PROMIJENIMO SE!

Rovinjska škola u važnom projektu s kolegama iz Beograda i Maribora, uče djecu o održivosti

 Dusko Marusic/Cropix
Brojni restorani, restorateri i chefovi vole se hvaliti svojim održivim poslovanjem iako zapravo o tome vrlo malo znaju.

Poznati kuhar David Skoko gostovao je na predavanju na temu održivosti u rovinjskoj Strukovnoj školi Eugena Kumičića. Naime, spomenuta škola sudjeluje u međunarodnom projektu vrijednom 30 000 eura s Ugostiteljsko-turističkom školom Beograd i Srednjom školom za ugostiteljstvo i turizam Maribor koja je ujedno i nositelj projekta. Cilj projekta "Make it green" je osvještavanje lokalne zajednice o održivom načinu života, a prvenstveno učenika i nastavnika

U Europskoj uniji godišnje se baci 88 milijuna tona hrane. Neka istraživanja upućuju na to da ispitanici uopće ne doživljavaju problem otpada hrane kao svoj osobni problem i najčešće odgovaraju da "uopće ne bacaju hranu". Europska komisija procjenjuje da gotovo 10 % otpada od hrane nastane zbog nerazumijevanja oznaka roka trajanja na hrani. Kao najčešći razlog bacanja hrane navedeni su prevelika količina kupljene i pripremljene hrane. Više od trećine kućanstava (39 %) nikada ili rijetko iskoristi ostatke obroka za pripremu novog obroka.Tijekom 2021. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 9 epidemija uzrokovanih hranom s ukupno 102 oboljelih, među kojima je najučestalije bilo trovanje salmonelom. Ipak, istraživanja pokazuju da Hrvati ipak jesu iznad prosjeka kad je u pitanju teorijsko znanje, ali padamo u praksi pa podaci pokazuju da svaki stanovnik u Hrvatskoj baci 71 kilogram hrane godišnje pri čemu je najviše otpada (53 %) nastalo u kućanstvima.

Održivost, recikliranje i ponovna upotreba resursa i njihovo odgovorno korištenje najčešće su romantičarski pojmovi u našem vokabularu, a pogotovo u ugostiteljstvu. Brojni restorani, restorateri i chefovi vole se hvaliti svojim održivim poslovanjem iako zapravo o tome vrlo malo znaju pa čak i ako se odmaknemo od njihovih kuhinja. Poznati chefovi često nude i zero waste recepte, snimaju ih u video formatu pa punih usta o održivosti pred sebe postave svu silu namirnica koje potom obrađuju nabrijanim uređajima koji doslovno gutaju energiju. Postoje mnogi fine dining restorani koji navode da su održivi i da u potpunosti "žive" filozofiju zero-wastea, ali to je netočno, jer čak da su u potpunosti iskoristili namirnice iz vlastitog uzgoja, za pripremu su koristili moderne uređaje za čije pokretanje treba energija i ponovno se događa gubitak. Zero waste moguć je jedino ako imate apsolutno svoje namirnice, ako energiju dobivate iz obnovljivih izvora energije, a otpad kompostirate i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:07