ROBOTSKA POSLA

Robot koji kuha paellu stvorio pravu pomutnju među španjolskim ugostiteljima

 Dianahirsch
Kreatori robotske ruke rekli su kako se pomoću ovog izuma može pripremati čak nekoliko popularnih jela

Kada je prošlog tjedna na jednom sajmu ugostiteljstva predstavljen robot koji sam kuha paellu, popularno jelo iz Valencije, među španjolskim ugostiteljima nastala je prava pomutnja. Naime, saznanje da bi jedno od najpoznatijih španjolskih jela s rižom, mesom, morskim plodovima i šafranom sada mogao pripremati robot prilično je zaprepastila Španjolce, piše The Guardian.

Paella se inače priprema u posebnim posudama te je prepoznatljiva po hrskavoj korici na dnu, a zbog posebnog načina pripreme, u restoranskim je kuhinjama upravo ovom jelu važno posvetiti veliku pozornost. Kako bi oslobodili zaposlenike restorana i smanjili posao kada je u pitanju priprema ovog tradicionalnog španjolskog jela, tvrtka br5 (Be a Robot5) i proizvođač peći za paellu Mimcook osmislili su zajednički projekt i kreirali robotsku ruku koja bi uvelike mogla uštedjeti vrijeme i omogućiti zaposlenicima da se više fokusiraju na kreativni segment svoje kuhinje.

Osim paelle, objasnili su proizvođači, ovaj robot samostalno može pržiti i krumpiriće, grilati burgere i pripremati pizzu ili kroasane. No, iako je nekoliko španjolskih hotela iskazalo zainteresiranost za nabavu robotske ruke, kreatori su poručili kako zaposlenici nemaju razloga za brigu. Robot je ovdje samo kako bi se pobrinuo da riža ne zagori, da se koristi prava količina temeljca ili u slučaju da je osoba koja je inače zadužena za pripremu paelle na bilo koji način spriječena obavljati svoj posao, a ne kako bi u potpunosti zamijenio ljudsku ruku.

Također, Enrique Lillo, jedan od kreatora robotske ruke, posebno je napomenuo kako ovaj robot zapravo ne želi povezivati s paellom već ga naziva robotom za pripremu jela od riže kako se Španjolci, a posebno oni iz Valencije ne bi uvrijedili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:40