 15,99 kn/200 g

Griotte, kultna domaća pralina s punjenjem od višnje i alkohola, suparnika je pronašla u Eurospinovoj verziji koja se prodaje doslovno na kile, a proizvod je u trgovini često i na akciji, kad se 200 grama može kupiti i za 8,99 kuna

image

Eurospin Don Jerez kava

Choco Nussa

Lidl, cijena: 21,99 kn/700 g

Britanski potrošači čokoladni namaz Choco Nussu na testu su proglasili logičnijim izborom od Nutelle, ne samo kad je riječ o okusu nego i teksturi, kao i činjenici da sadržava manje šećera i zasićenih masti. Sadrži 13 posto lješnjaka.

image

Lild Choco Nuss namaz

Queen Margot, Cream liquor

Lidl, cijena: 42,99 kn/0,7 l

Za ljubitelje čokoladnog likera Bailey's Irish cream koji žele malo uštedjeti, preporučuje se probati Lidlov Queen Margot. I jedan i drugi imaju 17 posto alkohola, a proizvod je 2009. godine u Velikoj Britaniji bio proglašen najboljim božićnim pićem te je pobijedio Bailey's, koji stoji čak 100 kuna više.

image

Lidl Queen margot liker

Blues Aranciata

Eurospin, cijena: 6,99 kn

Eurospinova marka reklamira se kao osvježavajuće piće od sicilijanskih naranči s 20 posto udjela voća, a na akciji se može pronaći i po cijeni od 5,99 za litru i pol napitka. Okusom je malo gorča od Fante, ali zato manje slatka i upola jeftinija.

image

Eurospin aranciata

Despar Pomodorini

Spar, cijena: 10,99 kn/800 g

Općenito, Sparova konzervirana cherry rajčica i više je nego dostojna zamjena za klasične pelate, a odlična je za šalše i dodatke umacima, a cijena je znatno niža od one poznatijih proizvoda.

image

Spar pomodorini pelati

Don Jerez kapsule

Eurospin, cijena: 26,99 kn/16 komada

Don Jerez kapsule jedne su od najspominjanijih na društvenim grupama kada se traži zamjena za znatno skuplju kavu za Nescafe Dolce Gusto aparate. U odnosu na flagship brand kod kojeg je cijena kapsule 2,8 kn, Don Jerez kapsula ispadne 1,7 kuna za komad, a paket se može naći i na akciji kada 16 komada stoji 19,99 kuna.

image

Eurospin Don Jerez kava

K Plus ajvar

Konzum, cijena: 26,99 kn/550 g K

Plusov ajvar na testu Dobre hrane pobrao je čistu peticu, posebno zbog svoje punoće okusa i kremaste strukture. Rađen je po makedonskoj recepturi, a proizvodi ga DIM Komerc iz Valandova.

image

K plus ajvar

Pilos namaz

Lidl, cijena: 9,49 kn/200 g

Lidlov kremasti proizvod jako je dobro prošao na testu Dobre hrane, gdje je ocijenjeno da ima snažan okus po siru, ali začina baš koliko treba, te da nije premastan. Odličan je za kombiniranje s drugom hranom.

Despar premium tuna u maslinovu ulju

Spar, cijena: 30,99 kn/125 g U testiranju najbolje konzervirane tune Sparova premium žutoperajna tuna prošla je jako dobro, a jedina zamjerka bila joj je malo slabije maslinovo ulje.

image

Spar - tuna

K Plus mozzarella

Konzum, cijena: 5,99 kuna/100 g

Najveće iznenađenje na testiranju koje je na tridesetak mozzarella provela Dobra hrana, bila je obična K Plusova mozzarella koja je proglašena najboljom među mnogim poznatijim brendovima. Fina je i prozračna, ujednačene strukture, dovoljno čvrsta, a proizvode je u Njemačkoj te je izrađena od običnog kravljeg mlijeka.

image

Lidl Philos sirni namaz

Jadranske sardele

Spar, cijena: 8,79 kn/105 g

Na testiranju Dobre hrane Sparova je jadranska srdela u biljnom ulju bila najbolja na kušanju. Okus je ocijenjen kao dobar, meso kompaktno, a jedina mana bila je možda premala razina soli. U svakom slučaju, vrlo dobar omjer cijene i kvalitete

image

Spar - srdele

Domaći maslac

Lidl, cijena: 17,99 kn/250 g

Lidlov Domaći maslac (Okusi zavičaja) na testiranju Dobre hrane dobio je ocjenu odličan zbog dobrog izgleda, kremoznosti, boje i okusa. S obzirom na to da je cjenovno daleko prihvatljiviji od Hrvatima najpoznatijih brendova, vrijedi ga imati u hladnjaku za pripremu slastica i jela.

image

Lidl domaći maslac okusi zavičaja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:10