SVJETSKO PRIZNANJE

Sad je službeno, istarski gin konačno je dobio potvrdu da je među najboljima na svijetu

Karbun gin
 Hren Dejan/
Gin Karbun istarske destilerije Aura iz Buzeta osvojio je zlatnu medalju na prestižnom natjecanju World Spirits Awards 2021.

Gin Karbun istarske destilerije Aura iz Buzeta osvojio je zlatnu medalju na prestižnom natjecanju World Spirits Awards 2021. Ovo nije prvo važno priznanje istarskom ginu budući da je 2020. osvojio srebrnu medalju na London Spirits Competitionu 2020 godine, ali je prva medalja zlatnog sjaja s natjecanja svjetskog glasa.

"Iskreno očekivali smo medalju. Zapravo iza našeg Karbuna stoji dugogodišnji rad i znali smo da zlato mora kad tad stići. Doista smo presretni zbog ove nagrade i jako nam puno znači" rekao nam je Mišel Sirotić, vlasnik Aura destilerije.

Gin Karbun baziran je na žitnom destilatu pšenice, a kako bi ga oplemenili koriste 21 začin. Naime, prvotno su izabrali 45 začina koji su macerirali, a potom odabrali njih 21, nakon čega slijedi igra omjerima kako bi postigli snažan, aromatičan, a istovremeno izbalansiran gin. Od začina koriste primjerice korijander, timijan, anis, matičnjak, stolisnik, lavanda, bosiljak, plod borovnice, cvijet kamilice i mnoge druge. Naranče, limun i limetu uvoze sa Sicilije jednog ekološkog proizvođača. Koriste isključivo samo koru spomenutih citrusa koja sadrži eterična ulja. U potpunosti uklanjaju bijele dijelove jer oni donose gorčinu. Gin Karbun svojevrsna je posveta posljednjim karbunarima (rudarima) s Ćićarije od kuda i dolazi nekolicina začina za njihov gin.

image
Karbun gin
Hren Dejan/

Gin prilikom destilacije prolazi i proces filtracije kroz aktivni ugljen koji prirodno na sebe veže toksine. Najbolje ga je poslužiti sa suhim tonikom i začinima po želji, ali budite umjereni kako bi gin ostao glavna zvijezda u čaši. Zanimljiva je i sama boca koja je od terakote, a etiketa je ispisana ugljenom.

Ova kuća prirodno aromatiziranih rakija postoji od 2007. g. i mjesto je na kojemu se može kušati i doznati sve o vrstama rakija za čiju se proizvodnju koristi isključivo samoniklo bilje i divlje voće. Njihov najpoznatiji i najprodavaniji proizvod je Teranino koji je na spomenutom natjecanju osvojio srebro, a u njega se gotovo svi koji ga probaju zaljubljuju na prvu.

Osim Aurinog Karbuna, zlato su osvojili i Badelovi Sax Gin Original, Antique Pelinkovac i Pelinkovac Orange

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:35