Rudolph van Veen oduševio Zagrepčane sjajnim jelima

Slavni kuhar podijelio je s čitateljima Dobre hrane svoje interese, ljubavi i iskustva

Pred njegovim slasticama uzdiše i sama kraljica Beatrix. Razbija mitove da je slastičarstvo komplicirano i pretenciozno. Zbog njegovih recepata i trikova kulinarske emisije se gledaju u jednom dahu. On je Rudolpf van Veen. Ovaj Nizozemac koji ne skida osmijeh s lica nedvojbeno je jedan od najslavnijih svjetskih chefova, a baš su Zagrepčani imali čast svjedočiti njegovoj čaroliji stvaranja najfinijih jela. Strast kojom priprema jelo gotovo se mogla dotaknuti u zagrebačkom City Centru West, a oni koji su se zatekli na pravom mjestu u pravo vrijeme, imali su je priliku i okusiti.

Omiljeno jelo: sushi

1. Kuhali ste gotovo na svim kontinentima, oduševili ljubitelje fine hrane diljem svijeta… Što smatrate svojim najvećim uspjehom?

– Prije četiri godine postao sam ponosi vlasnik titule Certified Master Pastry Chef. Trebalo je položiti iscrpljujući ispit koji je trajao tri dana, a sve to se ne bi ni dogodilo da još 1995. nisam postao certificirani master chef. Svakako bih izdvojio dugoočekivano emitiranje mog showa na 24Kitchen u Nizozemskoj.

2. Tko je najzaslužniji za vaš odabir životnog poziva?

– Moji roditelji su krivci što sam se još kao mali vrzmao kuhinjom. Oni su me motivirali i poticali da slijedim svoje osjećaje. U kuhinji sam se uvijek osjećao najbolje.

3. Budući da ste svjetski putnik, čiju gastrotradiciju i kulturu biste izdvojili kao najdražu?

– Uh, to mi je teško odgovoriti. Volim dobro jesti, osjetiti namirnice, okusiti nešto novo i autentično. Havajska kuhinja me uvijek iznova obori s nogu zato što je toliko mirisna, cvjetna i egzotična. Obožavam se opuštati uz večeru s prijateljima pa su mi arapske meze savršene za takve prilike. Najvažnije mi je dijeljenje dobre hrane s dragim ljudima. Japanski sushi prelijepo izgleda, a izoliran je čisti okus. Svaki sastojak je moguće intenzivno osjetiti. Prava jambalaya i gumbo zbilja su hrana za dušu, a na Balkanu se uživa u svim oblicima pečenih paprika i rajčica.

4. Vaše omiljeno jelo?

– Za predjelo sushi u havajskom stilu, piletina sa začinima poput cimeta i đumbira te pire od zelenog povrća i jabuka za glavno jelo. Sve bih zasladio domaćim sladoledom od vanilije.

Novi projekti

5. Što vas inspirira u kreiranju novih jela?

– Nekad i najmanje sitnice budu okidač za kreiranje novih jela. Evo, baš nedavno sam razgovarao s jednim vatrogascem i upravo taj razgovor me potaknuo da osmislim posebnu inačicu hamburgera (vatrogasnu). Ljući je od klasične verzije, a poslužujem ga s ohlađenim jabučnim kompotom.

6. Otkrijte nam kako se najbolje opuštate!

– Obožavam kućne zabave, večere s prijateljima, slušanje vinila na svom drvenom gramofonu iz ‘78. Volim putovati i volim ići u shopping.

7. Kuhate li često u svom domu?

– Kuham kad god mogu. Imamo jednoipolgodišnjeg sinčića Ralpha koji zasad jede sve, od šparoga do briselskih klica. Nisam siguran koliko će to potrajati, slutim promjenu ubrzo.

8. Autor ste i projekta Bus stop Bakery. Možete li pobliže opisati o čemu je točno riječ?

– Bus stop bakery je projekt kojem je cilj bio pomoći studentima poslovnog sveučilišta na način da im približimo tržište na kreativan i avanturistički način. Stari autobus pretvoren je u putujuću pekarnicu s mojim cupcakesima koje su oni prodavali. Sav prihod išao je u dobrotvorne svrhe. Želio sam i oživjeti priču o cupcakesima i među mlađim skupinama popularizirati slastičarstvo. Projekt Bus stop bakery bio je instant-hit i pobijedio je na državnom natjecanju za mlade poslodavce 2011.

9. Motaju li vam se po glavi neke nove ideje i projekti?

– Za Božić pripremamo posebno božićno izadnje showa, a na zimu će krenuti i novi show “Rudolphova mala pekarnica”. Vjerujem da će se gledateljima svidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:06