Ostaje samo uspomena

S 500, 600 najam im skočio na 11,9 tisuća eura pa više nema kultnog mjesta u kojem su odrasle generacije

Obožavali su ga Splićani, a turisti se oduševljeno čudili, no ni korona ih nije toliko unazadila kao nova odluka o visini mjesečnog najma...

Već neko vrijeme, a od Nove godine i definitivno, zatvoreno je još jedno kultno mjesto gdje su se u središtu Splita okupljali filozofi - studentarija, sportaši i penšjunati - Klub zanatlija ili skraćeno Zanat u Krešimirovoj ulici.

Poznat je "Zanat" bio, piše Slobodna, kao jedan od rijetkih klubova na svijetu u kojem se nije puštala glazba - kako bi gosti mogli u miru voditi misaone rasprave. Piće je bilo jeftino, ispod svake cijene, moglo se zaigrati na jedinstvene "balote na biljaru", takozvane boccine, na karte, šah, ali iznad svega bilo je poznato po magičnoj atmosferi kakva u današnjem "prešminkanom" Splitu više ne postoji.

image
Paun Paunović/Cropix

Kako nam je ispričao i chef Mario Mandarić, koji je na svom Instagram profilu objavio svojevrsni In memoriam mjestu na koje je s ekipom u mladosti rado zalazio, ondje su odrasle generacije Splićana.

"Tu smo odrasli i mi i generacije prije nas. Pošto je otvoren kao klub, nije bilo PDV-a pa su pive bile po 6 kuna, kava i čaj tek 3", otkriva i dodaje kako im nije smetalo što zu Zanatu nije bilo glazbe.

"Da, nije ovdje bilo muzike, al‘ uvik se našao netko da u nekom kutu zasvira na gitari."

image
Klub Zanatlija/Arhiva

Prostorije Udruge Zanatlija u zabitoj uličici su od pamtivijeka, za Drugog svjetskog rata zvao se "Moulin Rouge", u kojem su se održavali plesnjaci, nakon rata vodila ga je popularna teta Roža i tada je bilo i spize, a potom Bafa, a 1992. u popularno zimsko okupljalište mladih pretvorio ga je ugostitelj Branko Vranković, čiji je sin Ivica preuzeo posao, lijepo opisuje povijest ovog mjesta kolega Damir Šarac u svom tekst.

image

Klub zanatlija

Klub Zanatlija/Arhiva

No, ističe, satrala ih je korona i skok najma u astronomske visine koji je, navodno, odredila bivša splitska pročelnica Maja Đerek.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix

"Osim pet godina pauze, od 2000. do 2005., cijelo vrijeme smo vodili ‘Zanat‘ i mislim da je to stvarno bilo originalno mjesto u gradu. Osim šta smo bili jedini klub bez muzike, imali smo i najjeftiniju cugu, kvizove, ali i koncertiće, a atmosfera je privlačila jedan posebni sloj mladih i manje mladih ljudi koji su uživali u ćakulama i druženju. Svratili bi i turisti, pa bi padali u nesvist di su došli, pun je internet njihovih dojmova, nisu se mogli načuditi neobičnom šarmu ‘Zanata‘ i njegovih gostiju. Do korone sve smo svoje obaveze prema Gradu podmirivali uredno, ni najam nije bio previsok, 500, 600 eura. A onda je došla karantena, sve je zatvoreno, mi nismo imali štekat, lagano smo se gasili. Ali nismo mislili odustati. No, nakon korone istekao nam je ugovor i došao je novi najam od 11,9 tisuća eura. Nitko nas nije povirio, došao pogledati o kakvom je prostoru riječ, i stavili smo ključ u bravu, pokupili uspomene sa zidova i to je bilo to. Jasno je da toliki najam ne možemo plaćati, nismo klub na Rivi nego u zavučenoj uličici..." ispričao je vlasnik Ivica za Slobodnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:44